Hjernecella 4/2020

Likepersonsutvalget sentralt

Visste du at NFS er medlem i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO)? Vi trenger deg lokalt!

kan kontaktes på e-post eller telefon, enten via vår felles e-postadresse likemann@slagrammede.org eller via kontakt med oss personlig:

Er du opptatt av at funksjons- hemmede skal få tilgang til arbeidslivet? Synes du det er viktig at skolen der du bor er tilgjengelig for alle, at kultur­

Likepersonsutvalget 2020 består av:

Hva gjør FFO i fylker og kommuner? FFOs oppdrag er å arbeide for kronisk syke og funksjonshemmedes felles interesser. Det interessepolitiske arbeidet står i sentrum på alle samfunnsområder, for eksempel på helse-, oppvekst og skole-, arbeids-, leve- kårs- og tilgjengelighetsområdet. FFO i fylkene er avhengig av at medlemsorganisa- sjonene bidrar i for eksempel nettverk, i styre- verv og ikke minst som brukerrepresentanter i råd og utvalg, som kommunale råd, bruker- utvalg i NAV og spesialisthelsetjenesten. Vi trenger mange brukerrepresentanter, og de rekrutteres fra medlemsorganisasjonene.

Leder Ann Kunish Seljeveien 35, 0575 Oslo 924 69 395 likepersonsansvarlig@ gmail.com Scott Robertson Ingalia 6, 6016 Ålesund 959 79 508 loydrob@hotmail.com

Likepersonslogg I år benyttet vi Likepersonslogg for registrering av like­ personsaktiviteter. Vi som tok systemet i bruk, opplevde et verktøy som gav oss muligheten til å hente ut nyttig statistikk og forenkle rapporteringen. Samtidig ser vi at vi har en utfordring i vår organisasjon når det gjelder rapportering. Dette gjelder to områder: å notere aktiviteter underveis i løpet av året og å ta i bruk rappor­ teringsverktøyet. Begge disse områdene hadde tydelig påvirkning på 2019-rapportering. Til tross for at noen lag tok systemet aktivt i bruk og registrerte mange aktiviteter. NFS rapporterte færre aktiviteter totalt, noe som dessverre vil gi utslag på foreningens økonomi i det kommende året. Derfor er det verdt å tenke over hvordan vi kan forbedre oss. Det første som er viktig er at den som har ansvar for å gjennomføre en aktivitet noterer dato, antall deltagere og type aktivitet og sender informasjonen til den lokale foreningens leder eller den som har ansvar for likepersons- arbeid lokalt. Det sier seg selv at det er vanskelig å rekon- struere årets aktiviteter lenge etter de har funnet sted. Det andre er at alle lokallag skal ta i bruk Likepersonslogg. Hovedstyret har sendt ut informasjon og lenker til forkla- rende videoer i flere omganger, og tilbudt å gi en-til-en hjelp til alle som ønsket det. Dette tilbudet står ved lag ennå. Den som har ansvar lokalt, trenger ikke å være et medlem av lagets styre; hvem som helst blant lagets medlemmer som har datakunnskaper tilsvarende å bestille en flybillett vil klare å mestre systemet. Det tar kun en til to timer i året å legge inn lagets aktiviteter hvis det gjøres underveis av lokale krefter. Ønsker du en innføring i systemet? Finn frem listen over aktiviteter ditt lokale lag hadde i begynnelsen av 2020, og ta kontakt!

tilbud skal ha tegnspråktolk og lokaler der alle kan komme inn? Er du opptatt av at ytelser som uføretrygd og AAP skal være til å leve av? Da bør organisasjonen din engasjere seg i FFO i ditt fylke!

FFO er Norges største paraplyorganisasjon for organisasjoner for kronisk syke, funksjons­

hemmede og deres pårørende. Vi har 84 medlemsorganisasjoner med til sammen 350 000 medlemmer .

Hvorfor kan FFO lokalt være interessant for deg?

FFO har jobbet for samfunnsmessig likestilling og deltakelse for funksjonshemmede og kronisk syke siden stiftelsesåret 1950. FFO er altså 70 år i år. Vi er organisert med hoved- kontor i Oslo og fylkeslag i alle landets fylker. I tillegg har vi en del kommunelag. På vegne av våre medlemsorganisasjoner jobber vi opp mot politiske myndigheter nasjonalt og lokalt, for kronisk syke og funksjonshemmedes felles interesser. I tillegg til det politiske arbeidet tilrettelegger FFO en rekke møteplasser og arenaer der våre organisasjoner kan samtale og samarbeide om felles interesseområder. Vi videreformidler også brukerrepresentanter inn i ulike settinger der det etterspørres. Sammen er vi altså et potensielt stort og slagkraftig fellesskap! Noen av dere er aktive i FFO lokalt eller kjenner til FFO, men FFO ønsker også et enda større engasjement fra medlemsorganisasjonene lokalt.

Hvis du er interessert i politisk påvirknings­ arbeid og i diskusjoner om rettighetene til funksjonshemmede og kronisk syke og på­ rørende, så kan en tilknytning til FFO i ditt fylke eller kommune være interessant og lærerikt. Du kan på vegne av din organisasjon bidra som premissleverandør til tilbud som gis lokalt. Vi trenger folk fra alle medlems­ organisasjonene, små som store, i alle aldere, med variert bakgrunn og funksjonsnivå. Du kan bidra i påvirkningsarbeidet med å gjøre hverdagen bedre for funksjonshemmede, kronisk syke og pårørende, og garantert lære mye! Høres dette interessant ut, ta kontakt med din organisasjon lokalt. Sjekk deretter ffo.no/fylkeslag og finn ditt fylkeslag og din fylkessekretær, eller kontakt organisasjons- og utviklingsleder Hanne Witsø på hanne. witso@ffo eller seniorrådgiver Vigdis Endal på vigdis.endal@ffo.no for mer informasjon.

Thea Birgitte Forsmo Torshovgata 8B, 0476 Oslo 406 09 345 tbforsmo@online.no

NFS «SLAGTELEFON» 941 72 388 Alle dager i julen fra 15. desember til 3. januar 10.00–20.00 Ellers mandag–torsdag 10.00–14.00

FFO

6

7

Hjernecella nr. 1 • 2020

www.slagrammede.org

www.slagrammede.org

Hjernecella nr. 4 • 2020

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease