CNB magazine 100 jaar nr 2

Latijn Narcissus

CNB 314 kopers/verkopers in boekjaar 2018/2019

NARCIS Men zegt dat de naam van de narcis van de mythologische figuur Narcissus is afgeleid. Narcissus zou zo verliefd zijn geweest op zijn spiegelbeeld dat hij wegkwijnde.

Het enige dat van hem overbleef was een bloem: de narcis. Hierdoor zou de mythe van Narcissus voortleven in de naam van deze bloem en ook in het woord narcisme. Een ander beweert dat de narcis afstamt van het Oud Griekse narkao, wat voortleeft in het woord narcotica. Narcissen zijn giftig voor de mens. Althans, in een hoge dosis. Lage doseringen lijken namelijk te helpen bij alzheimer. Bijna alle soorten narcissen stammen af van de wilde narcis, die al eeuwen op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. In 1662 werd voor het eerst melding gemaakt van narcissen in Nederland. Uw narcisvertegenwoordigers bij CNB: Erik Barnhoorn, Jari Conijn, Onno Immink, Arno Kroon, Mees Langelaan, Hein Lommerse, Rob Paarlberg, Dennis Slikker, EdWalkier en HawikjoWijnands.

‘Narcissus zou zo verliefd op zijn spiegelbeeld zijn, dat hij wegkwijnde. Het enige dat van hem overbleef was een bloem.’

CNB 100 magazine

CNB 100 magazine 39

38

Made with FlippingBook HTML5