Somnus nr.3_2022

JENBRUK

GJENBRUK

GJENBRUK

GJENBRUK

GJENBRUK

Beholder lappen uten legeattest N å er det slutt på førerkort-forvirringen. Hvis du får behandling for søvnapné, så trenger du ikke bekreftelse fra legen for å beholde førerkortet lenger.

ling slik at helsekravet er oppfylt og du kan kjøre bil. Den erklæringen er gyldig så lenge det ikke skjer noen endring. Hvis du har fått attestasjon fra legen – fordi du trengte det slik reglene ble tol- ket frem til i sommer – så trenger du ikke å gå tilbake for å fornye den. – Ikke så lenge behandlingen du får, fortsatt vir- ker uten at det er noen forandring, sier Helga Katharina Haug. Fornøyde leger Søvnforsker Harald Hrubos-Strøm er godt fornøyd med endringen. – Fagmiljøene er veldig glade for at vi har fått en presisering på at obstruktivt søvnapnésyndrom, OSAS, er en vurde- ring av både symptomer og objektive funn, sier han. Selv om han mener at det er en langt bedre løsning, understreker han at det ikke blir spesielt mye enklere for legene: – Det å vurdere påtrengende søvnighet er vanskelig. Men det som er fint nå, er at vi har en mulighet til å bruke forskriftene i de tilfellene hvor vi tror det er en trafikkrisiko, mens vi slip- per å ramme personer som det er svært lav sannsynlighet for at vil sovne bak rattet. Vi har kjempet siden før forskrif- ten kom med å få en tolkning som dette, sier Hrubos-Strøm. For pasienter med narkolepsi er det ingen endring. Her skal spesialisten som behandler deg, bekrefte at du har kon- troll på symptomene og ikke er noen tra- fikksikkerhetsrisiko, og du må få ny attest hvert år.

Marit Aschehoug tekst og foto

Fagfolkene er glade, og pasientene er enda gladere. Hvis behandlingen som du får for søvnapné, faktisk virker, så slip- per du å gå til legen gang på gang for å beholde førerkortet. Det er bare hvis du er «påtrengende søvnig på dagtid» at legen må attestere på at det er forsvarlig at du kjører. At du «oppfyller helsekra- vet», som det heter på forskrifts-fagsprå- ket. Nye bestemmelser I sommer kom det nye bestemmelser om søvnsykdommer i førerkortveilederen. Nå er det ikke lenger slik at alle som har moderat eller alvorlig søvnapné, må få ny legeattest hvert eneste år for å kunne kjøre større kjøretøyer og hvert tredje år for å kunne kjøre personbil. Slik formu- leres det i veilederen: «Hvis apné- /hypopnéindeks (AHI) er over 15 og det er ikke foreligger påtrengende søvnighet er helsekravene oppfylt. I slike tilfeller kreves det ingen regelmessig attestasjon for å føre motorvogn i noen av førerkort- klassene.» Må ikke ha attest Avdelingsdirektør Helga Katharina Haug i Helsedirektoratet bekrefter at det betyr at du ikke trenger å få attest og heller ikke å fornye den du har: – Pasienter med søvnapné som får behandling med CPAP, apnéskinne eller andre metoder, trenger ikke noen bekreftelse fra lege for

å beholde førerkortet, så lenge legen ikke mener at de er påtrengende søvnige på dagtid, fastslår hun. Det er bare hvis du har over 15 pustestopp og fremdeles har symptomer, at du ikke uten videre kan beholde førerkortet. De eneste måtene å fylle helsekravet på da er ved å bruke CPAP. Hvis du gjør det, så må en spesialist attestere på at du får behand- Nå trenger du ikke å gå tilbake til legen gang etter gang for å få fornyet bekref- telsen på at du er trygg bak rattet. (Foto: Statens vegvesen)

10. Søvnsykdommer (§§ 23–24)

Det generelle helsekravet (§ 23) gjel- der ved alle former for søvnsykdom. I tillegg gjelder spesifikke helsekrav ved noen søvnsykdommer (§ 24). Generelt helsekrav (søvnsykdommer) Forskriftstekst § 23. Generelle helsekrav ved søvn- sykdommer Helsekrav er ikke oppfylt når bevisst- heten kan svekkes av påtrengende søvnighet eller ukontrollerbar søvn. Forskrift om førerkort m.m. (førerkort-

forskriften) § 23 Kilde: lovdata.no

14

SOMNUS NR 3 – 2022

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online