Gruppetto SYKKELSPORT 8-2015

08

PROLOG

Norsk sykkeldesigner sprenger rulleski- grenser Son Sykler er kjent for å lage smekre sykler for et begrenset publikum. Nå lanserer gründeren Atle Stubberød en ny- vinning med trolig betydelig større markedspotensial – verdens første rulleski med hydraulisk skivebrems. Mange syklister bruker rulleski som del av treningen. Med Rollersafe blir det langt tryggere. Ideen fikk Stuberød allerede i 1999. Rollersafe er et teknisk og designmessig sofistikert produkt, hvor en bremser med en hendel på stavhåndtaket. Signaler overføres via blåtann til bremsemekanismen på skiene. Det er også utviklet en egen app for å styre bremsekraft.

Frøy arrangerer NM-fest på Grønmo i juli

Lørdag 18. og søndag 19. juli blir det ter- rengsykkelfest på Grønmo i Oslo. Da arrangerer IF Frøy NM i rundbane og sprint på Grønmo. Frøy har tradisjon for å hente NM til hovedstaden hver tiende år, og avviklet mesterskapet både i 1995 og 2005. Da gikk arrangementet på Skullerud. Nå er det flyttet noen kilometer lenger sør. Ideen kommed OL-prosjektet – Tanken om på etablere terrengsykkeltraseer på Grønmo oppsto da OL-prosjektet i Oslo la skiskytter- arenaen for de planlagte lekene i Oslo til Grønmo. Skiskyting og terrengsykling er en perfekt match – for eksempel ligger det som er anerkjent som verdens meste skiskytteranlegg i Nove Mesto i Tsjekkia – der det også er skiskytteranlegg, forteller Vidar Handal i IF Frøy. Han er leder for terrenggruppa i klubben og også sjef for NM-komiteen. Selv om OL i Oslo i 2022 aldri blir noe av, er fortsatt terrenget ved Grønmo ideelt for terrengsykling, og Frøy har funnet en rundbanetrasé som klubben tror vil skape begeistring. Alle de beste kommer – Hele den norske eliten både blant menn og kvinner – med OL-mester Gunn Rita Dahle i spissen- kommer til Grønmo. Interessen for denne sykkel- grenen er økende i Norge, noe VM i Hafjell i fjor bidro til. Løypene på Grønmo er krevende, med 195 høydemeter pr. runde på vel fire kilometer. I åsene rundt Grønmo er det mange naturlige hindringer, og det er derfor ikke nødvendig å bygge disse, slik det er gjort mange andre steder. Naturløype – Dette blir en naturløype som utnytter terrenget. Løypa er også veldig publikumsvennlig, fordi det går på kryss og tvers ikke langt fra start og mål. De som kommer vil derfor få se rytterne en rekke ganger i løpet av rittet. I tillegg blir det satt opp storskjermer som gjør det lett å følge med, sier Vidar Handal. Sprintmesterskapet søndag avvikles som sprintkon- kurranser på ski – med prolog, kvartfinaler, semifinaler og finale. – Sprint er en utradisjonell sykkelgren, hvor det alltid skjer mye. For publikum vil dette være en spennende opplevelse, påpeker NM-general Handal. NM også for Master Arrangementet på Grønmo har også norsk mester- skap for Masters (aldersklasser for ryttere over 30 år), samt barneklasser fra seks år å oppover. Det er dermed både et elitearrangement og en massear- rangement. – Sykkelinteresserte bør benytte denne sjansen til å se toppidrett i Oslo. Vi gleder oss til å ta imot Norges beste utøvere, og skal sammen med dem skape et spennende mesterskap, sier Vidar Handal i IF Frøy. Mer informasjon og nyheter finnes på rittets hjemmeside: http://nmterrengsykkel2015.no/

Kaggestad & Co følger styrkeprøven TV s skal følge Den store styrkeprøven på tv2.no og TV 2 sportskanalen. Det blir satt opp studio i målområdet på Ekeberg, i tillegg følger tv2.no rytterne før start i Trondheim til mål via eget kamera- – Den store styrkeprøven på 545 kilometer er et av de aller hardeste landeveisrittene som ar- rangeres. Vi gleder oss til å følge rytterne fra start til mål på direkte, sier prosjektleder i TV 2 Øyvind Løland.

– Rundt 7000 syklister deltar på en av de fem distansene. Styrkeprøven er for alle, både aktive som sykler mye, men det skal være et morsomt ritt for nybegynnerne. Vi er veldig fornøyd med at TV 2 er med på laget sier daglig leder i Styrkeprøven Morten Mørk.

Solid vekst i sportsbransjen Sykkelsalget er neppe hovedårsaken, men sportsbransjen kan uansett vise til solid omsetningsvekst i første kvartal i 2015. Flere kjeder kan skilte med solide tall, og samlet ble det omsatt s for 2,991 milliarder. Det er en øk- ning på 11,4 prosent. Årsaken til den sterke veksten første kvartal er trolig den dårlige fjorårsvinteren, og bråstopp for salg av ski og skiutstyr. Noe av det mest spennende er at kjedelokomotiver XXL ikke er har bransjens mest solide tall. Derimot har Stadion en vekst på 18 prosent. Det er bransjetidsskriftet Sport sommelder dette. Skiver fra 2017? UCI åpner i økende grad for bruk av skivebremser i profesjonelle ritt også på landevegen. Trolig vil det være tillat fra 2017-sesongen, skal vi tro NCF. Det er i dag ikke er tillatt med skivebremser i noen typer landeveisritt, men NCF åpner for at det kan benyttes skivebremser i turritt. I tillegg tillater forbundet allerede bruk av skivebrems i terreng-, hybrid og syklekross-sykler i turritt landevei. Det er fortsatt ikke lov med skivebremser i noen aktive landeveisritt, inkludert masters. Hjernen viktigere enn sveisen

Det fastslår Sunnaas sykehus, som står bak #hjelmsveiskampanjen. Det er simpelthen en henstilling til å dele bilder av egen hjelmsveis. Om håret er litt uryddig, er nemlig langt å foretrekke foran alvorlige hodeskader. – Statistikken viser at hjelmbruk går ned. Spesielt blant ungdom. I alderen 12-17 år bruker kun 32 prosent hjelm viser tatt fra vegvesenet. Vi ønsker å gjøre noe for å bidra til økt og riktig bruk av hjelm, forteller Tonje Grave, kommunikasjonsdirektør ved Sunnaas sykehus, til radiokanalen P5. Kam- panjen skjer på Facebook og Instagram, og du bruker #hjelmsveis.

14 GRUPPETTO # 8

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease