Unil Bærekraftsrapport 2018

MÅL Gjennom vårt plastløfte skal vi:

Miljø

1. Redusere unødvendig plastemballasje 2. Bidra til økt materialgjenvinning 3. Redusere plastforsøpling 4. Bidra til økt bruk av plast fra bærekraftige fornybare kilder

Vårt plastløfte

Vi har signert Plastløftet

STATUS

På god vei

Våren 2019 signerte vi Plastløftet i regi av Grønt Punkt Norge. Ved å signere Plastløftet har vi forpliktet oss til å:

I 2019 iverksatte Unil flere tiltak for et mer bærekraftig plastforbruk, både på emballasje og produkt. Vi har etablert klare mål for plast og plastemballasje, deltatt i flere bransjefora og initiativer, samt påbegynt arbeidet med å forbedre en rekke produkter.

1

Øke bruken av resirkulert plast

2

PLASTTILTAK For å nå våre mål og holde vårt løfte til samfunnet, jobber vi aktivt med å optimalisere våre produkter og vår emballasje. Vi er godt i gang og i løpet av 2019 har vi fjernet og redusert plastemballasje, endret fra jomfruelig plast til resirkulert plastemballasje og økt andelen biobasert plastemballasje på en rekke produkter. Totalt utgjør disse tiltakene en helårseffekt på ca. 100 tonn (basert på salgstall fra 2019) reduksjon av jomfruelig fossil plast, på tvers av produkter og emballasje. Økologisk Eldorado Basmati- og Jasminris – design for gjenvinning og fjerning av plast Emballasjen på Eldorado Basmati - og Jasminris er nå laget av kartong. Før var den i en plastsammensetning som ikke kunne materialgjenvinnes. Ved å erstatte plast med kartong bidrar vi til økt materialgjenvinning og har redusert unødvendig plastemballasje med omtrent 2 tonn.

VÅRE MÅL FOR ET MER BÆREKRAFTIG PLASTFORBRUK Som en betydelig leverandør inn til norsk dagligvarehandel og storhusholdningsmarkedet har vi ansvar for å sikre et ansvarlig forbruk av plastemballasje i vår produktportefølje. Plastemballasje har en viktig funksjon i å beskytte produkter, særlig matvarer. Plastemballasjen forlenger matens holdbarhet og kvalitet, og er et viktig redskap for å unngå matsvinn. Vi kan likevel bli bedre på å fjerne unødvendig plastemballasje på produkter. Samtidig er plastemballasjen en kilde til miljø – og klimautfordringer både i Norge og globalt. Vi har satt flere mål for å sikre et bærekraftig plastforbruk. Disse målene legger tydelige føringer for vårt arbeid med å optimalisere emballasjen; nemlig å ivareta emballasjens funksjon, og samtidig sørge for at den etterlater et minst mulig fotavtrykk på miljøet og klimaet.

LilleGo Bleie – bruk av fornybare råstoffer (bioplast) i plastemballasjen Emballasjen i Lille Go’ bleier består nå av en betydelig andel bioplast. Bioplasten kan materialgjenvinnes. Ved å benytte bioplast bidrar vi til økt bruk av plast fra fornybare kilder og sparer miljøet for ca. 10 tonn jomfruelig fossil plastemballasje. Unik RentHjem – bruk av resirkulert plastmateriale I 2019 lanserte vi Unik RentHjem. Rengjøringsserien har et tydelig fokus på miljø, og plastflaskene er laget av resirkulert plast. Helårseffekten ved å benytte resirkulert materiale er en besparelse på omtrent 32 tonn jomfruelig fossil plast. Det gjenstår kun å endre til resirkulert materiale i korkene på flaskene som vi jobber tett med vår leverandør for å få til.

Unngå unødvendig bruk av plast

3

Designe for gjenvinning

”Når store selskaper som Unil viser ansvar ved å signere Plastløftet er det veldig viktig. Skal vi nå EU sine plastmål mot 2025 og 2030 må vi samarbeide. At Unil går foran, viser vei og gjør endringer på sin emballasje, er faktisk også med på å fremskynde etterspørselen etter gjenvunnet materiale i emballasjen. Vi er derfor takknemlig for mange gode emballasjeeksempler og stort engasjement i 2019.” For Unil er Plastløftet en viktig arena for å dele erfaringer og diskutere løsninger på dagens utfordringer med andre viktige aktører i verdikjeden. Gjennom faglige samlinger legger Plastløftet til rette for kompetanseheving. Det er avgjørende for at vi skal kunne nå våre mål og løfter til samfunnet. Arve Martinsen, Grønt Punkt Norge

14

15

Made with FlippingBook Learn more on our blog