Gruppetto SYKKELSPORT 6-2015

dårlig gammel bil. Vi trente og konkur- rerte sammen hele sommeren. Dette skapte et spesielt kameratskap jeg ikke ville vært foruten. Det er et av de mest positive godene med å drive med topp- idrett, noe som varer livet ut. Gruppetto: Treukersrittene, er de for harde? Mads: Jeg tror på litt kortere etapper, og kanskje treukers turene ikke trenger å vare i hele tre uker. Gruppetto: MPCC* fungerer det? Mads: Jeg er tilhenger av MPCC som har et strengere regelverk enn Wada. Samtidig blir de kritisert for ikke å være konsekvente nok. Det ble for eksempel en debatt rundt Astanas dopingavsløringer i høst/vinter. De to Iglinskiy brødrene som er WorldTour syklister ble avslørt, og i til- legg ble tre ryttere på Astanas U-23 lag tatt. Dette høres selvfølgelig voldsomt ut, men det er to forskjellige juridiske en- heter. UCI regnet med at de ville tapt en slik sak. En annen sak er om det viser seg at Astana også er involvert i en større sak som nå etterforskes i Italia. Uansett bør Astana være forsiktig med hva de gjør i 2015. De tåler ikke flere saker nå. For publikum som følger sykkelsporten kan det se rart ut at den reformvillige UCI presidenten Brian Cookson ikke gjør mer med saker som dette. Saken er nok mer sammensatt enn som så. Det kan kanskje se ut som inkonsekvens fra ledelsens side, men han har juridiske, økonomiske og politiske hensyn å ta. Gruppetto: Det jobbes hardt mot doping i sykkelsporten. Stemmer det at rytterne også bidrar?

Mads: WorldTour rytterne betaler faktisk en prosentandel av lønnen sin til antidop- ingarbeide. Det at mange har blitt tatt, be- tyr også at det blir tatt på alvor. Sykling er den idretten som har tatt problemet mest på alvor. Hver ny positiv dopingprøve be- tyr at feltet blir renere. Det er ingen løs- ning på problemet å skryte av at idretten du driver er ren fordi ingen blir tatt, hvis nesten ingen blir testet. Mediene har stort sett fokusert på det negative, og forteller lite om antidoping- arbeidet som hele tiden gjøres. Antidop- ingarbeidet er dyrt, og det er idretten som selv betaler. Med det negative omdømmet positive prøver gir, og i tillegg til kostnadene er det mange idretter som

velger å stikke hodet i sanden og ikke satse på bred testing av sine utøvere. Sykkelsporten har gjort det motsatte. Åpenhet og hyppige tester skaper selv- følgelig dårligere omtale i mediene, men jeg mener dette er den eneste riktige veien å gå for å forebygge. I idretter hvor det stilles store krav til fysikk og utholdenhet og ingen blir tatt, da tenker jeg mitt… Gruppetto: Til slutt; hva vil du si til unge som vil satse på sykling? Mads: Ikke gjør samme feilen sommeg og bare kjøre på hele tiden, tør å hvile. Si ifra til trenere og ledere når du føler det blir for mye. G

*MPCC - Mouvement Pour Un Cyclisme Crédible En forening for å bygge opp troverdighet i sykkelsporten. Det var en god idé som dukket opp i 2007 og skulle bidra til å rydde opp i sykkelsportens noe lurvete rykte. En slags selvjustisavtale når det gjelder doping. Hovedmålet med MPCC er å heve den etiske terskelen. De går lenger enn UCI’s egne regler. De ble enige om ikke å la ryttere bruke kortison for medisinske grunner. De skal da ilegges en 8 dagers konkurransenekt siden du an- givelig er skadet – egentlig nokså logisk. Oktober 2012 og Tour de France direktør Christian Prudhomme uttalte at MPCC var avgjørende for sportens troverdighet, og at han bare ville vurdere å gi ”wildcard” invitasjoner til ASO’s ritt til lag som hadde underskrevt MPCC avtalen. Organisa- sjonen ledes i dag av Thor Hushovds tidligere Credit-Agricole direktør Roger Legeay. Det er nå 38 lag som har underskrevet avtalen. *Athletic Club de Boulogne-Billancourt (A.C.B.B.) Stor kjent amatørklubb i Paris som for mange har vært et springbrett ut i proffverden. *Circuit des Ardennes Fransk etapperitt med høyt nivå på deltakerne. Ryttere som Stephen Roche og Greg Lemond er blant tidligere vinnere.

MARIUS BEKLEDNING DU BARE alg av sykl ort utv t egg s Vi har i till Nå gir vi deg akt på all fri fr abrikk.no. elf i sykk Bes till i dag!

- YKKEL S FÅR HOS OSS! eltøy. er og sykk , del er .1.500,- ver kr tillinger o e bes

Lene Byberg, Marius og NOR

SYKKELFABRIKK.NO FAGHANDEL PÅ NETTET! ENKELT OG TRYGT.

# 6 GRUPPETTO 25

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease