Gruppetto SYKKELSPORT 3-2014

VUELTA A ESPAÑA 2014

RUTAS DEL VINO EN ESPAÑA

2014 Vuelta

17

TEKST - Frank Røstgård ILLUSTRASJON - Petter Nordhagen

Spansk vin har de siste 25 årene sakte men sikkert kommet i skyggen av Italienske, man kan spekulere i hva dette skyldes, men sikkert er iall- fall at potensialet til å lage gode viner er til stede også i Spania. Det har de siste årene skjedd en revolusjon innen Spansk vindyrking, både i vinmarks arbeidet og forbedringer i arbeidet somgjøres fra innhøstingen starter til vinen er på flaske. Her snakker vi om proffe og dedikerte vinfolk som gjør sitt ytterste for å beholde Spansk vins egenart samtidig som de fører den inn i det 21. århundre. Spanias stjerneviner finner vi som regel i Rioja, Penedès og Ribera del Duero, dette skyldes disse om- rådenes terroir som er å regne blant verdens beste for vindruer, men Spania leverer nå på alle plan. Takket være en gigantisk snuoperasjon pipler det nå ut gode viner i alle prissegmenter fra nær sagt enhver krok i Spania. For alle somønsker seg lagrede viner er den spanske avdelingen på Vinmonopolet det nærmeste du kommer nirvana, her er det faktisk mulig å kjøpe en ferdig lagret vin som ikke river foret ut av lommeboken. I tillegg finner du spennende unge og frukt- drevne viner med trøkk til en “rimelig” penge, så neste gang du går på vinmonopolet bør du sjekke hva som er tilgjengelig, det kan hende du finner din neste favorittvin i den spanske av- delingen.

1. - 8. ETAPPE - SHERRY

1

Jerez de la Frontera er startbyen for årets Vuelta, dette er sherryland, og siden 1996 det eneste området i Europa man har lov til å bruke navnet sherry på et vinprodukt. Fra Spania ble med i EU’s indre marked i 1986 og fram til 1996 misbrukte spesielt England og Irland sherryens navn ved å produsere “egne sherryer” i kon- kurranse med originale varer fra Jerez i Spania. Dette førte til priskrig og en utarming av kvalitet som var meget negativ for varemerket Sherry. 1. januar 1996 fikk Sherry tilbake sin eksklusive rett til å bruke sitt eget navn. Siden har vinmarksarealet i Jerez blitt dramatisk redusert ved at dårlige vinmarker er røsket opp med roten og kvaliteten er igjen i høysetet. Sherry er en sterkvin, en vin som tilsettes druebrennevin for å stabiliseres. Druene som brukes er Muscat d’Alexandria, Palomina og Pedro Ximénez. Sherryens historie kan dateres tilbake til 1.100 år før kristus. Sherry slik vi kjenner den i dag fikk sin form i middelalderen når innbyggerne i Jerez lærte seg å destillere vin. Siden har det blitt laget sherry i mange varianter, fra de letteste tørre Fino Sherryer til kraftige dessertvarianter laget på Pedro Ximénez. I sommervarmen passer det glimrende med en Fino Sherry som aperitiff eller til tapas. Bruk den gjerne til alt av sjømat eller test den til spekede skinker som for eksempel Serrano.

Fino Quinta, Osborne Vinmonopolnummer: 4728202 kr. 89,90 Klassifikasjon: D.O. Jerez, Druetyper 100% Palomino

Alkohol: 15,0 % Sukker: 2 g/l Syre: 4 g/l Holdbarhet: Konsumklar skal ikke lagres. Karakteristikk: Brilliant blek gylden farge med grønt skimmer i kanten. Frisk duft med tydelig Mandelaroma blandet med små hint av grønt eple. Knusktørr med en deilig salt smak som tydelig uttrykker sjøen utenfor Syd-Spania. En unik vin! Serveringstemperatur: 8-12° C Osbornes historie går tilbake til slutten av 1700-tallet da en ung engelsk handelsmann, Thomas Osborne Mann, fra Exeter i Devon, slo seg ned i Cadiz. Her stiftet han bekjentskap med andre briter som eide vinhus i El Puerto de Santa Maria, hvorpå Thomas flyttet videre dit. Han giftet seg i 1825 med datteren til sjefen for et vinhus, og de fikk 5 barn alle født i Spania. Familiebedriften har siden 1996 blitt drevet av Tomás Osborne Gamero-Civico og hans fetter Ignacio Osborne Cólogan.

76 GRUPPETTO # 3

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease