Somnus nr 3_2017

Nordisk søvnkonferanse

PS: Trafikkdøden rammer søvnekspertene, også. Eugene Aserinsky, forske- ren som oppdaget REM-søvn, døde da han kjørte på et tre med bilen sin i 1998. Anerkjente Smithsonian Magazine skriver at han kan ha sovnet bak rattet.

over 20.000 trafikkulykkene som politiet har vært tilkalt til helt siden 1999 og sett på hvem som har søv- napné. Det viser seg at de som lider av søvnapné, havner i ulykke 2,6 ganger så ofte som gjennomsnittet. – Den virkelig gode nyheten er at når vi lykkes med CPAP-behandling, så reduseres risikoen til normalen, sier Ludger Grote. Derfor mener han det

er avgjørende at de som ikke klarer å bruke CPAP, må få ny behandling så raskt som mulig. Som promille Erve Sõõru, som leder Estlands for- ening for søvnmedisin, trekker paralleller mellom trøtthet og promillekjøring: – Å være våken i 17 timer tilsvarer 0,5 promille, sier hun. Før EU-direktivet om fører- kort og søvnapné kom, hadde bare hvert sjette land i Europa

symptomer på søvnapné, forteller professor Ludger Grote ved Göteborgs universitet. Han forteller om en undersøkelse i 19 europeiske land – Norge er ikke blant dem – som viser store forskjel- ler. I de verste landene – Estland, Nederland, Østerrike og Portugal – forteller mellom hver fjerde og hver tredje sjåfør selv at de har sovnet bak rattet de siste to årene. Apné-risiko I Göteborg-området har Grote og kollegene hans gått gjennom alle de Sjåfører med søvnapné er farligere i trafikken, men når CPAP-behand- lingen virker, kommer de ned på samme nivå som alle andre, fortel- ler Ludger Grote.

periodisk kontroll av søvn- apnépasienter. Nå er Norge blant de 26 landene som har tatt de nye reglene inn i regel- verket. – Men det er viktig at vi ikke bruker dette til å gå på fører- kortjakt. Det vi må gjøre, er å oppmuntre pasienter til å søke behandling. Vi kan ikke hin- dre dem fra å stå frem fordi de frykter at de mister førerkor- tet, understreker Ludger Grote.

Trøtte sjåfører reagerer som promillekjørere, for- klarer Erve Sõõru.

Trenger fleksibel arbeidstid I Estland forsker økonomene på søvn.

– Dagtrøtthet har negativ innvirkning på effektivitet og kreativitet, forklarer Marko Virkebau (bildet) ved Tallinns teknologiske univer- sitet. Han har sett på folk som arbeider i kreative yrker. – Fleksibel arbeidstid er en viktig driver for jobbvalgene. Det gjør at arbeidsplassen tiltrekker seg mer konkurransedyktige medarbeidere og reduserer trøttheten på dagtid. Dessuten har kreative medarbeidere mindre problemer med at de er trøtte hvis de frigjøres fra administra- tive og andre ikke-kreative arbeidsoppgaver, sier Virkebau.

6

SOMNUS NR 3 - 2017

Made with FlippingBook - Online magazine maker