Gruppetto SYKKELSPORT 20-2017

Mekketips

MEKKETIPS Klar for høsten?

Nå har du kanskje syklet en del i sommer uten å tenke på slitasje, en liten sjekk på viktige deler kan væøre lurt. Særlig etter en sommer sommange steder har vært ganske fuktig.

Kjede som glipper når du trår på? Det vil bare bli værre når det blir kaldere og fettet blir stivere. Det vil også strdekke seg litt etter en tids bruk. Det kan være drivverket som begynner å bli slitt. Kan sjekkes på et sykkelverksted.

Kassett slites jevnt, og om kassetten er slitt og du ønsker å skifte, så skift kjedet samtidig. Husk at om du skifter kassett kan du samtidig forandre gir- utveksling om du ønsker. Ta gjerne en kikk på kranken samtidig. kan være smart med litt fett før vinteren.

Bremseskiver/klosser: Klosser og skiver slites langt raskere om du i sommer har syklet på grusveier, og ikke minst i dårlig vær. Sørg for at du har nye bremsklosser før høstsesongen starter. Dette gjelder ogs landeveissykler. Ikke bare sliter det mer på bremseskiver og felger, det bremser også langt dår- ligere. Bremser: Hydrauliske skivebremser kan føles litt svampete, og da er det på tide å ta en service på et bra sykkelverksted om du ikke klarer det selv. Få luftet systemet og etterfylt/byttet ut bremsevæsken. Dette gjelder både landevei- og terrengsykler. På mekaniske bremser er det som regel wiren som bør skiftes, eller strammes. Dekk: Tenk på underlaget der du skal sykle i høst. Har du tenkt til å tøye sesongen så langt som mulig på landeveien og kanskje legge inn noen grus- veier, kan du sette på 28 eller 32 mm dekk (sjekk at det er plass før du kjøper). Det ruller forøvrig like bra som smalere dekk, og gir langt bedre beskyttelse mot punkteringer samtidig som komforten øker betraktelig. På terrengsykkelen kan du spandere litt grovere dekk da høstregnet sørger for at det blir mer gjørme og dårligere grep på skogsveier og stier.

Krankhuset kan med fordel få en runde med smøring.

Ta en kikk på bremsene.

Husk. Kan du skifte dekk eller slange, eller lappe slangen, eller hva om kjedet ryker? Kan høres ut som selvfølgelige ting, men du vil bli overrasket over hvor mange som er nokså hjelpesløse også når det gjelder de enkleste reparasjoner. Lær deg det. Du får garantert bruk for det en gang!

Claes Henrik Nitteberg har mange års erfaring både som syklist og mekaniker. Driver Claes Henrik Sykkel i Drøbak

# 20 GRUPPETTO 69

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease