Gruppetto SYKKELSPORT 3-2014

“Får kikk av ekstreme utfordringer!”

Henrik Oftedal (38) fra Rælingen er profesjonell triatlet, dis- ponert for ekstreme utfordringer og innehaver av en utrolig rekord i verdens hardeste triatlon - Isklar Norseman Xtreme. Lørdag 2. august kl. 05.00 på ei ferje i Hardangerfjorden går starten for årets Norseman-utgave, og Henrik med unikt høy smerteterskel har meldt sin ankomst for å knuse egen rekord.

TEKST OG FOTO: Frank Karlsen

Fra sofasliter til proff idrettsutøver Henrik Oftedal har vært idrettsutøver i konkurransesammenheng siden 12-års- laderen. Det begynte med langrenn og skiskyting som pågikk i 12 år. Han kon- kurrerte også i orientering, løping og syk- ling. - Jeg var ikke spesielt talentfullt, men be- gynte å få bra resultater på nasjonalt plan. Det ble vel egentlig med det i og med at jeg trøblet mye som første års senior. Jeg var ofte syk, i perioder overtrent, og jeg kom aldri dit jeg ønsket. Sist på `90- tallet begynte jeg å sykle, forteller Henrik som gjennomførte Birken som 20-åring på tiden 3.02.55. Ti år senere ble han 4. mann i M30-34 på 2.51.31. - På et tidspunkt var jeg dritt lei idrett. Mener å huske jeg lå et halvår på sofaen og gjorde absolutt ingen ting, inntil en kamerat inviterte meg til å sykle 3- dagersrittet Grimstad Challange. Jeg sa først nei, men ombestemte meg neste dag. Da fant jeg fram joggeskoene og la ut på tur. Etter fire kilometer ble det bråstopp. Var så kjørt at jeg ikke maktet å jogge en eneste meter på hjemveien. En ukes tid etter stilte jeg på første etappe i

Vi kjenner alle smerte når vi ved uhell banker tommelneglen blå med hammeren, eller når vi snubler og slår kneet i en stein. Også når vi utfører fysisk aktivitet på høyt pulsnivå over tid, kjenner vi muskulaturen surne og ubehag som blir til smerte. Triatlon-proff Henrik Oftedal hilser også på dette fenomenet, men han er skrudd sammen slik at han ikke like lett lar seg forstyrre av smerten som kommer snikende i takt med utmatt- else. Tobarnpappaen fra Rælingen er ikke annerledes andre foreldre når småungene gråter hjerteskjærende. Det påvirker også Henrik følelsesmessig. Noe annet er det når han aktiviserer selvpåført smerte under trening og konkurranser. Mens vi vanlig dødelige ikke orker å holde det gående under stadig økende fysiske og mentale påkjenninger, har Henrik tilvendt seg metoder som gjør slike til- stander kontrollerbare til et hvis nivå. Han trekker litt på skuldrene og sier han ikke helt kan forklare hva som skjer, når han er i stand til å eliminere negativt grums og smerte under svømming, syk- ling og løping på jobb som yrkesaktiv triatlet.

# 3 GRUPPETTO 27

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease