Gruppetto SYKKELSPORT 28-2019

CAMPAGNOLO TEST

Campagnolo Bora One disc

For å komplimentere fjorårets store nyhet, skivebremser, har Campagnolo også fire hjulmodeller for skivebremser. Aluminiumshjulene Scirocco, Zonda og Shamal Ultra DB 2WF er alle velprøvde hjulsett. Det vi har testet i sommer er den eneste karbonmodellen så langt, Bora One DB Tubular.

HJULENE ER EN DEL AV CAMPAGNOLO'S DB360-LØSNING som betyr at de leverer alt til en sykkel med skivebremser. Komplett gruppe, skivebremser og hjul. Bora One-hjulsettet, har som alle andre Campagnolos hjul, hentet navnet fra en vind. Bora er en sterk, kald og tørr nordlig vind som blåser i det øvre Adriaterhavet. Navnet er brukt på Campagnolos toppmodell Bora, som det ble introdusert allerede i 1994. Bora One Disc har den samme designen som felgbremsemodellen, men i motsetning til de fleste andre som presenterer skive- bremsutgaver av sine hjul er disse bygget opp på nytt med tanke på belastningen som er annerledes med skiver. Ny teknologi er ut- viklet for å oppnå de samme meget gode resultatene som felgbremsene alltid har hatt. Det betyr at det brukes en litt annen type karbon, og at karbonen legges litt annerledes i formen. Da det ikke er bremsefelt på felgene som må tas hensyn til, har de også lykkes å gjøre felgene litt lettere. Hjulene vi har syklet på i sommer har 35 mm profil. De kommer også i 50 mm profil, både som clincher og tubular.

Eikene – Mega G3 Campagnolo testet forskjellige løsninger på eiker, og fant at deres Mega G3 eikeløsning som allerede har vært brukt på bakhjul på tid- ligere modeller for å håndtere de asymmetriske kreftene på drivsiden (kranksiden) var riktig her også. Forskjellen er at forhjulet nå også har denne løsningen. Forhjulet har nå åtte eiker på høyre side, og 16 eiker på siden med brems- skiven.

Også Bora One kommer med keramiske lagre , men navet er i helstøpt aluminium og ikke karbon som på Bora Ultra.

Påkjenningen på bakhjulet er også endret på grunn av skivebremsene. Campagnolo fant allikevel ut at påkjenningen fortsatt er størst på kranksiden, med 60 prosent, og 40 prosent på skivesiden. Derfor er det fortsatt 16 eiker på kranksiden og 8 på skivesiden.

Ingen boring i felgene MoMag kaller Campagnolo tek- nologien som gjør det mulig å

lage eikehullene i støpepro- sessen i stedet for som de fleste andre produsenter å bore hull etter felgen er støpt. Det gir en sterkere felg da karbon-

fibrene ikke blir brutt, og blir da ikke svekket. For å få på plass niplene brukes en magnet for å føre dem fram til hvert hull. Felgene som har en blank overflate er ikke lakkert i ettertid, men får den overflaten av det egenutviklede bindemiddelet som brukes i produksjonen.

20 GRUPPETTO # 28

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease