Gruppetto SYKKELSPORT 3-2014

VINO DE ESPAÑA

17. - 21. ETAPPE - RÍAS BAIXAS DO

Rias Baixas er Spanias kjappest voksende stjerne i DO systemet, appelasjonen inneholder varianter av røde, rose og hvite viner, men de mest kjente og de beste vinene fra området er hvite viner laget på Albariño druen. Vinene kan ha god fylde i kombinasjon med herlig frukt og en frisk flott syre. Prisene stiger stadig for denne deilige vinen, men fremdeles er det mulig å få med seg en flaske hjem fra vinmonopolet for rundt kr.150,-. Rias Baixas ligger ved den nordvestlige kysten av Spania nord for den portugiske grensen. Området består av 5 underregioner. Et relativt regnfullt og kjølig klima sørger for viner med delikat, sval frukt, og lav avkastning gir god konsentrasjon. Den viktigste druen er Albariño. Hele 90% av vinmarksarealet er beplantet med denne lokale hvite druen. Rias Baixas er et kystområde med rikelig tilgang på sjømat, og områdets friske viner er et perfekt følge til slik mat. Neste gang du skal kjøpe en Chablis – prøv heller en vin laget på Albariño druen, for eksempel:

Deusa Nai Albariño Årgang 2012, Rías Baixas. Varenummer: 9742001 kr. 162,-. Alkohol: 12,5 % Sukker: 2,7 g/l Syre: 6,6 g/l

Karakteristikk: Klar strågul farge med et pent grønnskjær. Floral i nesen, men også aromaer av mineraler og frukt som pære, grapefrukt og mandarin. Frisk, fruktig og aromatisk i stilen, og med lang ettersmak. Serveringstemperatur: 8-10° C Nydelig som aperitiff og passer utmerket til det meste av fisk og skalldyr.

10

10. - 16. ETAPPE - RIOJA OG NAVARRA

Den første vinområdet som fikk DOCa status, Spanias høyeste vinklassifisering, Rioja - produserer fremdeles mer kvalitetsmessig god vin enn noe annet område i dette landet. Naboområdet Navarra som tidligere var mest kjent for å levere mengder med god rosevin, har oppgradert seg selv til en meget spennende leverandør av “new-wave” spansk vin. På 80-tallet var Rioja vinene hjertelig tilstede i de Norske hjem representert ved kjente navn som Faustino, Marqués de Cacéres, Marqués de Riscal, Campo Viejo og andre klassikere. Flasken med rødvin fra Rioja smakte varmt,

9

krydret og sødmefullt. Nå er det italiensk vin som gjelder, men de gode vinene fra Rioja finnes fremdeles. Mange av dem er slik du husker dem med smak og lukt av modne jordbær, plommer, kanel og vanilje. Men felles for de aller fleste er at kvaliteten på vinene er strammet opp. Fra Rioja får du utviklede viner, noe som i dag faktisk er litt enestående. Så liker du smak av fat og moden vin, kan det være verdt å vende blikket tilbake mot Rioja. Eller hvis du har lyst til å prøve noe av det nye Spania har å by på er det bare å plukke med deg en vin fra Navarra. Montecillo Gran Reserva Årgang 2007, Rioja. Varenummer: 1126801 kr. 119,9 Bodegas Montecillo, som ligger i La Rioja Alta, ble grunnlagt i 1874 av Celestino Navajas. Laget av spesielt utvalgte Tempranillo-druer. Klassifikasjon: DOCa Rioja Vinifikasjon: Temperaturkontrollerte gjæring ved 24 grader. Lang maserasjonsperiode. Lagring 24 måneder på egenproduserte, franske eikefat. Deretter lagres vinen på flaske i minst 36 måneder. Alkohol: 13,5 % Holdbarhet: Konsumklar, men kan lagres. Karakteristikk: Intens og mørk rubinrød farge. Kraftige aromaer og fyldig smak. Velstrukturert og elegant med lang ettersmak. Passer til Rødt kjøtt, gjerne grillet eller stekt i ovnen. Nydelig til modne oster, som Cabrales og Roquefort.

8

9. ETAPPE - CAVA

Spanske musserende viner lages etter samme metode som i Champagne, method traditonel(andre gangs gjæring på flaske). Det er de lokale druene og det varme klimaet som gir Cava sin egenart. Selv om det er tillatt å produsere Cava i 160 kommuner i 7 forskjellige spanske regioner, lages over 90 % av all Cava i, og rundt byen Sant Sadurni d`Anoia i Catalonia, 50 km fra mer kjente Barcelona. De mest brukte druene er Macabeo, Parellada og Xarel-lo, selv om Chardonnay blir ofte blandet inn. For å kalle vinen Cava er det forskjellige krav som må oppfylles. Et av de mest sentrale er at vinen må ligge minst 9 måneder på bunnfallet, for å bedre kvaliteten ligger de ofte lenger enn dette. Cava er nydelig som aperitiff eller til tradisjonelle tapas bord og en selvfølge til sjømat. Prøv gjerne: Castellblanc Organic Brut Nature Varenummer: 1126801 kr. 119,9 Laget på 50% Macabeo , 50% Chardonnay Annen gangs gjæring på flaske etter den tradisjonelle metoden. Modnet i 29 måneder på bunnfallet. Alkohol: 11,5 % Sukker: 2 g/l Syre: 6,10 g/l Karakteristikk: Strågul med skjær av grønt. Flotte bobler som varer lenge. Ren nese med aromaer av hvite bær og sitrus. Elegant hint av bakst. Tørr og fresh cava med lang flott ettersmak.

# 3 GRUPPETTO 77

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease