Somnus nr.3_2022

Apné-sjekk D e kan spørre om alder, snorking, pustestopp, BMI og blod- trykk. På den måten finner legene ut om det er sannsyn- lig at du har søvnapné, helt uten søvnutredning. uten testing

CPAP-en. Her er det også Ahus som lar pasienter vente lengst, sammen med Lovisenberg i Oslo. Det betyr at det kan ta halvannet år fra du blir henvist til søvnregistrering til du har en CPAP som passer. – Forsinket diagnose og behandling kan forverre konsekvensene. Særlig ved alvorlig søvnapné er det påvist mange helsemessig uheldige konsekvenser, sier Trygve M. Jonassen. Alder og BMI Han har sett på drøye 3500 pasienter som fastlegen henviste videre med spørs- mål om de hadde obstruktiv søvnapné. Så stilte han dem spørsmål om tidligere sykdommer: Høyt blodtrykk, hjertein- farkt, slag, angina pectoris, diabetes og depresjon. De fikk også spørsmål om typiske apné- symptomer: Snorking, pustestopp og dagtidstretthet. – Eldre mennesker ser ut til å ha mindre symptomer sammenlignet med yngre. Det samme gjelder kvinner. De anslås å være sterkt underdiagnostisert i befolk- ningen fordi de ikke kommer til legen med de typiske henvisningene, sier Jonassen. Han endte opp med fem spørsmål i en modell som kan si hvor sannsynlig det er at pasientene har alvorlig, obstruktiv søvnapné: Alder over 50, BMI over 30, snorking, pustestopp og selvrapportert høyt blodtrykk. Hvis et helsevesen som er fattigere enn dagens norske, hadde avvist de pasientene som hadde en score under to av de fem spørsmålene, så ville 21 av 3456 pasienter ha blitt avvist med høy søvnapné.

Tekst og foto: Georg Mathisen

Det kan være opptil halvannet år å vente på CPAP. Hvis de som løper størst risiko for alvorlig søvnapné, kommer foran i køen, kan det hjelpe mange. – Dette er kjente sannheter, sier Trygve M. Jonassen. Han arbeider med doktor- graden sin ved Universitetet i Bergen. Sammen med kolleger på Senter for søvnmedisin på Haukeland har han fun- net frem til hvordan det går an å spå om pasienter lider av alvorlig søvnapné. – 20 til 50 prosent Da Jonassen fortalte om funnene på forskningsmøte på Haukeland, dro han frem høye tall for hvor mange som fak- tisk har søvnapné: – Nyere anslag fra Europa anslår at mellom 20 og 50 pro- sent av den voksne befolkningen har søvnapné, sier han. Uansett hvor mange som lider av det nå, så er det flere i vente. Først og fremst fordi fedmen øker. – Det betyr et stort behov for diagnostikk. Mange steder tyder ting på at etterspørselen overstiger tilbudet, og det resulterer i lange venteti- I månedsskiftet oktober/november er ventetidene på vanlig søvnregistrering oppe i 40 uker på Ahus på Lørenskog, som er verst i landet. På avansert søvnre- gistrering kan ventetiden komme opp i langt over to år, og her er det UNN i Tromsø som har den lengste. Så blir det nye opptil 36 uker på å få tilpasset der, konstaterer Jonassen. Halvannet år å vente

Trygve M. Jonassen har forsket på hvordan de lange ventelistene kan pri- oriteres slik at de som mest sannsynlig har alvorlig søvnapné, kommer ras- kere inn til utredning.

Prioriteres Forskerne understreker at en slik score må være et supplement, og ikke komme i stedet for de vurderingene legene gjør. – Pasienter som har lav score, har sann- synligvis ikke alvorlig obstruktiv søv- napné og kan prioriteres bak dem med høyere score hvis det er lang ventetid på utredning. Men søvnapné består av mye mer enn AHI, så det trengs videre skjønn i tillegg, sier Jonassen.

24

SOMNUS NR 3 – 2022

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online