Gruppetto SYKKELSPORT 24-2018

Sykkel- kultur

Trond: Kanskje ikke selve kjøringen. Det viktigste for nye deltakere er å lære seg dy- namikken i et sykkelritt. Jeg kan se for meg at det vil bli en evig runde med dispensasjons- søknader. Gruppetto: Andre oppdrag enn trafikksikkerhet? Trond: Ja, det hender vi har andre oppdrag med motorsykkelen. I år skal jeg for eksempel kjøre med damen med tavlen (som angir tidsavstander for rytterne under- veis) under Tour de Fjords, og vi har fått forespørsel om å kjøre med kameramenn under årets Norseman. Jeg kjørte også for gjengen som syklet Oslo-Paris for to år siden. Har nok rekord for å bruke lengst tid med motorsykkel fra Oslo til Paris. Gruppetto: Ser du mange nesten- ulykker underveis? Trond: Nei, jeg ser noen, men det er heldigvis ikke så mange ulykker. Gruppetto: Viktig med egen ritt- erfaring? Trond: De fleste av oss har syklet ritt selv. Det er en fordel å forstå dynamikken i et sykkelfelt. Gruppetto: Får dere sett noe av rittene? Trond: Nei, du kan kjøre et helt ukesritt uten å ha sett en eneste rytter bortsett fra før og etter start. Vi kjører fordi vi synes det er gøy, og er alle frivillige som bruker av ferier og stiller med eget utstyr. Det vi får igjen er gleden av å være der det skjer i sykkelritt, samt et fint samhold mellom oss mars- haller. Hyggelige og sosiale kvelder på hotellene, og innimellom blir det en liten prat med noen av rytterne. Sier Trond, som er fin re- presentant for de viktige hjelperne som holder sporten i gang! G

hvor Politiet ville nekte oss å kjøre med gulblink. Det var 16. Mai og dagen før Tour of Norway skulle starte. Vi nektet å kjøre uten, og da kunne ikke ritet startet. Politiet i Oslo er de vans- keligste å samarbeide med. (kjent sak i miljøet at de lager mye problemer. Red. anm.) Du kan i teorien kjøre et sykkelritt uten vakter, men utviklingen i trafikk og antall deltakere gjør at det må være vakter. At de nå får et system på plass er bare bra. NCF må passe på at det ikke blir for komplisert å ta kurs. Det er fort gjort at enkelte gir seg nå. Uten mobile vakter vil mange ritt slite. Det er ikke bare på de store rittene det er viktig med mobile vakter. På små ritt holder det ofte med et fåtall stasjonære vakter da vi på motorsykler kan ta oss av de fleste veier og kryss underveis. Da er det ofte nok med 3-4 motorsykler.

”Du kan kjøre et helt ukesritt uten å ha sett en eneste rytter, bortsett fra før og etter start.”

Gruppetto: Hva med de store rittene? Trond: Jeg er ikke så bekymret for de store internasjonale rittene i Norge. De har ordnet med dette selv. De har etter hvert erfaring med hvordan dette gjøres. Gruppetto: Mye vill sykling. Hva med rytterne selv? Trond: Ansvaret må også være på rytterne i turrittene. De sykler på veier som er åpne for vanlig trafikk. For at det skal være mulig å arrangere ritt må også rytterne selv i større grad bidra til sikkerheten med å holde seg på riktig side av midtstripa osv.

Jeg har selv syklet ritt, og når startnummeret er på ryggen skjer det noe i hodet som ikke alltid er så bra. Gruppetto: Jeg har gjennom mange år sett hvor bra det fungerer når dere styrer trafikken? Trond: Ja vi har fått et system på det som fungerer veldig bra. Jeg må trekke framRune Olsen som har mye av æren for at han har bygget opp systemet. Gruppetto: Trenger dere som motorsykkelentusiaster virkelig generelt kjørekurs?

46 GRUPPETTO # 24

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease