Gruppetto SYKKELSPORT 3-2014

LANDEVEIS-NM 2014 Norsk U23-elite i verdensklasse! Proffene fikk bank i overraskende NM! Et landeveis-NMmed overraskelser hvor også de nest beste fikk sine sjanser og lykkes. Vi ble vitne til sterke enkeltprestasjoner på tempoøvelsene og vi så lagtaktikk i gateritt og fellesstarter, hvor kontinentalryttere kjørte for sine kapteiner på tvers av klubbtilhørighet. Vi fikk også bekreftet at unge norske utøvere er på internasjonalt nivå med klokskap og kjørestyrke.

TEKST OG FOTO - Frank Karlsen

Favorittseier i U23 I NM´s første øvelse, U23-fellesstarten, var Sondre Holst Enger forhåndstippet vinner. Av 111 startende var Sondre eneste klubbrytter fra Horten OCK, men kontinentalkame- ratene i Team Sparebanken Sør og sportsdirektør Alte Kvåls- voll gjorde sitt til at det ble Sondre som kommed i finalen, og vant hårfint spurten tett fulgt av Andreas Erland, Kris- tiansands CK og Fredrik Strand Galta i Stavanger SK.

andre fellesstarter i junior- og seniorklasser kvinner og menn ville dette blitt noe helt spesielt. Antrekk for dagen bør da bare være klubbdrakta og ikke profesjonelt «arbeids- antrekk». Tipset går til for- bundet og det er gratis!

Årets norske mesterskap på landeveien ble et flott ar- rangement. Faktisk så bra at sykkelpresident Harald Tiede- mann Hansen tok en Samaranch og kopierte presidenten i den internasjonale OL-komitéen, som i 1994 sa «best ever» om vinter- lekene på Lillehammer. Vår sykkelpresident var imponert over arrangørklubben Eidsvoll. Vi fikk overraskelser i øvelser vi trodde på forhånd kjente utøvere skulle rocke på pallen. I år var det mer åpent enn på lenge, og på fellesstarter og i gateritt så vi hvor åpenbart viktig det er med lagtaktikk som fungerer. Landeveissykling er lagidrett U23-fellestarten var et rotterace som alltid. Norge har verdens beste U23-landslag, pluss en stor gjeng andre utøvere på nesten like høyt nivå. I U23-miljøet er det høy moral og respekt for lagkapteiner selv i klubblag. Gutta står samlet om oppgaven og kjører for sine antatt sterkeste. Det er flott at det er sånn det fungerer, men i et NM hadde det faktisk vært gøy om én øvelse fellesstart kunne blitt utkjempet utøver mot utøver uten anledning for hjelperytterroller og kapteiner. Førstemann til mål med egen taktikk og kraftbruk, uten sisteopptrekk, er vinneren. Ikke bare i U23-feltet, men også i U23-fellesstart gikk oppskrifts- messig til Sondre Holst Enger. Nummer to og tre ble Andreas Erland og Fredrik Strand Galta. 34 ryttere fikk samme tid.

82 GRUPPETTO # 3

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease