Gruppetto SYKKELSPORT 23-2018

TRAGISKE HENDELSER PÅ VENTOUX

Kjendisstatusen fikk fjellet da vi fikk de første kollapsene. I 1955 forsvant to store profiler fra sykkelsporten på vei opp til Mont Ventoux under Tour de France. Første offer Ferdi Kübler gikk, etter å ha blitt advart mot bakken, til stormangrep på klatringen 10 km fra toppen i en halsbrekkende fart. Han ble jaktet på av Géminiani og den kom- mende sammenlagtvinneren Louison Bobet. Han sjanglet seg til toppen. Etter tre velt og full forvirring på ned- kjøringen stoppet han og fikk i seg noen øl på en bar. Tilbake på sykkelen begynte han å sykle feil vei, oppover igjen. Bartenderen kom ilende til og fikk snudd han og sendt nedover fjellsiden. Det hele endte med at Kübler innkalte til pressekonferanse for å annonsere at han la opp med øyeblikkelig virkning. - Ferdi tok livet av seg selv på Ventoux, er- klærte han, og dro hjem for å starte som blomsterhandler.

Tourlegen klarte ikke å få i gang Tom Simpsons hjerte igjen. Minnesmerket like før toppen av fjellet er mye besøkt sted for tursyklister. Her doneres det sykkelflasker o.l.

Andre offer Jean Malléjac var den andre som skulle møte veggen på Mont Ventoux. Ti kilometer fra mål, riktig nok før han kom ut i det tøffe åpne terrenget, gikk franskmannen i bakken. Han fortsatte å tråkke rundt med det ene beinet mens han lå bevisstløs i veikanten. Etter et kvarter med behandling og oksygentilførsel kom den tøffe andremann fra Touren i 1953 til bevissthet og ble kjørt bort i ambulanse, fullstendig utmattet. Han kom etter hvert til hektene igjen, men fjellets offer nummer to var ferdig som proffsyklist. Tredje offer - dødsoffer Tom Simpson hadde en seier i Tour de France som sitt store mål, og etter å ha vunnet både Paris-Nice, Sardinia Rundt og to etapper i sin første Vuelta a Espana, (som da gikk på våren), så det lovende ut for ham foran Tour de France i 1967. På grunn av en mageinfeksjon gikk det ikke som han hadde håpet på de første etappene. Han tapte tid, og skulle forsøke å ta igjen noe av det tapte i fjellene. På den 13. etappen opp Mont Ventoux 13. juli satset han hardt i den fryktelige varmen. Tre kilometer fra toppen gikk det galt. Etter å ha vinglet fra side til side i lang tid kollapset Simpson i veikanten. Uttørket av mage- problemene og inntak av en blanding av konjakk, cola og amfetamintabletter klarte ikke kroppen mer. Han ble først løftet opp på sykkelen igjen av noen ivrige tilskuere, men gikk i bakken

noen hundre meter senere. Selv om Tour-legen, Pierre Dumas var raskt i gang med livreddende førstehjelp, kunne han ikke forhindre at Tom Simpson døde noen hundre meter fra toppen, offisielt av hjertestans . Litt av svaret fikk man da man fant tre bokser med amfetamintabletter i lommene hans, hvor det kun var en halv tablett igjen.

# 23 GRUPPETTO 57

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease