Gruppetto SYKKELSPORT 10-2015

10

PROLOG

Norges beste sykkelturer Hyggelig, omfattende og nyttig – omfine sykkelturer

Sykkel- kultur

Hver gang vi får en sykkelbok i hendene, er målestokken alltid; gir den oss lyst til å sykle? ”Norges beste Sykkelturer” beskriver hele 45 turer kom i bokhandelen på seinsommeren. Blir vi inspirert?

TEKST Eirik Arnesen

– Ønsker du deg en fantastisk fjelltur uten å slite for mye, spør forfatteren retorisk i Norges beste sykkelturer, og anbefaler buss til Tyin, mot Eidsbugarden, med båt over Bygdin og fortsette langs Jotumheimvegen – kan hende helt frem til Vinstra. Tursykkelboka fra tursykk- elveteran Sissel Jenseth er nett- opp en fabelaktig informasjons- bank for alle som har lyst til å sykle forholdsvis langt, for- trinnsvis i moderat tempo og gjerne med hjem-kjære-hjem i sidevesker.

Norges beste sykkelturer av Sissel Jenseth 258 sider Gyldendal Norsk Forlag as (Utgitt i samarbeid med Syklistenes Landsforening) Pris: Kr 399,-

Sissel Jenseth er en erfaren sykkelskribent, som helt siden 1980-tallet har skrevet en rekke ar- tikler og bøker om sykling og sykkelturisme. Hun har funnet plass til hele 45 turer fra Oslo / Oslofjorden, Østlandet Rundt, Sørlandet og dalstrøka innafor, Vestnorsk kystlandskap, Setertrakter og snau- fjell og områdene nord for Trondheim. Hver enkelt tur er beskrevet i en forholdsvis stramt redigert tekst. Du får vite det du trenger å vite. En nyttig faktaboks beskriver lengder, vanskelighetsgrad etc. Beskrivelser av hvilke turer somkan ”kobles” sammen er et snedig grep, som gjør at boka blir et særs nyttig verktøy.

Om ambisjonen er å komme deg raskest mulig fra Røros til Trondheim, er kan hende ikke dette boka for deg. Om du deri- mot kunne tenke seg å rulle avsted i rolig tempo, ispedd lange kaffepauser, kulturelle stopp og avstikkere for å fange gode motiver, vil du ha stor glede av Norges beste sykkelturer.

Bildestoffet er som forventet omfattende og fargerikt, men litt forutsigbart. Om vi skulle ha én innvendig måtte det være at vi

har sett de fleste av bildene tidligere. Rett nok er det greie illustrasjoner, men ut- valget kunne vært betydelig mer spenn- ende. Tilbake til spørsmålet – får vi lyst til å dra på sykkeltur etter å ha lest boken? Vel – vi har allerede merket av seks – syv aktuelle drømmeturer for kommende sommer. Det eneste vi trenger i tillegg, er en lettere guidebok. For gramjegeren blir Norges beste sykkelturer neppe med i sidevesken.

I Norges beste sykkelturer finner vi en fin blanding turer en greit gjør unna på en god dag – for eksempel Nesodden – Moss. Eller en kan gi seg i kast med Geilo – Larvik, en tur på bortimot 300 km. Hvert enkelt turkapittel avsluttes med et fint kart, som gir leserne rask og enkel oversikten. Vi finner også nyttige nett- ressurser, samt en enkel huskeliste for turen. Hus- kelisten fremstår imidlertid lite gjennomarbeidet, og vi anbefaler at en dobbeltsjekker med de mange ”how-to-pack”-oversiktene en finner på nett.

# 10 GRUPPETTO 17

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease