Somnus nr 4_2020

Ikke lett å finne ventelistene for søvnutredning

For å finne ut hvor lang ventetid det er for søvnutredning enten det gjelder søvnapné eller hypersomni, går man til nettsiden helsenorge.no. Litt nedpå siden ville man vanligvis finne en knapp med teksten Velg behandlings- sted. Så måtte du via fysisk helse og øre nese hals til søvnutredninger. Da kom det opp lister med ventetider for alle sykehus som utfører slike tjenes- ter. For tiden er helsenorge.no mest preget av spørsmål og svar om virus og pandemi. Du kan logge deg inn med bank-ID og bestille legetimer, virustest eller finne svar på testen. Du kan sjek- ke medisinene dine og mye annet om helse din. Men hvis du skal finne ven- telistene for søvnutredning, må du gå i søkefeltet og søke på ventetider. Der kan du finne denne lenken: https://tjenester.helsenorge.no/velg- behandlingssted. Her må du søke på ordet søvn og du får opp valg mellom søvnregistrering for søvnapne med polygrafi eller søvn- registrering avansert med polysomno- grafi. Ber du om polygrafi søvnapné får du opp 32 sykehus og behandlingstilby- dere. Mange av sykehusene har ikke oppdatert tallene sine, andre har leng- re ventetider på grunn av pandemien. Mange ørenesehals-spesialister i privat praksis har utstyr til søvn- registrering for søvnapné og de har offentlig avtale, så det koster bare noen hundrelapper. En av disse legene i Oslo, fortalte at han har én dags ventetid for en slik utredning. (Sentrum Øre Nese Hals). Du får påmontert utstyret og han leser av resultatet dagen etter. Utfordringen er at han ikke har avtale om å tilpasse CPAP eller maske. Så da blir pasienten henvist til å vente på time på poli- klinikken på et sykehus. Det kan ta tid. Du har rett til å velge behandlingssted for alle planlagte undersøkelser og behandlinger.

Overført Finansieringsansvaret for en rekke legemidler er overført fra folketryg- den til de regionale helseforetakene i perioden 2006-2020. Over- føringene omfatter legemidler der det er klart at både initiering, evalu- ering og avslutning av pasientens legemiddelbehandling styres av en lege i spesialisthelsetjenesten. Stortinget har sluttet seg til forsla- gene i Prioriterings-meldingen, og at finansieringsansvaret følger behandlingsansvaret. Flere legemid- ler flyttes fra blåresept-ordningen til de regionale helseforetakene. Formålet med å gi de regionale hel- seforetakene finansieringsansvaret er at finansieringsansvaret bør følge behandlingsansvaret, som defineres av følgende kriterier: a) initiering, evaluering og avslut- ning av behandlingen styres av lege i spesialisthelsetjenesten eller b) inntak eller tilførsel av legemidlet krever fysisk overvåkning eller beredskap av spesialisthelsetjenes- ten eller c) inntak eller tilførsel av legemidlet krever utstyr som i all hovedsak besittes av spesialisthelsetjenesten.

Legemidler som overføres: Helsedirektoratet har tatt utgangs- punkt i legemidler med utgifter i folketrygden og foreslår overføring av finansieringsansvar for følgende legemidler:  Alle legemidler med virkestoff modafinil (og tilhørende ATC- kode N06BA07) som har hoved- bruk behandling av overdreven søvnighet assosiert med narko- lepsi.  Alle legemidler med virkestoff natriumoksybat (og tilhørende ATC-kode N07XX04) med hovedbruk behandling av narko- lepsi med katapleksi. Alle må til spesialist Helsedirektoratets vurdering av finansieringsansvar: Ved behandling av narkolepsi vil initiering, evaluering og avslutning av behandlingen styres av lege i spesialisthelsetjenesten og modafinil og natriumoksybat oppfyller derfor kriteriene for at finansieringsansva- ret plasseres hos de regionale helse- foretakene.

9

SOMNUS NR 4 - 2020

Made with FlippingBook flipbook maker