CNB magazine 100 jaar nr 2

CNB 100 jaar terugkijken in het veld

Kopmachine/ knuppelaar Van Dijke Group

Bloemenverwerkingslijn Bercomex

Naast de spoelmachine was deze ‘knuppelaar’ een extra boost om met de ontwikkeling van machines voor de bloembollen door te gaan.Voor het bollenvak was net name de capaciteit een grote plus van deze uitvinding. In die tijd werd alles handmatig gedaan. Dit was de eerste machine die dit ‘automatisch’ kon doen.

Wat: Bloemenverwerkingslijn Wie (nu): Bercomex Bedenker: Dhr. Van den Berg Wanneer: 1983 Ontwikkelaar/bouwer: Van den Berg Machinebouw De eerste bloemenverwerkingsmachines waren bestemd voor twee bedrijven. Namelijk BOVEBO (Borst-Verlaan- Borst) in Hensbroek, een chrysanten- en

Wat: Kopmachine/knuppelaar Wie (nu): Van Dijke Group Bedenker: Dim van Dijke Wanneer: 1972 Ontwikkelaar/bouwer: Van Dijke

leliekweker, en Movrie in Aalsmeer, een boekettenbedrijf. De uitvinding betrof de al bestaande technieken van afsnijden, ontbladeren en binden aan een lopende band te construeren. Dat gaf een groot logistiek voordeel en zorgde ervoor dat per bloembos minder handelingen nodig waren.

Van Dijke Group staat al meer dan een halve eeuw op de kaart als het gaat om het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van innovatieve machines. In het jaar 2000 vond de heropening van het uitgebreide en vernieuwde bedrijfspand plaats. Daarnaast ontving het bedrijf de afgelopen jaren vele onderscheidingen.

De eerste prototypen van de bloemen­ verwerkingslijn kwamen in 1983 op de markt. De eerste machines waren toen uitgevoerd met roestvrijstalen bakken die op een transportketting waren gemonteerd. In de bakken waren gekleurde streepjes aangebracht om het bloemscherm op te

kunnen positioneren voor de juiste lengte. Na het afsnijden, ontbladeren en binden, werden de bloembossen in een zogenoemde zakkenband verzameld. VoorVan den Berg Machinebouw betekende deze ontwikkeling een grote bloei. De bloemenverwerkingsmachines gingen over de hele wereld naar kwekers en bloemenveilingen. Binnen deze bedrijven kwamen hierdoor goede logistieke stromen en de kwaliteit van de bloembos ging aanzienlijk omhoog. Nog steeds is de bloemenverwerkings­ machine een belangrijk product voor Bercomex. De ontwikkelingen gaan daarbij steeds verder naar het vervaardigen van korenschoofboeketten en het automatisch samenstellen van boeketten. Zo is recent de laatste hand gelegd aan de nieuwste machine, de Flora BouquetMaster.

Deze heeft op iedere positie van de werknemer een scherm dat precies laat zien welke bloem in welk vakje geplaatst moet worden. Orders kunnen daardoor snel en eenvoudig gewisseld worden.

De kopmachine zoals we hem nu kennen, was in eerste instantie een ‘knuppelaar’ voor het knuppelen van gladiolenbollen. Later is hier de kopmachine voor tulpen uit voortgekomen.Voor de ruggen- en beddenteelt van bolgewassen levert Van Dijke Group verschillende maten kopmachines. Doordat het gewas nauwkeurig tegen het ondermes geleid wordt, kan het ontstaan van ‘happen’ verhinderd worden en is het mogelijk snel door het gewas heen te rijden. Een optimaal snijresultaat dus, waarbij een grote kopcapaciteit haalbaar is. Bij beddenteelt worden de bloemen naar beide zijden in het pad afgevoerd door gebruik te maken van een vijzel.

Extra informatie Van den Berg machinebouw. Dit is de ‘Ber’ van Bercomex. In 2003 zijn de bedrijven ‘Van den Berg’, ‘Compas’ en ‘Olimex samengevoegd tot Bercomex.

CNB 100 magazine

CNB 100 magazine 31

30

Made with FlippingBook HTML5