Gruppetto SYKKELSPORT 28-2019

6 D A GE R S

kortlivede VM-velodromen på Hamar har norske banesyklister måttet holde til utendørs, ikke spesielt gunstig i norsk klima. I Levanger ble det arrangert både norske og nordiske mesterskap. Hjembyen til Knut Knudsen sommed sitt OL-gull i München 1972 på 4.000 meter forfølg- elsesritt har brakt mest heder på parketten. En asfaltbane ble i 1977 bygget på Valle Hovin i Oslo. På banen ble det i flere år arrangert NM før årtusenskiftet. Mose og hestehov over- tok banen, og så ut til å trives…

- Hvert lag består av to ryttere som konkurrerer over seks påfølgende kvelder. - Hver kveld er det flere forskjellig løp med både sprint- og utholdenhetsløp. - I enkelte øvelser er det om å gjøre å ta igjen resten av feltet med en runde. Dette er kjent som "å ta et runde." Enkelt forklart er det laget som har kjørt flest runder i løpet av de seks kveldene som har vunnet. I tillegg til å prøve å ta runder kjempes det også om poeng i alle øvelser. Dette er avgjør- ende hvis flere lag har syklet det samme antall runder. Da vil poengene avgjøre. Å få mange poeng er viktig da laget får tillagt én ekstra runde per 100 poeng det oppnår. DET KONKU RR E R ES I FI R E ØVELSE R : M A DISON: Dette må kalles hovedøvelsen i "seksdagers-rittene.” Madison er nå en OL- øvelse og både menn og kvinner kjører Madison-løp under 6-dagersittene. De kjører i par og begge rytterne er da på banen samtidig og veksler med en "håndslynge." Det be- tyr at den ene sykler lenger opp i

banen relativt rolig, mens den andre kjører i feltet som går adskillig ras- kere. Det er i ”hovedfeltet” rundene telles.

Det er mye taktikk involvert, og for 6-dagersrytterne er det hvordan de skal ta en runde på de tøffeste kon- kurrentene taktikken dreier seg om. Det betyr at man må følge nøye med på hva som skjer underveis. Hvem er det som stikker av for å få en runde, er det en farlig konkurrent, eller en som ligger langt bak? Det fører til mange harde tempodrag. I løpet av 6-dagersittene er det forskjellige versjoner av Madison. Det kjøres fra 45 til 75 minutter med innlagte spurter hvor lagene kjører for poeng. Det kjøres også en 500 m tempo hvor den ene rytteren trekker opp den andre med en ”håndslynge.” Her har rytteren over 70 km/t. L A GELIMINE R ING: Under de fleste baneløp er det i fronten av feltet det skjer. Her er det motsatt. Hver andre runde er det en spurt og den som passerer målstreken sist blir tatt ut av løpet. Det kjøres slik til det bare er bare to ryttere igjen, som spurter for seieren. Det er ikke mulig å ta en runde i elimineringsløp, og i stedet kjører rytterne for poeng. DE R NY: I Derny kjører en rytter fra hvert lag bak en derny (moped). Pacer(mopedfører)/rytter-kombinasjonen avgjøres ved loddtrekning før løpet. I Derny- ritt, kan det kjøres i hastigheter på over 70 km/t, noe som skaper en slipstream for rytteren bak. Løpene går som regel over 40 runder hvor vinneren er rytteren som først fullfører rundene. Finalen går over 60 runder og de konkurrerer som lag. Halvveis i løpet bytter de på å legge seg bak Derny’en. Første lag over mål får 20 poeng. POENG R ITT: Det går over 30 runder. Som i Madison kan ryttere ta runder på motstan- derne, men her får man poeng og ikke ekstra runder. Tar du igjen feltet med en runde får du 20 poeng. Faller du av og de andre tar deg med en runde, mister du 20 poeng. På hver femte runde ringer klokken som betyr at ved neste målpassering (om en runde) er det en sprint. Vinneren får fem poeng, tre poeng til nummer to, to poeng til tredje og ett poeng til fjerdeplass. Øvelsene for kvinner, se intervju med Anita Stenberg.

Graeme Obree under timesrekorden han satt på banen som ble bygget i Viking- skipet på Hamar til sykkel-VM i Oslo 1993.

Polen-NM De siste norgesmesterskapene på bane har av naturlige årsaker blitt arrangert utenlands, i Polen. Før det ble Polen- turer ble utendørsbanen, Prestmovelo- dromen i Stjørdal brukt til NM.