Somnus nr 1_2018

Kirkens Bymisjon og krigsveteraner

Å snakke med Hans-Erik er å prate med en «tøffing» - med et varmt hjerte. Han som kan ta telefoner som ringer om natten, hvis noen trenger å snakke om livet, barnefordelingssa- ker eller hva det skal være. Eller at noen har vært i FN-tjeneste ute og ikke fikset å komme hjem til Norge, fordi store belastninger stadig tar på. Han har gitt ut singelen «Rom for alle», til inntekt for Kirkens Bymisjon. Den havnet på førsteplas- sen på VG-lista, og solgte til platina! Hans-Erik er frittalende og åpen, og liker å gå i bresjen for folk som sli- ter. Ikke minst innen søvnapné kan han snakke om depresjoner og over- vekt. Been there, done that, som det heter på engelsk. Stiller gjerne opp – Jeg vet mye om å få livet tilbake, takket være CPAP. Min depresjon er borte, helsa er bedre. Jeg skulle bare ha søkt hjelp tidligere. Han er tydelig opptatt av å hjelpe menn som sliter med mental helse, fordi menn kanskje kan bruke lengre tid på å åpne seg enn kvinner? Ja, han er interessert i å snakke om alle slags tilstander og lidelser – og er glad hvis han kan stille opp for folk som har det vanskelig. Med et raust sinn har han forståelse for det meste. Mannegrupper Hans-Erik Dyvik Husby føler at han har en stemme, og bruker den, når han kan. For ham føles det ekstra fint å gå inn i en manne-hverdag ikke så mange hører om. – En mann skal være bra nedfor før han tar en lykkepille, eller godtar pasientrollen på grunn av et mentalt problem. Husk at fire ganger så mange menn som kvinner begår selv- mord. Mange «mannegrupper» på nettet er et skrik om samhold. Jeg er opptatt av å bidra der jeg kan, sier den engasjerte pappa’n til datteren Else – tiåringen som har førsteprio- ritet i hans liv.

Hans-Erik gjorde braksuksess i filmen om Cornelis Vreeswijk i 2010. Likheten var slående, mente mange.

stand at den er kurérbar. Det fins gode hjelpemidler. Hele veien i behandlingen har han vært opptatt av å bevare stemmen. Han er sanger, og lever av stemmebåndene. – Og jeg tillater ikke at søvnproble- mene skal bli en del av min identitet. Jeg er også klar over den onde sirke- len mellom apné og overvekt. Overvekt forsterker apnéen, apnéen demper metabolismen. Altså stoff- skiftet. Mange sitter fast i en brutal hengemyr her, hvis de ikke får kyn- dig behandling. Hans-Erik gjør det han kan for å gå ned i vekt. Også bokstavelig talt, ved å gå. – Jeg har ikke bil, bor på Lillestrøm, og toget tar ti minutter inn til Oslo. Ofte har frilanseren jobber i hoved- staden. Som da han hadde hovedrol- len i Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret. Oppsetningen ga publikumsrekord, og snudde under- skudd til overskudd for teatret i 2009-10. I 2011 var han Idol-dom- mer. Klippfisk og tørrfisk i årene Ex-frontfiguren i Turboneger lever et roligere år nå, etter mange år med rus. Hans-Erik har fått legemiddelas- sistert behandling, LAR. Den ble avsluttet for nesten ti år siden, i 2009. Han er på plass i livet nå, og fyller dagene med sunne aktiviteter. Han har for eksempel reist rundt på skoler og snakket om sin egen avhengighet og farene ved rus. Uro, og en

omflakkende tilværelse, har han stort sett lagt bak seg. –Vel vel. Jeg lever litt som en sigøy- ner ennå, for artistlivet er ikke noen ni til fire jobb. Og ingen dag er den andre lik. Det blir stadig en god del reiser. Rett før intervjuet med Somnus kom han fra Stockholm, der han er ofte. Der kan det dreie seg om teater og musikk – og ikke minst gjorde han braksuksess i filmen om Cornelis Vreeswijk i 2010. Han så regelrett ut som Cornelis’ tvilling, med en makeløs evne til å ta etter trubadurens kroppsspråk. En annen kollega han er stor fan av er Johnny Cash. Hans-Erik har over- satt, og fremført, mye av hans mate- riale. I flere år bodde han et par steder i Sverige, og tenker på den tiden som «år med tilgang til usunn mat, store porsjoner, og alt var mye billigere enn i Norge». Mye flytting i barndommen Bakgrunnen hans er ellers slik at han kjenner mange norske dialekter, for familien har bodd både nord og sør i landet. Med en lærer-far ble det mye flytting. – Mamma var fra Kristiansund og pappa fra Lofoten. Jeg har både klippfisk og tørrfisk i årene, sier han – før det blir alvor. – Mamma døde av kreft på min sek- sårsdag. Naturlig nok en veldig trist hendelse i livene til ham og broren – og faren.

22

SOMNUS NR 1 - 2018

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker