Gruppetto SYKKELSPORT 28-2019

F RA NK R IKE

Dramatiske hendelser på Ventoux

Det er ikke bare det spesielle måne- landskapet som har gitt fjellet legendestatus. Det startet i 1955 da to store profiler gikk på en smell på vei opp til Mont Ventoux under Tour de France. Første offer Ferdi Kübler hørte ikke på tips om å ta det litt rolig, men allerede 10 km fra toppen satt han inn et voldsomt rykk. Bak jaktet Géminiani og den kom- mende sammenlagtvinneren Louison Bobet. Målet var ikke på toppen av fjellet og han sjanglet seg opp. Han gikk fullstendig tom og etter tre velt og full forvirring på nedkjøringen stoppet han og fikk i seg noen øl på en bar. Tilbake på sykkelen begynte han å sykle feil vei, opp mot toppen igjen. Bartenderen så hva som skjedde, stormet ut, fikk snudd han og sendt han videre nedover fjellsiden. Det hele endte med at Kübler innkalte

til pressekonferanse for å annonsere at han la opp med øyeblikkelig virk- ning. “Ferdi tok livet av seg selv på Ventoux,” erklærte han, og dro hjem og startet som blomsterhandler. Andre offer Jean Malléjac var den andre som skulle møte veggen på Mont Ventoux. Ti kilometer fra mål, riktig nok før han kom ut i det tøffe åpne terrenget, gikk franskmannen i bakken. Han fortsatte å tråkke rundt med det ene beinet mens han lå be- visstløs i veikanten. Etter et kvarter med behandling og oksygentilførsel kom den tøffe andremann fra Touren i 1953 til bevissthet og ble kjørt bort i ambulanse, fullstendig knekt. Han kom etter hvert til seg selv igjen,

Tredje offer - dødsoffer Tom Simpson hadde en seier i Tour de France som sitt største mål, og etter å ha vunnet både Paris-Nice, Sardinia Rundt og to etapper i sin første Vuelta a Espana, (som da gikk i april). Det så lovende ut for ham foran Tour de France i 1967 og han var en av favorittene. Han hadde en mageinfeksjon under de første etappene og tapte uventet mye tid. Den tapte tiden skulle han forsøke å ta igjen i fjellene. På den 13. etappen opp Mont Ventoux 13. juli satset han alt. Det var en fryktelig varm dag. Tre kilometer fra toppen gikk det helt galt. Etter å ha vinglet fra side til side i lang tid kollapset Simpson i veikanten. Uttørket av mageproblemene og etter inntak av blandingen av kon- jakk, cola og amfetamintabletter sa det stopp. Han segnet om, men ville videre og ble løftet opp på sykkelen igjen av noen ivrige tilskuere. Etter noen hundre meter gikk han i bakken igjen. Tour-legen, Pierre Dumas var raskt i gang med livreddende førs- tehjelp, men kunne han ikke for- hindre at Tom Simpson døde her, noen hundre meter fra toppen. Offisielt av hjertestans . Det riktige svaret fikk man da man fant tre bokser med amfetamin- tabletter i lommene hans. Det var kun en halv tablett igjen.

BOKTIPS en tragikomisk og gripende bok om ekte vennskap og kon- sekvenser av ungdom- melige hendelser. Hyggelig lesestund!

LOKALE TURRITT Santini GF M. Ventoux 16. juni - 135 km

men fjellets andre offer var ferdig som proff- syklist.

LOKALE TURRITT Granfondo M. Ventoux

Trophée France 01. juni - 170 km

LOKALE TURRITT Haute Route Ventoux 04. - 06. oktober 268/215 km tre etapper

Tourlegen, Pierre Dumas klarte ikke å få i gang Tom Simpsons hjerte igjen. Cola, amfetamin og konjakk fungerte dårlig…

LE CLUB DES CINGLÉS DU MONT VENTOUX

De tre rutene til Ventoux

Klubben ble stiftet i 1988 for å vise at det er mulig å klatre Mont Ventoux opp de tre hovedveiene fra landsbyene Bédoin, Malaucène og Sault i løpet av en og samme dag. For de fleste er dette i overkant. 4.381 høydemeter og nesten 70 km stigning! Galskap, vil sikkert noen mene. For å holde en viss kontroll, blir syklistene som tar utfordringen utstyrt med et pass som må stemples i bunn av hver stigning og på toppen av Ventoux for å bli opptatt i klubben. Tips Start i Malaucène og sykle de 12 km til Bédoin for oppvarming. Start første tur opp fra Bédoin. Trill ned til Malaucène og start klatring nummer to derfra. Etter å ha nådd toppen for andre gang, trill ned til Sault og ta den tredje turen opp derfra. Trill ned igjen til Bédoin og du har gjort unna 150 kilometer du ikke vil glemme.

FRA BÉDOIN

Lengde: 22,7 km Start: 283 m.o.h. Mål: 1.912 m.o.h.

Stigning: 1.639 m Snittstigning: 7,6% Maks stigning: 12%

FRA SAULT

Lengde: 25,7 km Start: 760 m.o.h. Mål: 1.912 m.o.h.

Stigning: 1.152 m Snittstigning: 4,5% Maks stigning: 11%

FRA MALAUCENE

Lengde: 21,4 km Start: 354 m.o.h. Mål: 1.912 m.o.h.

Stigning: 1.558 m Snittstigning: 7,2% Maks stigning: 12%

46 GRUPPETTO # 28

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease