Gruppetto SYKKELSPORT 6-2015

Enmedmeninger Mads Kaggestad

Proffkarrieren er over, men ikke sykkelgleden. Her under Oslo Sykkelfestival i 2008.

det, men det forekommer. Som for ek- sempel under London-OL hvor Hviteruss- iske Kyrienka hjalp Cavendish. Ryktene sier at SKY betalte hotelloppholdet hans. En som kjenner sporten ser at det inni- mellom skjer ting som ikke er logiske. Det er litt av spillet og med et trent sykkeløye kan du se om det er «skjult» samarbeid på tvers av lagene. Gruppetto: Skjedde det mye rart under rittene? Mads: Det hendte så mye sprø ting under ritt. Du kunne for eksempel komme i stor fart rundt en sving, og så lå det mange kuer i veien. Noen ganger var det demonstrasjoner hvor de brukte et stort sykkelritt for å bli hørt. Jeg husker en gang i baskerland Rundt i Spania hvor vi ble stoppet av demonstranter, og mange av de spanske rytterne går bort og blir med på demonstrasjonen. Det blir jubel blant gutta i feltet, og etter noen minutter kunne vi sykle videre. Demonstrantene fikk sin TV-tid og hadde oppnådd det de var ute etter. Gruppetto: Merket du godt statusfor- skjeller blant rytterne. Var det noen som hadde ekstra respekt?

Mads: Jeg husker da jeg var førsteårs proff under Le Dauphine Libere (nå Critérium du Dauphiné) og Lance Armstrong veltet, ja han rullet nedover fjellsiden og det så ikke bra ut. Det var et sjokkpreget felt som rullet videre. Armstrong var en som nesten aldri var i bakken. Det spillet som oppstod da var helt spesielt. Det franske laget Jean Delatour satt seg opp og begynte å kjøre. De rykket før Armstrong var kommet til- bake i feltet og det skapte furore. Du angriper ikke når Armstrong, som da var kongen i feltet går i bakken. Armstrong ble så forbannet over angrepet og beordret hele laget til å kjøre alt for å hente inn Jean Delatour rytteren i front. Etter rittet tordnet Armstrong videre; Når vi kommer til Tour de France skal vi i US Postal kjøre inn alle brudd Jean Delatour prøver på uansett om det har noen som helst betydning for oss. Det endte med at de måtte krype til korset og be om unn- skyldning. Alle var livredde Armstrong og makten han hadde i feltet. Det er et hierarki i feltet, og man blir etter hvert litt lei at de store lagene nærmest skal bestemme hvordan det skal kjøres.

mennene er litt sære på sin spesielle måte, og amerikanerne vil gjerne ”sjefe” mer enn andre. De største og sterkeste lagene er de som styrer feltet. Mye arroganse. Vi merket når vi syklet ritt og Thor Hus- hovd var med at hele laget større respekt i feltet. Gruppetto: Hvordan var å legge opp etter så mange år som heltidsutøver. Følte du en tomhet? Mads: Nei, med jobben i Avantas Aktiv, hvor jeg også er medeier, i tillegg til andre oppdrag, som TV2 osv er dagene fylt, og vel så det. Det, i tillegg til familie gjør at det er ikke tid til å gå inn i noen leder, eller trener/rådgiverroller for syklister eller lag på en skikkelig måte. Det får eventuelt komme senere. Jeg har fått flere forespørsler, og det er ikke det at jeg ikke har lyst, men det er noe jeg må gjøre skikkelig om jeg skal. Det ble også utrolig mye reising, som det også vil være i en lederrolle i et lag. Reiselysten og nys- gjerrigheten er til en stor grad tilfredstilt gjennom årene på asfalten. Noen av de hyggeligste minnene er faktisk fra U-23 tiden hvor vi til tider bodde nokså kummerlig og reiste rundt i månedsvis i en

Det var en spesiell rivalisering mellom de engelsktalende og franske lagene. Fransk-

24 GRUPPETTO # 6

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease