Gruppetto SYKKELSPORT 23-2018

Sykkeltur i sommer - Se våre tips Italia, Frankrike og Spania

NMFatbike - knall og fall i snøen

SteinØrn - Mer enn stefaren til Kristoff

Italiensk sykkelsport på felgen

23 Mars/april 2018

TEST Mange småtester

STYRKEPRØVEN Øker fortsatt

TESTER - KNOG - USWE drikkesekker

NYE PRODUKTER - Gaerne nye MTB sko

TIDSAM 7120-23

23

23

7 388712 009904

RETURUKE 19

86:(HURIƂVLHOOOHYHUDQGÕU WLO%LUNHEHLQHUHQ 9DVDORSSHWSÂVNLRJV\NNHO

» Award winning suspension design » 100% bounce free » Freedom of movement » Made by riders... for riders

HYDRATION PACK AIRBORNE ™ 15

HYDRATION PACK VERTICAL ™ 10

CYCLE SERVICE NORDIC | Skuiveien 41 | 1339 Vøyenenga | Tlf. 6715 1060 | CYCLESERVICENORDIC.COM

Test kroppen din Den beste måten å dokumentere din fysiske form og faktiske effekt av trening, er ved fysisk- og fysiologisk testing. Vi hjelper deg til å prestere bedre uansett alder, fysisk form og tilstand.

VO2maks- og Laktaprofiltest Vi tilbyr Laktatprofiltest og måling av maksimalt oksygenopptak (VO2maks ) . Med disse testene får du en omfattende vurdering av din aerobe utholdenhet. Treningsveiledning Er du utøver på høyt nivå eller mosjonist, og trenger veiledning for å forbedre din utholden- hetsprestasjon? Eller er du utrent og ønsker hjelp til å få bedre kondisjon for å oppnå økt fysisk yteevne i hverdagen og bedre helse? Vi har kompetansen som kan være med på å hjelpe deg med å nå dine mål.

Medisinske tester • Arbeids-EKG (hjertetest) med kardiolog • Full hjerteutredning med kardiolog (ultralyd hjerte, arbeids-EKG) • EIA (legekonsultasjon, vurdering anstrengelsesutløst astma) • Helseprofil (legekonsulatsjon, hjerte, lunge, kondisjon)

Mer informasjon finner du på nimi.no

PURE CYCLING

TAKE FLITE NÅR ET AV VERDENS STØRSTE SYKKELTALENTER DEBUTERTE PÅ CROSS-LØYPENES MEST INNOVATIVE SYKKEL KUNNE DET BARE BLI ETT RESULTAT. MATHIEU VAN DER POEL OG CANYON INFLITE CF SLX. DEN NYE SUPERKRAFTEN I MODERNE CYCLOCROSS.

OPPDAG MER PÅ CANYON.COM/TAKEFLITE

# 23

Mars/apr. 2018

#23 Snart i mål

FORSIDE Vakkert langs Rivieraen Foto: Vidar Petterson

Sykkelforbundets ledelse og styre er snart i mål, og ser nok noe annerledes ut når neste Gruppetto er i trykken. Kan vi forvente mer fokus på turryttere ogmosjonister? Det er vi som med våre lisenser og rittdeltakelse skal komme til å fylle opp bank- kontoen som i lang tid framover vil preges av en viss tomhet. At lærere som skal undervise i matematikk må ha minimum fire i karakter for å slippe til i klasserommene høres ikke ut til å være en dum idé. Det er heller ikke lenge til vi lufter syklene ute og den årlige diskusjonmellombilister og syklister igjen er et samtaleemne. Prøv å bidra til at blir så bra sommulig. På sykkel kan vi ikke vinne uansett hvor rett vi måtte ha!

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no

ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Johann Kaggestad Claes-Henrik Nitteberg

Morten Mørland Frank Røstgård David Cachón Jesper Storgaard Jensen Stein Ørn

Vi gir deg mange gode tips til fine sykkelsteder i Italia, Frankrike og Spania. Steder vi har vært på tur de siste årene.

Ha en fortsatt fin vinter!

ANNONSER Gruppetto post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

Vidar Petterson REDAKTØR

UTGIVER Gruppetto AS Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no

ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011

PRODUKSJON/TRYKK Kai Hansen

Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad

ISSN 1894-7220

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,

Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no

kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.

abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no

For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

6 GRUPPETTO # 23

Ved kjøp av quarq wattkrank får du -25% på drev fra AbsoluteBlack

SRAMQuarq XX1 Eagle ANT+ /Bluetooth SRAMDzero Quarq Alu ANT+ /Bluetooth SRAMDzero Quarq Carbon

7.990,-

6.390,-

7.990,-

ANT+ /Bluetooth

Vi sender over hele l andet !

63 96 19 85

Telefon

Epost post@dukesport.no Besøk oss i Flaenbakken 2, 2070 Råholt www.dukesport.no

by Anders Bernhoft

Mars/april 2018 # 23

INNHOLD

38

30

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

10 Prolog - Stort og smått 12 Smånytt 15 Bokomtaler 21 Tett på - En liten snakk med Kay Pedersen

24 Styrkeprøven

38

Ut på tur Foto: Vidar Petterson

26 Italiensk sykkelsport på felgen - Økonomisk nedtur sliter på sykkelsporten

TESTER Sykkelcross/Gravel 74 Merida Silex 600 Gravel

30 Stein Ørn

- Mål gir mening

38 UT PÅ TUR - reisetips 40 - ITALIA - Bormio, Marche, Sanremo

22 Abonnér

Småtester 16 USWE drikkesekker

50 - FRANKRIKE - Rivieraen, Mont Ventoux, Alpe d’Huez

17 PRO Sykkelbag 18 KNOG smålykter 19 GAERNE G.Sincro+ MTB 19 GRIPGRAB Raptor hansker

62 - SPANIA - Mallorca, Gran Canaria, Calpe, Murcia

72 Terreng

76 NM Fatbike

- Første UCI fatbikeritt ble arrangert på Lygna

76

8 GRUPPETTO # 23

- - Electronic gearing and hydraulic braking on a thorough-bred race bike. If you’re looking for a race ready machine that uses the latest technology then this is it. The Ultegra Di2 groupset makes shiing a breeze regardless of the conditions, whilst the hydraulic braking beckons you to dive through corners like never before. Friksjon AS er importør av Genesis-sykler http://www.friksjon-sykkel.no/

2018 ƫ2ƵƭǑƲƩƶƧƪƶ7Ʈ//ǑƵƪ7ƶƶ<ưưƪ/ƲǑ 2ƬƶƳƦƵ7ƷƶƪƲ9ƮƶƦ9ưƵ2ƲƪƵ ƶƪƦ//ƪǻƘƱ2Ʃƪ//ƪƲƪƳǑƧƮƵưƲ2

Vidar Petterson ƶDžƹdžWLjLJHDŽYƿLJƹYǁdžRDŽHdžYHƼƺHLJWƿǂǂƿDŽƽ ƿDŽDŽHDŽǃƹdžLJƶljǁǂHDŽHƺHWƹǂHLJYHƼ ǂHYHdžƿDŽƽ ǃƹdžLJƹDždžƿǂ 

ƵLjƼƶǁ•ljHDŽƶƹƽHDŽHƦǂDŽƹƺdžLj 7•DŽLJƺHdžƽ/ƹdžYƿǁ7džRDŽƼƾHƿǃ ƺƿdžǁDŽR

10 GRUPPETTO # 23

23

PROLOG

Prolog

10 12 16 21

G

Smånytt

Småtester

Tett på

§

# 23 GRUPPETTO 11

23

PROLOG

Damemed utholdenhet Eileen Sheridan, satt i 1954 ny rekord på 1,000 miles, (1.609 km). Hun brukte bare 3 dager, og 1 time. Rekorden sto i 48 år.

Fatbike før det var noe somhet fatbike

Gjennom Sahara i 1986 3200 km gjennom Sahara syklet Jean Naud på sin hjemmelagde trehjulede fatbike i 1986. Han dro av gårde fra Alger-Metili-Chaamba

i Algerie med en 180 kg sykkel. 70 liter vann startet han med. Han fikk Michelin til å lage spesialdekkene.

1924 og W. Ritchie var tidlig ute med skikkelige tjukkasdekk.

Porteur racing Du lurer sikkert på hva en porteur sykkel er. Syklene var først og fremst konstruert for å frakte aviser rundt i Paris. Fra 1895 til 1966 ble det arrangert avisbud-ritt i Paris. Rytteren måtte frakte minimum 14 kg med aviser. I de første årene var det ingen fast løype og de som var best kjent i byen hadde en fordel. Det var lagt opp som en ori- enteringsløype. På jobb ble budene betalt etter hvor mange aviser de klarte å levere. Enkelte av budene tjente bedre enn proffrytterne!

Sydpoltur på sykkel Daniel Paul Burton, en amerikansk sykkelentusiast som midt i førtiårene fant ut at hans fysiske form hverken skremte eller imponerte noen, i hvert fall ikke legen. Å ta tak i sin egne dårlige form er kanskje ikke så spesielt, men når målet blir å sykle til Sydpolen blir det litt ekstra.

”The South Pole Epic,” ekspedisjonen ble født. 2. desember 2013 ved Hercules Inlet var han i gang med det som er den første turen til Sydpolen hvor sykkel har vært brukt hele veien. Når han kunne kalle seg en full- befaren polfarer var det blitt 21. Januar 2014.

12 GRUPPETTO # 23 GRUP ET O # 23

Ikke bare biler somer problemet

Hadeland CK ønsker alle deltakere

Velkommen til årets Randsfjorden Rundt LØRDAG 26. MAI 2018

Heller ikke lett å være syklist før bilene overtok veiene. Misfornøyd etter å blitt nedkjørt av hest og kjerre i Paris 1908.

Smart sted for trafikkinfo

Drømmebil for single med sykkeldilla.

• Sentralt på Østlandet, ca. 1 time nord for Oslo. • Rimelig startkontingent. Inkluderer 2 mat- stasjoner, med mat og drikkeflaske, og mat og drikke i mål + diplom med mellomtider og finisher-trøye til alle. • Lite trafikk på koselige landeveier rundt Randsfjorden. • Nylagt asfalt rundt hele fjorden høsten 2017. Info og påmelding: www.randsfjordenrundt.no

Er det for langt mellommatstasjonene er det jo andre muligheter som her i TdF 1965

152 km 1065 høydemeter

HADELAND CK www.hck.no

# 23 GRUPPETTO 13

23

PROLOG

Sykling og ereksjon

Randsfjorden rundt som i år arrangeres for 32. gang lørdag 26. Mai, stiller med nylagt as- falt rundt hele fjorden. Veien er derfor bedre enn noen gang. Dette har vi ventet på lenge sier rittleder Paul Rief i Hadeland CK. Alle hull og sprekker er dermed borte i noen år framover. Meld deg på! I år blir det silkeføre under Randsfjorden Rundt

De siste tiårene har det stadig dukket opp teorier og nye studier om sykkelsetets behandling av de edlere deler hos menn. Forskning som ikke har konkrete resultater spriker ofte i mange retninger. Nå er det med lettelse vi kan lese at en ny stor under- søkelse nylig ble presentert i The Journal of Urology. Forskerne fant ingen tegn til dårligere seksuell funk- sjonsevne blant mannlige syklister sammenlignet med løpere og svømmere. Faktisk så det heller ut til at ereksjonsproblemer var mindre utbredt blant syk- listene! Så det er bare å melde seg på Styrkeprøven og andre lange sykkelturer!

E-sykkel ritt fra 2019

Den Europeiske sykkelunion (UEC) vil fra 2019 in- kludere e-sykklritt både i terreng, og på landeveisritt. Når det gjelder hvordan det skal reguleres i forhold til hvor kraftig motorer som blir tillatt etc i “UECFormula E-bikerittene” er detaljene foreløpig ikke på plass. E-sykkelritt er ikke helt nytt og i velkjente Sea Otter Classic i 2016 hadde de en egen klasse. For to år siden ble det avslørt at nederlandske Femke Van den Dries- sche i U-23 klassen hadde motor i rammen under et WC sykkelcross ritt

Canyon Topeak Factory - nå OGSÅmedmarathonlag

Canyon Topeak Factory Racing er det nye laget. XC Marathon spesialistene vil bli ledet av regjerende verdensmester, Østerrikeren Alban Lakata. Med seg på laget har han Kristian Hynek, Den Tsjekkiske republikk, Jeremiah Bishop USA, og Sør Afrikas Erik Kleinhans. Canyon går inn i laget som ifjor het Topeak-Ergon Racing Team. Den amerikanske delen av fjorårets lag vil fortsatt konkurrere i USA. Canyon har allerede enduro, downhill og freeride lag. Rytterne kan velge mellom den lette Exceed CF SLX hardtailen og fulldemperen Lux CF, avhengig av hvilket terreng de skal konkurrere i. Foruten marathon satsingen, vil Canyon også være på toppen av listene i XCO World Cup serien. CANYON/SRAM Racing lagets Pauline Ferrand-Prévot og den nederlandske sykkelcross stjernen Mathieu van der Poel fra Correndon-Circus er klare for å ta opp kampen mot sveitserne Jolanda Neff og Nino Schurter.

14 GRUPPETTO # 23

Sykkel- kultur

71 bakker dumå sykle i Norge

ANMELDT AV Per Ivar Henriksbø

§

De som skaffet seg og leste Geir Stian og hans fotografbror Tor Simen Ul- steins praktbok "Bakker og berg", vil nikke gjenkjennende til den utvidete kortversjonen i lommeformat, som kom seinhøstes, i tide til

på 15 prosent. Den informasjonen forteller bare halve sannheten. På sitt bratteste har Tronåsen (kilde: Statens vegvesen) nemlig en stigning på 1:4 på vestsiden. Det betyr at enkelte partier stiger hele 25 prosent. På østsiden, der knekkeren er langt kortere, er maks stigning 1:3. Altså enda brattere. Slik kunne jeg fortsatt. På den annen side representerer utvalget bakker stor variasjon i lengde og utfordring. Noen er særs lange som Dalsnibba. Andre korte knekkere somBrubakken i Trondheim. Flere av bakkene ligger et stykke fra sivilisasjonen, andre midt inne i byer eller tettbygde strøk. Forfatteren og hans team av medarbeidere på foto- og

GEIR STIAN ULSTEIN 71 bakker du må sykle i Norge Landevei forlag

julehandelen. Undertegnede skrev den på ønskelista. Sannelig lå den ikke gjemt under treet 24. desember. Da var det bare å gå i gang. Hensikten med formatet er at boka skal kunne stappes i baklomma på sykkeltrøya. Smart og fikst. Bakdelen er at skriften er blitt veldig liten. Selv hadde jeg ikke sjanse til å lese teksten uten minst 2+ briller. I tillegg har, naturlig nok, antall

researchsiden skal ha kreditt for å ha tatt med store deler av Norge. Bakkene som er beskrevet befinner seg i 15 fylker, fra Lindesnes til Nordkapp, fra Selje ved Stadlandet i vest til Budor i Hedmark i øst. Alle bakkene er illustrert med fotografier og kart. Nyttig info, selv om det er smått grunnet bokas format. Selvsagt mangler flere av landets flotte bakker. Det erkjenner også Ulstein & co. Heller ikke har ambisjonen deres vært å tamed rått og røti side det finnes hundrevis. Grusbakker som asfalt- bakker er det flust av. Mange av dem kjenner bare lokalfolk. Hensikten med boka "71 bakker du må sykle i Norge" er å inspirere leserne til å få lyst å sykle bakker. Ikke bare dem som er be- skrevet i boka, men bakker i sin al- minnelighet. En trenger ikke reise til Dolomittene for å finne utfordringer. Godbiter finnes i fleng her hjemme også. Hvis du bare leter. Eller søker i boka til Geir Stian Ulstein. G

bakker og illustrasjoner somskulle inn på de omkring 170 sidene, gjort hvert kapittel og beskrivelsene av de enkelte bakkene, i korteste laget. Jo da, det viktigste av fakta er med. Likevel kunne jeg tenktmeg noemer info. For hver bakke - korte eller lange - står snittstigningen, men ikkemaks stigning. Det fører til mangelfull info overfor oss som kunne tenke oss å teste bakkene. Undertegnede har syklet noen av dem. Særlig reagerte jeg på denmangelfulle beskrivelsen av ekstrembakken Tronåsen, som jeg tok for meg i en tidligere reportasje av Gruppetto, og som litt seinere ble gjen- stand for en reportasje i bladet Landevei. I boka til Ulstein står det at bakken er 1,3 km lang med en stigning

Monumentene S Y K L I N G E N S E N D A G S K L A S S I K E R E

NYHET! GEIR STIAN ULSTEIN Monumentene Pris: 499,-

Formange, både syklister og sykkelfans erMilano-Sanremo, Ronde vanVlaanderen, Paris-Roubaix, Liège- Bastogne-Liège og Il Lombardia større enn VM og de andre store rittene. Selv med de mange gode norske rytterne de siste årene er det kun Alexander Kristoff som har stått øverst på pallen. Både etter Milano-Sanremo og Ronde van Vlaanderen. Vi kommer tilbake med omtale etter vi har lest den nye boka.

# 23 GRUPPETTO 15

SMÅTESTER

USWE - drikkesekker

USWE har siden 2007 laget høykvalitets drikkesekker. Du finner en størrelse og modell som passer deg uansett behov. Å ha så mange alternativer er selvfølgelig veldig bra, men det gjør det vanskelig å velge. De tre vi har testet her er litt forskjellige i størrelse og utforming. En ting har de felles og det er stroppemekanismen de kaller ”No Dancing Monkey.” Systemet fungerer utrolig bra, og sekkene sitter bra uansett om du er på landeveien eller på endurotur. Uansett tur er en drikkesekk smart å ha. Fungerer også bra om du er ute å går, eller løper. Sekkene har også plass til hjelm i lomme på baksiden. Det er

på plass. Det er enkelt å fylle drikkeposen, og vi hadde ingen lekasjer. Polstringen på ryggen gjør at sekkene sitter veldig behagelig mot ryggen.

mange små lommer til telefon, nøkler etc. Lommen til telefonen er forøvrig vanntett.

En av de tre sekkene, Scrambler 16 som kommer i canvas stoff har ikke samme lommen. Den ser mindre ”sporty” ut for de som ønsker et litt mer urbant uttrykk. Drikkeposene som følger med rommer tre liter væske. Det er en smart borrelås på toppen (inne i sekken) som holder drikkeflasken

USWE Airborne 9

USWE F6 Pro

FAKTA USWE Airborne 9 Volum: 9L Vekt: 604g uten drikkepose ”No More Dancing Monkey” spenneteknologi Vannbeholder: 2,5 L hydration system (*3,0 L ulukket) Lomme for hjelm (normal og helhjelm) Stor lomme Vanntett telefonlomme Refleks foran og bak Lomme til slange og miniverktøy Justerbare remmer: M-XL (*Junior: XS-M) Unisex passform Farger: Svart, Race Blue, Crazy Yellow Pris: 999,-

FAKTA USWE F6 Pro Volum: 15L Vekt: 930 g med drikkepose ”No More Dancing Monkey” spenneteknologi Vannbeholder: 2,5 L hydration system (*3,0 L ulukket) Lomme for hjelm (normal og helhjelm) Stor lomme Vanntett telefonlomme Refleks foran og bak Lomme til slange og miniverktøy Justerbare remmer: M-XL Unisex passform Farger: Svart, Neon gul Pris: 1.399,-

16 GRUPPETTO # 23

PRO - sykkelbag

Bagen har plass til både landeveissykler, 29ere og full- dempede terrengsykler. På innsidene er det hjullommer for å lagre hjul under transport. Håndtak å bære bagen i. Litt spinkelt og tynt når den veier 20 kg. Den kan også bæres over skuldrene med skulderreimen. Små lommer på innsiden for å oppbevare hurtigkoblinger og akslinger. Bagen er ikke mye polstret og er ikke tenkt å beskytte mot støt som en hard koffert gjør. Fordelen er at den er langt billigere og veier en del mindre. Noe som er greit da en del kofferter veier rundt 8-9 kilo og da er det ikke så mye eks- tra du skal ha i kofferten før du får problemer med vekt- grensen hos enkelte flyselskap. Kunne vært noe bedre festeanordninger med stropper etc på innsiden, men man bruker jo beskyttelse rundt ramme etc når man pakker. Lengde 104 cm, høyde 75 cm, og bredde 23 cm.

Pris: 999,-

USWE Scrambler 16

FAKTA USWE Scrambler 16 Volum: 16L Vekt: 783 g uten drikkepose

”No More Dancing Monkey” spenneteknologi Vannbeholder: Ikke inkl. 3 L hydration system Vannavstøtende telefonlomme Refleks foran og bak Lomme til slange og miniverktøy Justerbare remmer: M-XL Unisex passform Farger: Svart, oliven grønn, khaki Pris: 1.299,-

# 23 GRUPPETTO 17

SMÅTESTER

KNOG Små smarte lykter

Knog Blinder Mini Det er ikke så mye å si om disse lyktene når,det gjelder lysstyrke. De er ikke først og fremst laget for at du skal kunne se bra. Målet er at du skal bli sett i trafikken. Med et frontlys på 20 lumens lysstyrke skulle man tro at lyset ikke var til noen hjelp, men på helt mørke veier er de faktisk det. Kan også brukes på aerostyrer.

Knog Blinder Mini baklys Farge: Rød, rød LED Styrke: 11 lumen Dimensjoner: 31 x 31 x 14 mm Batteri: Oppladbar via innebygget USB Ladetid: 2,5 timer Vantett IP67 Brenntid: - Full styrke 1,8 timer - Halv styrke 3,5 timer - Flash 3,5 timer - 10 timer ved flash 800 m synlighet Kan monters på setepinner med diameter 22 - 32mm Vekt: 18 gram

Knog Blinder Mini frontlys Farge: Hvit LED Styrke: 20 lumen Dimensjoner: 31 x 31 x 14 mm Batteri: Oppladbar via innebygget USB Ladetid: 2,5 timer Vantett IP67 Brenntid:

- Full styrke 1,8 timer - Halv styrke 3,5 timer - Flash 3,5 timer

- 10 timer ved flash Synsvinkel 70grader. 800 m synlighet Kan monters på styre eller annet med diameter 22 - 32mm Vekt: 18 gram

Pris 399,-

Pris 299,-

Knog PWR Rider Her har du nok lys til at det til sykling i mørket. Ikke en voldsom lysstyrke, men det er nok til å sykle både på stier, og som pendlerlys. Det som er det spesielle med denne lykten er at den kan brukes til lading av f.eks. mobiltelefonen. Kapasiteten kommer selvfølgelig an på hvor sterkt lys du sykle med, men med 1 time med fullt lys kan du lade en iPhone til 35%.

Knog PWR RIDER Styrke: 450 lumen

Dimensjoner: 122 x 30 mm ø Batteri: Oppladbar via USB Batterkapasitet:2200 mAh Ladetid: 5 timer Vantett IP67 Brenntid: - Full styrke 2 timer

- Halv styrke 5,5 timer - lav styrke 16 timer - Flash 7 timer - Svak flash 90 timer Kan monters på styre eller annet med diameter 22 - 31,8 mm ø Vekt: 115 gram

Pris 619,-

18 GRUPPETTO # 23

GAERNE G.SINCRO+ Carbon MTB

Gaerne er kjent for å holde en meget høy kvalitet på sine sykkelsko. Når vi nå har testet den nye toppmodellen i terrenget er det bare å slå fast at de holder stand blant de beste skoene du får

kjøpt. Det nye er at de har inngått et samarbeid med Michelin når det gjelder gummisålen. Målet er at litt mykere gummi skal gi bedre grep når du må gå på glatte steiner osv. Helkappen i karbon er også nyutviklet. Den sitter bra og karbonen sørger for at formen holder seg. Strammingen med Boa mest avanserte låsesystem fungerer som vanlig bra. Du skrur en vei når du strammer og den andre vene når du skal slakke skoen. Enkelt å gjøre mens du sykler. Ofte er vi ikke fornøyd med innersålene, men her har de også oppgradert. Den fremste delen av tåseksjonen er noe mykere enn tidligere. Noe som jør at det er bedre å gå med skoen i bratt terreng. Skoen er kostbar, men her er alt av første klasse, så skal du ha en virkelig god sko i mange år er det verdt prisen.

Pris 3.999,-

GRIPGRAB Raptor - windproof

Etter å ha brukt disse fra november i forskjellig vær og temperaturer er inntrykket meget bra. Etter rundt 20 turer i vaskemaskinnen er det ingen tegn til at sømmer eller at sili- kongrepet på innsiden har blitt slitt. Det er ingen hanske for de kaldeste dagene. Det spesielle med disse hanskene er nyvinngen de vant pris på under årets Eurobike - ”INSIDE GRIP.” Med det menes at de som første produsent har silikonbelegg også på innsiden. Dette for at hanskene ikke skal skli på hånden når du holder i styret. Dette fungerer faktisk veldig bra.

Pris 499,-

# 23 GRUPPETTO 19

BICICLETTE ITALIANE

100% ITALIENSK SKREDDERSØM Rammestørrelse - rammetykkelse - geometri - farge - utstyr HÅNDLAGES AV LEGENDARISKE SARTO I ITALIA DESIGNES I NORGE

Mennesker kommer i alle størrelser - Derfor skreddersyr vi karbonramme i din størrelse

Send en e-post og vi tar kontakt: post@arrivo.no Telefon 406 706 01 Av proffer - for proffer

23

PROLOG

Tett på Bergen var utrolig

1. Hva tror du er hovedårsaken til den store sykkelinteressen i Norge? Kay: Satsingen til TV2 tidligpå 2000 tallet (somvel var godt planlagt etter ThorHushovd sitt U23 VMgull i 1998, samt Kurt sitt i fellestarten i U23 året etter). Og ikkeminst resultatene under TDF, da spesielt med Thor Hushovd. Jevnlige gode resultater og også at Gino i Joker har fått frem flere gode ryttere. 2. En del turritt opplever tilbakegang i deltagertallet. Hva kan årsaken være, og hva bør en gjøre for åmotvirke dette? Kay: Er vel vært slik atmange turritt har blitt kjørt for fort slik atmange avmosjonistene som ønsker en fart på 25-30 og ikke nødvendigvis er ute etter å sette rekorder faller av. Mange ønsker kun å få en god opplevelse på sykkelsetet og har ikke fått disse fordi det blir et jag omå komme innenfor limit etc.... 3. Hva er det sterkeste sykkelminne fra 2017? Kay: Har jo vært flere gode tilbakeblikk, Men må jo si at festen i Bergen kommer høyt. Uten at jeg fikk fulgt med på hver konkurranse selv pga jobb og fotball (er også fotball- dommer) så må det jo sies at det var enormt bra liv, ikke bare på fellesstarten som er vanlig for VM, men også hele uka. 4. Din beste sykkelopplevelse – på egne dekk? Kay: Det var i 2013, etter at jegåret år førhaddeblitt godt kjentmedenpolsk idrettsfamilie via en god og nær familie hjemme i mysen, ble i 2012med dem til den polske landsbyen Sławoborze. Jeg liktemeg så godt imiljøet at jeg i førstnevnte år 2013 tok fatt på sykkelen. Vennefamilien i Mysen hjalp meg delvis ned på veien og vi skilte lag fra Halmstad hvor jeg så syklet til Ystad hvor jeg tok en pitstop for Ferge over til Ś winouj ś cie. Ble også en del mil på setet i løpet av de 10 dagene jeg var i Polen og en total lengde på ca 75 mil ble tilbrakt på sykkelen. Utover det var en av øktene i nærområdet rundt Sławoborze. Her var det Brostein somville blitt kategoriskertmed 5/6 stjerner i Paris-Roubaix, enutrolig spesiell følelse å sykle på. Absolutt ikke behagelig, og gikk heller ikke fort.. (sikker på at jeg skulle klart å løpe den 10 kmpå dette strekke raskere). 4 B. Det må være når jeg dunket til på temposykkelen i indre østfold og dro på med en 10 kmunder trening på godt under 14minutter. Fantastisk følelse når du kjenner at det svarer i beina. eller kanskje når jegdro i land en spurtseier i Styrkeprøven (Lillehammer- Oslo) for noen år siden... I den pulja jeg sykletmed stort sett hele veien. Stakk avmed en annen somhadde slengt segmed somgratispassasjer (han kombare fra eidsvold) hvor vi kjempet en durabel fight oppmot Løren. 5. Hva er det med sykkel somer så fascinerende? Kay: Jeg er litt glad i tempo, individuell start. Kampenmot smerten og klokka. Det å ut- fordre seg selv, og være utenfor komfortsonen. Ellers er det jo en mild treningsform som alle kan gjøre uten å pådra seg belastningsskader, samt at man får se mye flott natur (omman velger å sykle i litt mer idylliske områder) 6. Hva er viktig for å fortsatt utvikle norsk sykkelsport? Kay: På toppnivåblirdet joå fortsettedermaner i dag, veiledeyngre talenterogoppfordre de til å trene, samt rådgi hvordan de skal trene riktig. 7. Hvemer tidenes beste norske syklist, og hvorfor? Kay: Hadde det vært nasjonalt så hadde det vært enkelt. Her er Thor en ubestridt ener etter minmeningmed eneste VM-gullet i Skandinavia. Samt sine 10 tdf seiere. Internasjonalt er det hakket verre. Med utrolig mange store ryttere opp igjennom så er dette for min del en kåring som blir litt vrien. Lance (til tross for doping og juks) var en utrolig god rytter somsatte sammen det beste laget for sin del år på år. Vinner ikke tdf 7 år på rad uten grunn og han var jo også en perfeksjonist. Vi har jo også den franske helten Hinault og den store spanjolen Indurain. Sistnevnte har 5 sammenlagtseire i tdf på rad, samt OL og VMgull på tempo og ikkeminst også en seier i det store spanske en- dagsrittet ClasicaSanSebastian. Enda lenger tilbakehar vi EddyMercx somhar rekorden i antall etappeseiere i tdf med 34. Han har også vunnet tdf 5 ganger sammenlagt, dog "kun" 4 på rad, men kan i tillegg varte opp med 5 sammenlagtseiere i Giroen, 1 i Spania rundt, en haug med Monumenter fra vårklassikerne og ikke nok med det, 3 VM gull fra fellesstart.

Navn: Stilling:

Kay Ingvald Thingstad Pedersen

Massasjeterapeut MNMF

Dette er alle ryttere som har gjort store prestasjoner og gjenskapt suksessen gang på gang (somNils Arne Eggen sa en gang i tiden var det vanskeligste), men framitt ståstedmå jeg si EddyMercx nettopp fordi han var en utrolig god allrounder og kunne vinne det som var. 8. Noen du helst ikke skulle sett i feltet? Kay: Doperne ogde somjuksermå jobort. Men bortsett fradet synes jeg det er litt vanskelig. Ryttere jeg alltid har likt er Gilbert, Voeckler, og tidligere u-landslagskeeper for Belgia, Greg Van Avermaet. Men kan ikke komme på en eneste rytter i dagens felt jeg vil ha bort for godt. Er jo selvsagt ryttere som sykler på en måte som kan være til fare for andre. Da somCavendish, Napolitano (verst av disse). 9. Hva er tidenes største norske sykkelbragd? Kay: Den er vanskelig. Har jo vært mange norske bragder spesielt siste 10 åra. Blant annet vm gullet til Thor i 2010 (som den eneste skandinavier), 4 seiere i tdf i 2011 og Kristoffs seiere i Monumentene. Vanskelig å sette prestasjonene oppmot hverandre, og går da for den trygge veien med å si VM gullet til TH. VM henger vel fortsatt høyest hos rytterne flest, selv om det er noen som setter Monumenter først. Ellers var det vel enstor bragdå få et sågodtVMi Bergen i år,medden folkefesten. Det var jo helt ubegripelig det livet som var der hele uka. Født: 04.02.1988 Utdanning: Massør og massasjeterapeut Axelsons BWS (Oslo) Sivilstatus: Singel og homofil

10. Når du selv trener – terreng, landevei, hybrid eller el-sykkel, og hvormye?

Kay: Ja jeg er ganske allsidig, ikke veldig godt trentmenhar et ganske godt grunnlag, har i over 20 år vært fotballkeeper og er nå for 14 sesongen også fotballdommer. Dømmer i gjennomsnitt (inkludert seriespill, turneringsspill, cuper og treningskamper) 250 kamper i året, går også gjennomsnittlig 500-1000 km på langrenn hver vinter (sist vinter var det 830 km). Sykler også et sted mellom 1500-3000 km i året, da kun landevei eller tempo. Kunne gjerne tenkt meg å syklet litt terreng også fordi det forbedrer sykkelteknikken og sykkelmanøvrering. Utenomdette trener jeg selvsagt også styrke på treningsstudio. 11. Hva gleder du degmest til i 2018-sesongen, og hvorfor? Kay: Jeg ser fremtil dendelen av sesongen somstarter sånn imidten av April, det å komme igang igjen på raceren er noe man alltid ser fremmot. Men er også en tung periode da det er surt og forholdsvis kjølig samt at den første tiden ute er tung fysisk. Men er alltid like godt å komme igang og også med treningen frem mot sesongens store mål. Den Store Styrkeprøven, som i år for min del blir både deltagelse som rytter og jobb da jeg kommer til å stille opp i Valhall med benken.

21 # 23 GRUPPETTO

Kun 795,- Veiledende pris pakken: 1.358,-

Abonnér nå og fåmed jakke ogmerino ullsokker

Vindtett og vannavstøtende jakke. Nåmed egen damemodell!

Butikkpris jakke 699,- Butikkpris sokker 139,-

6 utgaver Gruppetto Trykk + digitalt + jakke ogmerino ullsokker!

- Herremodell i oransje eller blå - Damemodell i oransje eller rosa

Velg farge - se størrelsesoversikt på nettet www.gruppetto-magasin.no

Alternative abonnementsløsninger

Årsabonnement - 6 utgaver - kr 495,-. Papirutgaven Årsabonnement - 6 utgaver - kr 520,-. Papirutgave + digital utgave Årsabonnement - 6 utgaver - kr 395,-. Kun digital utgave abo@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no Abonnerher:

22 GRUPPETTO # 23

BUTIKK VERKSTED BEHANDLING BIKEFIT Tommeks Vélo er grunnlagt av syklister, for syklister i sykkelbyen Oslo.

KONTAKT- INFORMASJON

DRAMMENSVEIEN 116

+47 90 40 67 89

MANDAG, ONSDAG OG FREDAG

TIRSDAG OG TORSDAG

LØRDAG

N-0277 OSLO

INFO@TOMMEKSVELO.NO

08.00 – 16.00

10.00 – 18.00

10.00 – 14.00

STYRKEPRØVEN - 2017

NORGES STØRSTE OG BEST KJENTE TURRITT ØKER I ÅR IGJEN STADIG FLERE VIL PÅ LANGTUR

Etter den vellykkede forandringen for to år siden hvor målgangen ble flyttet til Vallhall er det ikke behov for de store forandringene.

Det er en fin økning i påmeldingen hittil i år. Hele 20% flere enn i fjor hadde i begynnelsen av februar meldt seg på. Den prosentvis største økningen er også i år på den lengste distansen Trondheim - Oslo.

Glutenfritt Vi har også i år glutenfri mat på alle matstasjonene.

Mindre trafikk For de som ikke deltok i fjor er det nå 33 km ny vei mellom Dombås og Lillehammer. Det betyr at hoveddelen av bil- trafikken her vil være borte.

TRIPPELSAMARBEID NORDSJØRITTET, STYRKEPRØVEN OG BIRKEBEINERRITTET LAGER TRIPPEL

egen klasse for sykkelcross. I fjor innførte de Marathon klasse. Gulroten for at du skal melde deg på alle tre er at du får Bikefinder og seks måneders abonnement gratis.

Norges tre største ritt samarbeider om å inspirere så mange som mulig til å delta i ritt. Birken, og Styrkeprøven arrangeres uten de helt store nyhetene. Nordsjørittet har en spennende nyhet som er en

NORGES STERKESTE DAMEGRUPPE GARANTERT DAMEREKORD PÅ LILLEHAMMER - OSLO

Forvent å se 20 drakter som dette fyke forbi i stor fart. De har ambi- sjoner om å kjøre Lillehammer - Oslo på 4.25 timer. Noe som er veldig raskt. Ta en kikk når de kommer - de er snart borte! Det går raskt mot våren og foreløpig har de plukket ut Enebakk Rundt og Vestfold Rundt som treningsritt. mattelsessykdommen ME, og det var tre måneder som stort sett ble tilbragt i senga. Nå er det forbi og treningen går bra kan Monica fortelle.

Team Dukesport er navnet på et damelag som skal sykle Lillehammer - Oslo på rekordtid. Gruppetto tar en liten prat med Monica Storhaug, en av to lagledere. Den andre lederen er Linda Wold. Vi har som mål å sykle på 4.25 timer. Andre damer har tidligere syklet fort, men de har de sittet i en herre- gruppe. Vi fokuserer mye på den sosiale delen. Det er ikke bare om å gjøre å være sterkest mulig. Vi skal skape en fin gruppe, også sosialt. Det er i dag 29 damer som ønsker å være med. Det var overraskende lett å samle så mange. Et liten utfordring er at det er maksimalt 20 ryttere på et lag. Laget er proppfullt av kjente sykkelnavn som Cecilie Gotaas Johnsen, Miriam Bjørnsrud og mange andre. Det var heller ingen selvfølge for kaptein Monica at det skulle bli sykkelsatsing. Hun fikk kyssesyken januar 2015, som satt lenge i. Etterpå utviklet det seg til ut-

24 GRUPPETTO # 23

Gjett og vinn sykkel! Last ned Diglias App fra AppStore/Google Play og scan QR-koden

TB er til for deg. il litt høyere. Litt len gre. Litt raskere.

Merida E-M For deg som v Ingen utslipp og h Det gir deg frihe En E-MTB er in Den er ditt v

elt stille. Mer fart og kraft nå ten til å komme deg overalt ut n tradisjone gen erstatning for e anlige deg, pluss litt t

u trenger det mest. r d ljøpåvirkning. v mi en negati ll terrengsykkel. Det er et kom il.

plement.

merida.no/eMTB

Sykkel- kultur

Italiensk sykkelsport på felgen

§

En skrantende økonomi medfører at italienske selskaper ikke har råd til å involvere seg i dyre sponsorpro- sjekter. Resultatet er at det ikke er et eneste italiensk sykkellag som deltar i årets store etappeløp. De mange dopingskandalene har fått tusener av italienske fans til å vende den profesjonelle syklingen ryggen. Den store sykkelnasjonen har aldri hatt det så trangt som nå.

TEKST: Jesper Storgaard Jensen FOTO: Vidar Petterson

U trolig, men sant. Når Italias mest tra- disjonsrike sykkelritt - Giro d'Italia, som første gang ble kjørt i 1909, starter den fjerde mai i Jerusalem, vil det ikke være et eneste italiensk lag blant de 18 World Tour-lagene som stiller til start. Den var ille i fjor, hvor situasjonen for første gang var omtrent den samme. I starten av 2017 innkalte det siste store italienske sykkellag, Lampre, til pres- sekonferanse og meddelte, at virk- somheten på grunn av økonomiske problemer måtte kaste inn håndklædet. Økonomien var rett og slett så hardt presset i landet, hvor krisen galopperer i samme tempo som rytterne ned de italienske Dolomitter. Lampre trakk seg, og inn på banen trådte en ny pengesterk sponsor, UAE Team Emirates, som overtok hele laget etter Lampre. Det var i 2017. Et år senere, ved begynn-

elsen av 2018-sesongen, har situasjonen ikke endret seg. Når det blåses luft i dekkene til de store og berømte etappeløp i UCI World Tour-regi i 2018, blir det igjen uten italiensk deltakelse. Det er en katastrofe! Cipollini forbannet og oppgitt Det er imidlertid ikke bare innen italiensk proffsykling det er problemer. De siste årene har det også vært økonomisk vans- kelig å få arrangert de mindre løpene som har lange tradisjoner. Disse rittene er eks- tremt viktige fordi de fungerer som et "ut- stillingsvindu" for italienske talenter og italiensk sykkelsport. Et eksempel på dette er det romerske tra- disjonsrike rittet Gran Premio Li- berazione, som har blitt kjørt i april hvert år siden 1946 for å feire slutten på den andre verdenskrig. Det var i fjor lenge usikkerert om rittet på grunn av dårlig økonomi kunne arrangereres. Helt i siste

øyeblikk klarte de å skaffe de 350.000 kronene som skulle til for å arrangere rittet. Om det blir arrangert ritt i år er meget usikkert. På samme måte, sliter også et av de kjente klassiske rittene, Gran Premio Costa degli Etruschi. Et løp for halvprofesjonelle og unge talenter som går i Toscana. I 2017, var det usikkert helt til de siste dagene før rittet om det ville bli arrangert. I år har arrangøren allerede kunngjort at 2018-utgaven ikke vil bli kjørt på grunn av økonomiske problemer. Dessverre er Gran Premio Costa degli Etruschi ikke et unikt tilfelle. Ifølge avisen La Repubblica har 25 semi-profesjonelle løp i Italia måtte av- lyses de siste ti årene. Situasjonen er kritisk, og du kan lese følelesladde kommentarer i italienske aviser. En av de hardeste kritikerne av situasjonen i italiensk sykkelsport er den

26 GRUPPETTO # 23

reslo at CONI skulle ta initiativ til et italiensk sykkellag med navnet Roma 2024. Det skulle være et lag hvor vi samlet de største talentene i Italia som i dag kjører på forskjellige utenlandske lag. Vi skulle bringe dem sammen på et lag med italienske farger, hvor de helt sikkert ville komme til å stortrives. Hvis du samler unge ryttere som snakker italiensk, spiser italiensk og kan måle seg med andre italienere, så skaper du automatisk en god utvikling. Svaret jeg fikk var dessverre et typisk politikersvar: ”God idé, la oss se om det kan la seg gjøre. Først må vi se, om Romas kandidatur blir virkeliggjort. Hvis det gør det, kan vi snakke videre om det...” Sånn er det alltid, du får en yadda yadda, og så skjer ikke mer. Jeg har også ringt Berlusconi for å få han til å bidra til å redde italiensk sykkelsport. Det låter

er Vincenzo Nibali. Resten er statister. Fabio Aru har talent, og allikevel ser vi ikke mye til ham," lød Cipollinis dramatiske diagnose av italiensk sykkels- port i et nyligt intervju i italiensk presse. Cipollini har ikke bare kritisert, men også kommet med ideer for hvordan man kan få italiensk sykkelsport tilbake i toppen igjen: "Da man diskuterte omRoma skulle søke om å arrangere sommer-OL i 2014, kon- taktet jeg Giovanni Malagò, formann i det italienske idrettsforbundet, CONI. Jeg fo-

tidligere profesjonelle topprytter Mario Cipollini. Med sine 42 etappeseire i Giro d’Italia er Super Mario den rytteren som har flest etappeseire. Når han uttaler seg lytter folk. "Når jeg ser sykkelritt på TV kan jeg ikke unngå å tenke på italiensk syklings stor- hetstid. Den gang jeg selv, Pantani, Bartoli, Bettini, Tafi, og litt tidligere, ryttere somMoser, Saronni, Argentin krysset målstreken til øredøvende jubel. Navn som fikk andre mindre kjente ryttere til å skjelve i buksene av respekt og ærefrykt. I dag legger ikke lenger folk merke til de store navnene når de kommer syklende. Italiensk sykkelsport er død. Vi har sunket til et nivå som minner mer om den fjerde verden. Den eneste rytter vi har med et virkeligt talent

Mario Cipollini er medsponsor med eget sykkelmerke i Prokon- tinentallaget Bardiani.

# 23 GRUPPETTO 27

Sykkel- kultur

Dubai og Oman. Ja, faktisk over store deler av kloden. Reisekostnadene er enorme, og det er tydelig at italienske sel- skaper ikke i stand til å klare dette i disse krisetider." Dårlig økonomi er en ting. En annen er alle skandalene - først og fremst dopings- kandaler som har rammet sporten de senere år. Dette har langsomt ødelagt sportens troverdighet. Med andre ord, sykkelsporten har blitt mindre attraktiv for selskaper som i praksis kunne ha

dramatisk, men det handler faktisk om det. Italiensk sykkelsport er i fare for at avgå ved døden, omman ikke gjør noe." Cipollini legger ikke fingrene imellom. Der er riktig nok andre som ser noe mere positivt på situasjonen, for eksempel Vincenzo Nibali, som i en kort uttalelse til Gruppetto sier: "Det er riktig at situasjonen er kritisk, men jeg vil allikevel se den på en mer nyansert måte. Når det gjelder World

Store ambisjoner, små budsjetter Leter man etter svar på hvordan og hvor- for problemet for italiensk sykkelsport har oppstått, er det oftest den øko- nomiske krisesituation i Italia, som er svaret. Vi har snakket med Piergiorgio Sbrissa, redaktør på webmagasinet, MTB-MAG, og aktiv i interesseorganisa- sjonen "Bevegelsen for en Troverdig Sykkelsport."

§

Touren uten italienske lag vil det hele tiden være i endring. Det faktum, at det i år ikke deltar italienske lag betyr ikke at Italia ikke har ressurser. Både mitt lag Bahrain Merida, og UAE Emirates er fulle av talentfulle italienske ryttere, og italiensk sykkelsport har fortsatt mange fans også utenfor Italia. I tillegg har mange utenlandske lag italienske trenere, massører og sykkelmekanikere. Så basen er på plass. Problemet er, at med den vedvarende økonomiske krise i Italia mangler det sponsorer som er i stand til å investere millioner av kroner i et prof- flag.”

sponset et lag. Selskapene vurderer selv- følgelig hvorfor de skal satse penger på et stort sykkeltalent hvor risikoen er til stede for at han senere skal bli tatt i doping. Spørsmålet er slett ikke irrelevant. Det er nok å skru tiden tilbake til 1998, da det franske Festina-Lotus-laget ble involvert i en gigantisk dopingskandale, hvor det viste seg at store deler av laget sys- tematisk hadde dopet seg. Og det eneste Festinas investerte millioner genererte, var store mengder negativ presseomtale, og - hvem vet sikkert årsaken, men Fes- tina opplevde en markant nedgang i salg av sine klokker.

Det blir færre italienske lag for tifosiene å velte sin voldsomme iver og begeistring over.

Om italienske bedrifters økonomiske problemer sier han:

"Etter at UCI innførte World Tour er sponsorkostnadene til et sykkellag blitt langt dyrere enn tidligere. Se bare på årets sesongstart: Lagene startet i Australia, og så bar det videre til Argentina. Etter det kom turen til Mallorca, og deretter var det rittene i

28 GRUPPETTO # 23

SE VÅRT STORE UTVALG AV KARBONHJUL

Dopingspøkelset henger fortsatt over sykkelsporten, og det siste navnet som er trukket inn i diskusjonen, er ingen ringere enn den firedobbelte Tour-vinner Chris Froome fra Team Sky. Hvis han faktisk har brukt doping, vil han bli felt av kommende grundige undersøkelser. Man ville tro at dopingproblemene de siste årene kunne være nok for den skandaleutsatte sykkelsporten. Selv om det de siste årene har foregått en opprydding i bruk av EPO og lig- nende, har det nå dukket opp “mekanisk doping.” Det vil si utvikling og bruk av små sofistikerte high-tec motorer som kan skjules i rammene, og kan brukes i eksempelvis tøffe stigninger. Problemet er tilsynelatende så stort at UCIs franske president, David Lappartient, vil prioritere be- kjempelse av mekanisk doping. "Ja, det er helt klart, at de mange skandaler har ført til at sykkelsporten har blitt mindre attraktiv for mulige sponsorer. Faktisk ser man i Italia, at mange mellomstore selskaper foretrekker å investere i gode amatørryttere som er på vei til en profftilværelse, i stedet for å bruke penger på profesjonelle," forklarer Piergiorgio Sbrissa. Videre sier han: "Nå har heldigvis UCI innført nye kontroller som skal ta de som jukser med mekanisk doping. Hvis dette problem øker, risikerer det å bli sykkelsportens død," sier han. Ingen langtidsplanlegging Når man snakker med italienske sykkeleksperter klages det på at det italienske sykkelforbundet ikke har hatt en lang- siktig strategi for å utvikle unge italienske talenter. Sports- journalisten Giovanni Battistuzzi skriver i Il Foglios, "Det italienske sykkelforbundet har vært passive i forhold til land som Polen, Russland og Sveits. I England har man f.eks. sett hvordan det engelske sykkelfor- bundet har været aktivt i forbindelsen med etableringen av Team Sky. Det samme gjelder i Russland, hvor det nasjonale sykkelforbundet har støttet etableringen av Katusha (et russ- isk-sveitsisk lag, red.)." Piergiorgio Sbrissa, legger til: "Beste eksempel på langtidsplanlegging er England. På bare ti år er England blitt en sykkelstormakt takket være et tett sam- arbeide mellom det nasjonale sykkelforbund og klubbene.” Et annet problem er at Italia kun har én overbygget velodrom. Paradoksalt for et sykkelland som Italia, særlig når man tenker på alle talenter som har kommet til sporten på grunn av sykling på velodrom. Når dette skrives skrives er det ikke lenge til vårklassikerne starter, og etter det, Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana. Men altså uten grønne, røde og hvite-tricolorefarger. I mellomtiden må de italienske tifosi finne seg i å heie på lag fra Mellomøsten - dvs. de Arabiske Emirater og Bahrain hvis de vil heie på noen av de italienske heltene som, Diego Ulissi, Fabio Aru eller Vincenzo Nibali. Det kan vise seg å bli en lang og hard motbakke for italiensk sykling. G

SUPERLEGGERA 8899- PERFORMANTE 6999-

NYHET! STAGES GEN3 ULTEGRA DUAL-SIDE 9399,-

BIANCHI ARIA 28 000,-

VELOSTRADA KARBONHJUL VINNER AV ELITEKLASSEN I BIRKEN 2017

# 23 GRUPPETTO 29

Stein Ørn MÅLGIR MENING

For de fleste er nok Stein Ørn best kjent for å være stefar og trener for Alexander Kristoff. Da har man kun fått med seg en liten del av hva som skjuler seg under overflaten på den hyggelige, kunnskapsrike og engasjerte hjertespesialist og ikke minst sykkelentusiast.

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

30 GRUPPETTO # 23

# 23 GRUPPETTO 31

Stein Ørn

Gruppetto: Sykling, regner med at interessen var der lenge før Alexander virkelig slo gjennom med seieren i Milano-Sanremo? S. Ø.: Det stemmer. Det begynte allerede når jeg var ung. Jeg var oppvokst med sykkelsporten siden min far var landslagssyklist. Før min tid, under Fredsrittet som var Øst-Europas store prestisjefulle etapperitt fikk han en kneskade.

Tyskland. De var også i front når det gjaldt forskning og utvikling av treningssystemer og teorier innen toppidrett. Jeg oppdaget at det innen syklingen var nokså store forskjeller på det de gjorde i de beste miljøene i utlandet og det vi gjorde her hjemme. I 1993 tok jeg meg fri fra studiene for å fokusere hundre prosent på innsamling av data, registrere blod- prøver osv. Fram til 1993 utviklet vi treningen og testingen og hadde stor framgang. Spesielt for banerytterne, men VM på hjemmebane kom litt for raskt, og like etter ble velodromen på Hamar demontert… Vi lærte mye som vi tok med oss i det videre arbeidet. Som kjent fra 1993 og heller ikke helt ukjent i disse dager gikk også Oslo-VM i 1993 med stort underskudd. Det var med på å begrense ressursene. Vi forstod den gang at sesongs- trukturen i Norge var feil. Vi snakker hele tiden om toppnivået. Vi hadde kjørt morsomme ritt som Fredsrittet og Østerrike Rundt. Vel og bra, det var skarp konkurranse, men det gav ingen framgang. Vi måtte tenke på å stille i ulike type ritt. Små ressurser og gode hjelpere Med ny kunnskap startet vi ut- viklingen av nye systemer. Vi la

lærte disiplin. Som 15-åring be- gynte jeg å sykle. For øvrig helt uten press fra faren min som da trente unge ryttere i Stavanger Sykkelklubb. Jeg fikk raskt framgang, og allerede året etter som 16-åring kom resultatene, med 15-16 seiere på rad. Jeg begynte på skole i Wales, hvor jeg var i to år. Etter at jeg kom hjem begynte jeg på uni-

”Det er riktig samspill mellom trening og hvile som gir resultater.”

versitet i Oslo. Jeg syklet da på banelandslaget fram til 1990. Jeg kom til at jeg måtte velge mellom studier eller videre satsing. Jeg fant ut at jeg sannsynligvis ikke ville bli helt topp innen sykling, selv om det ble et par NM- medaljer på bane. Gruppetto: Da startet den om- fattende interessen for sykling, fysiologi og utvikling av testsys- temer. Ikke dopingtester, men fysiologiske tester for å lære å trene smartere. Hvordan kom du inn på det sporet? S. Ø.: Når jeg la opp gikk jeg inn i en ressursgruppe som skulle arbeide med å utvikle testsys- temer og oppfølging av norsk sykkelsport. Det startet med at vi reiste til Øst- og Vest Tyskland for å sammenligne de to forskjellige systemene. Øst-Tyskerne var ikke like blide over å vise fram re- sultatene av mange års arbeid og forskning innen idrett. Vi fikk allikevel innsyn i papirene, men selvfølgelig ikke det som hadde med doping å gjøre. Det var ikke bare dop som var spesielt under denne tiden i Øst-

Tilfeldigheter gjorde at han i den sammenhengen traff en ung kvinnelig legestudent. Når han kom hjem ble det brevveksling, og året etter kom hun hjem. Som du sikkert har forstått er dette min mor. Jeg ble født inn i sykkelsporten, og på grunn av sykkelsporten. Gruppetto: Med så sterk til- knytning til sykkelsporten fra starten ble det kanskje en opp- vekst uten støttehjul. Var det kun sykling fra første stund for deg? S. Ø.: Det var ikke før i 15-års- alderen jeg prøvde meg på sykkelen selv. Før det hadde jeg blant annet vært innom roing og kunstløp. Gruppetto: Kunstløp. Der har vi ikke så mye å vise til foruten Axel Paulsen på 1890-tallet og Sonja Henie. Ikke opplagt at en norsk guttunge så for seg en karriere dansene over isen? S. Ø.: Nei, egentlig ikke, men jeg holdt på i åtte år. Man lærte tålmodighet, og det å bli hunset med av Øst-Europeiske trenere var ikke alltid like hyggelig, men jeg

større vekt på testing av rytterne for å kunne følge deres progresjon. Øgland hjalp oss med å bygge

32 GRUPPETTO # 23

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease