Μια ματιά ως προς τη διαφορετικότητα στη δραστηριότητα «Σαμουράι φρούτων και λαχανικών» (σελ. 108) 107
«Στη συνέχεια καταγράφονται όλα τα παραδείγματα και στις δύο γλώσσες σε μια μεγάλη αφίσα, έτσι ώστε να είναι ορατά για όλους».
Αν και η ανάγνωση για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελεί πρόκληση, είναι χρή- σιμο ο γραπτός λόγος να συμπληρώνεται πάντα με κατανοητά δομικά και γραφικά στοιχεία, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές μάθησης. Αυτό βοηθάει τους συμμετέ- χοντες και τις συμμετέχουσες να προσανατολιστούν, ιδίως όταν το παιχνίδι έχει ταχύτητα και θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέ- χουσες με αδυναμίες ανάγνωσης και μάθησης δέχονται με το τρόπο αυτό μια υποστήριξη.
Εδώ μπορούν να ληφθούν υπόψη τα εξής:
• Σαφής δομή του διαγράμματος παρουσίασης, π.χ. η ελληνική γλώσσα στη δεξιά στήλη, η γερμανική γλώσσα στην αριστερή στήλη.
• Χρωματιστή διάκριση των γλωσσών: Προτείνεται να επιλεγεί μια χρωματιστή διάκριση η οποία να διατηρηθεί σ’ όλες τις δραστηριότητες με τον ίδιο τρόπο ως ένα σταθερό στοιχείο προσανατολισμού. Στην ομάδα εργασίας γλωσσικής εμψύχωσης καθιερώθηκε το μαύρο χρώμα για τα Γερμανικά και το μπλε χρώμα για τα Ελληνικά. • Οι γραμμένες λέξεις μπορούν να συμπληρωθούν με οπτικά στοιχεία ώστε οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να διευκολυνθούν κατά την ταξινόμηση: Φρούτα: μια εικόνα με διάφορα φρούτα – Μπανάνα: η εικόνα μίας μπανάνας – κίτρινο : κίτρινη γραφή.
«Διαβάζονται δυνατά και επαναλαμβάνονται από όλους/ες. »
Για την υποστήριξη των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών θα πρέπει οι λέξεις να σημειώνονται και στη φωνητική γραφή ή αντίστοιχα στην προφορά τους για την ομάδα του εταίρου. Εφόσον στην ομάδα υπάρχουν συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που δεν μιλούν ή δεν τους αρέσει να μιλούν, οι λέξεις μπορούν να συνδεθούν με εικόνες και χειρονομίες. Αντί να διαβαστεί η λέξη «μπανάνα» μπορεί να παρουσιαστεί η εικόνα της μπανάνας. Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να προετοιμάζονται και να προσαρμόζεται η κοινή αναζήτηση των εικόνων στην αρχή της δραστηριότητας. «...εξηγώντας το παιχνίδι και τις κινήσεις του σαμουράι: Σχηματίζει ένα ξίφος κρατώντας τα χέρια τεντωμένα και ενωμένα προς τα πάνω [...] το αντίστοιχο χρώμα και ταυτόχρονα να κάνουν την ίδια κίνηση, αλλά αυτή τη φορά από δεξιά ή αριστερά, κατευθύνοντας τα χέρια με το νοερό ξίφος οριζόντια σαν να θέλουν να χτυπήσουν τον άλλο/την άλλη στην κοιλιά.»
38
37
Made with FlippingBook - Online catalogs