Somnus nr.3_2022

Georg Mathisen tekst og foto dårlig søvn Mer syk av N år du sover lite, blir du oftere utsatt for infeksjoner. – Flere og flere studier viser sammenheng mellom søvn og infeksjoner, sier Ingeborg Forthun.

FHI-forsker Ingeborg Forthun har funnet ut at ikke bare sover du dårlig av å ha en infeksjon – du kan få hyppigere infeksjoner fordi du sover dårlig.

Hun er forsker hos Folkehelseinstituttet. Sammen med kolleger ved Universitetet i Bergen har hun forsket på infeksjoner og presentert funnene sine på den euro- peiske søvnkongressen i Athen. – Vi var interesserte i om det er en sammenheng mellom søvn og infek- sjonsrisiko. Alle har opplevd å sove dår- lig når vi blir syke, men kan det også gå motsatt vei? At når du sover dårlig, er du mer utsatt for å bli syk? spør Forthun. Og kortversjonen av svaret er: Ja, det kan det. Seks til ni timer Forthun spurte 1848 pasienter mens de satt på venteværelset og ventet på å komme inn hos fastlegen sin. Nesten halvparten av dem som ble spurt, sier selv at de har et kronisk søvnproblem – altså at de har hatt et søvnproblem i minst tre måneder – eller insomni. Over halvparten har også vært rammet av infeksjon de siste tre månedene, og en av seks har brukt antibiotika. Forskerne finner en klar sammenheng mellom infeksjoner og søvnlengde. – De som sover mindre enn seks timer eller mer enn ni timer, har 30 prosent høyere risiko for å rapportere infeksjon de siste tre månedene, forteller Ingeborg Forthun. Hun hadde en hypotese om at B-mennes- ker også får infeksjoner oftere, men den sammenhengen er ikke klar nok til at hun kan slå fast at det er slik. Heller ikke sammenhengen mellom dårlig søvn og antibiotika er så klar at hun kan fastslå at

Tarmtrøbbel Høyere sosial døgnvillhet henger sam- men med at folk er mer fornøyde med livet og har mindre psykologiske plager og symptomer på fysiske helseproble- mer, viser det seg. Aller mest fornøyde er de som har to–tre timers forskjell mellom ukedager og helg. Noe av for- klaringen kan være at de som tar igjen søvn i helgene, er de som har et mer aktivt og sosialt liv. Flere forskere tar for seg sykepleiere og søvn. – Sykepleiere med søvnproblemer har oftere irritabel tarm, forteller senter- koordinator Siri Waage ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, Sovno. Hun har sett på hvordan IBS, altså irritabel tarmsyndrom, henger sam- men med insomni, søvnighet og skiftar- beid. Symptomet rammer relativt få, men det dukker oftere opp hos dem som sliter med insomni og søvnighet.

den finnes: Til det er det ikke mange nok av de spurte som har brukt antibiotika den siste tiden. Døgnvillhet blir bra På søvnforskningsmøte hos Sovno på Haukeland fortalte både Ingeborg Forthun og flere andre norske forskere om funnene som de hadde presentert i Athen. Avdelingsdirektør Øystein Vedaa ved Folkehelseinstituttet forteller hvor- dan unge voksne som sover mindre på ukedagene og mer i helgene, har et bedre liv. Det er snakk om sosial døgnvillhet – på engelsk «social jetlag». – Det vil si et misforhold mellom rytmen til individet og samfunnet, forklarer Vedaa. Han snakker om en artikkel som stipen- diat Bodil Elisabeth Valstad Aasan på Hunt forskningssenter i Levanger har skrevet. Der er det først og fremst snakk om dem som sover litt kortere på ukeda- gene og henter seg inn ved å sove mer i helgene.

4

SOMNUS NR 3 – 2022

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online