Gruppetto SYKKELSPORT 30-2019

G I NO BARTAL I

befal, Olesindo Salmi var en stor sykkel- tilhenger og ikke minst imponert over Gino, og lot ham bruke sykkel i stedet for motorsykkel når han var ute på oppdrag. På grunn av krigen var det kun noen få ritt som ble kjørt, så disse turene ble viktige. Våren 1943 og Mussolini var i ferd med å miste grepet. Den italienske kongen be- ordret arrestasjon av fascistlederen. Be- folkningen feiret i gatene og samtidig ble flere av de mest fremtredende fascistene arrestert. Senere samme året, den 8. september 1943 inntok de allierte styrkene Italia, og igjen var det nye feiringer. Fanger i interneringsleire ble satt fri. Mange av disse var jøder som ventet på å bli flyttet til konsentrasjonsleire i Tyskland. 4 dager De allierte styrkene hadde feilberegnet sin egen styrke, og kun fire dager senere, den 12. september, slapp tyskerne store fallskjermtropper over Italia og Mussolini ble sluppet fri. Den Tysk-Italienske al- liansen var igjen tilbake og spesielt jødene levde igjen med truslene de få dager tidligere hadde sluppet fri fra. Menn som hadde kommet hjem fra det de trodde var slutten på krigen i Italia ble igjen innkalt. Mange nektet og havnet selv i fangeleire, og andre gjemte seg. Dette gjaldt også Gino Bartali som tok med seg familien til et sted hvor han håpet på å ikke bli gjenkjent. Det ble han derimot etter kort tid. En sen høstkveld samme år fikk han en telefon fra erkebiskopen av Firenze, Elia Dalla Costa. Han kjente biskopen så godt at han forsto at det ikke var en vanlig oppringing for å skarvle. Han ville møte Gino i Firenze, og det hastet. Noen dager etterpå syklet han til bis- kopens hjem i Firenze. Dalla Costa for- talte om organisasjonen Delasem, som hadde hjulpet jøder i sikkerhet, men nå som tyskerne hadde inntatt landet ble det stadig vanskeligere. Alle jøder skulle finnes og fanges. Før tyskerne kom hadde italienere tatt i mot jøder fra andre okkuperte europeiske land. Biskopen var bekymret for den nye situasjonen med tyske militære som var over alt i landet.

KRIGEN KOMMER

D a Italia før annen verdenskrig gikk i allianse med Tyskland, kom etter hvert tyske tropper til halvøya. De kom tilsynelatende som venner for å avverge angrep fra allierte styrker. Men de tyske nasjonalsosialistene kom også som inntrengere og okkupanter for å spre sitt rasistiske hat, ikke minst mot det gamle jødiske samfunnet som hadde eks- istert i Italia i over 2000 år. Italienerne, som til tross for diktatoren Benito Mussolini's fascistiske regjering, viste seg å ikke være like samarbeidsvil- lige som fascistiske franskmenn i sam- arbeid om nazistenes ”endelig løsning,” sommedførte utryddelsen av det jødiske folk. I Italia, en nasjon med jødiske og kristne røtter som gikk tilbake til troens begynn- else, og hvor St. Peter og St. Paul ble martyrer, var det ikke så overraskende at en stor del av befolkningen ønsket å hindre nazistenes bestialske planer om jødeutryddelse. I det skjulte jobbet italienske motstands- folk med å produsere falske reise- og identitetsdokumenter for jøder, slik at de kunne unnslippe fangenskap og en for- utbestemt død utført av Adolf Hitlers fanatiske SS-tropper, eller sendes i kvegvogner til dødsleirene. Blant mange modige, godt troende og res- sursfulle italienere var det mange som gikk inn for å redde ”Israels barn.” Blant dem var pave Pius XII, som gjemte jøder, dissidenter og allierte innenfor Vatikanets murer og i sin sommerbolig, Castel Gandolfo. Han fikk også god hjelp av prester, nonner og mange modige sivile. Oppfinnsomme italienere fant måter å distribuere de essensielle identitets- dokumentene som trengtes for å redde de italienske jødene og medlemmer av den italienske motstandsbevegelsen. Å smugle papirene forbi de nazistiske vaktene som befant seg over alt i

italienske byer og i veisperringer, var far- lig og vanskelig. Spesielt etter 1943 da Tyskland tok kontroll over den nordlige delen av halvøya, ble det mer problematisk. Det fantes allikevel minst én elegant og snedig løsning. Gino Bartali, som allerede hadde opp- nådd heltestatus for sine sykkelseire, skulle senere komme til å spille en viktig rolle for mange jøder. Bartali hadde allerede vunnet Giro d'Italia to ganger før krigen, og Tour de France i 1938. Han var så populær at erkebiskop av Firenze, Elia Dalla Costa, velsignet Bartalis ekteskap med Adriana Bani i Firenze. Pave Pius XII donerte samtidig en sykkel. Bartali gikk under kallenavnet ”Bartali den Fromme” på grunn av sin dype katolske tro. Urytmiske hjerteslag Italienske menn ble alle innkalt til de italienske styrkene i begynnelsen av krigen. Sykkelhelten med to Giroseire og en Tour de France-seier skulle man tro hadde ekstremt god helse, men legesjekken påviste urytmisk puls. De kunne allikevel ikke la han slippe tjeneste, så de ga ham oppdrag som en slags budbringer. Sjefs- 2. verdenskrig er i gang og alle menn blir innkalt. Gino Bartali får jobb som bud, og befalet som er sykkelfan lar han sykle i stedet for å bruke motorsykkel.

42 GRUPPETTO # 30

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease