om fraværets varighet.
4. Arbeidstakeren har dog etter Folketrygdlovens bestemmelser rett til sykelønn dersom det foreligger særlige grunner til at han/hun ikke har gitt melding i rett tid og det er på det rene at sykdommen har ført med seg arbeidsuførhet fra et tidligere tidspunkt. 5. Sykefravær skal legitimeres i henhold til Folketrygdlovens og de tilhørende forskriftenes bestemmelser. Rett til bruk av egenmelding oppstår først etter 2 måneders ansettelse, jfr. bestemmelsene i lov om folketrygd. (jfr. pkt. 1).
Ved hyppige sykefravær kan ethvert sykefravær kreves legitimert med sykemelding fra lege fra første dag, etter at arbeidstakeren har fått anledning til å redegjøre for grunnen til slike fravær.
6. Etter ferielovens § 9, pkt. 1, første og annet ledd gjelder følgende: Arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien. Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør minst 6 virkedager i ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedagers ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt. 7. Dersom arbeidstaker lider av langvarig eller kronisk sykdom eller lyte som medfører risiko for stort samlet sykefravær, plikter vedkommende på anmodning å fremme søknad for trygdekontoret om fritak for ansvar i arbeidsgiverperioden. Dette gjelder ikke sykefravær som skyldes yrkesskade. 8. Fravær utover den tid arbeidstakeren har rett til sykelønn skal, etter at bedriften har varslet arbeidstakeren om sykelønnens opphør, legitimeres ved søknad om permisjon. Vedlagt søknad om permisjon skal følge brev fra trygdekontoret om innvilgelse av attføringspenger eller kopi av arbeidstakerens søknad om dette.
9. Dersom retten til sykelønn er opphørt og arbeidstakeren er varig arbeidsufør (jfr. Folketrygdlovens bestemmelser), bør han/hun søke uførepensjon.
13 Ansiennitet 1. Helgedagsbetjening opptjener lønnsansiennitet slik som heltidsansatt betjening, og beholder således denne ved skifte av tjenestekategori. 2. Når helgedagsbetjeningen på de tjenestepliktige dagene blir satt opp til tjeneste, skal arbeidstakerne tildeles tjeneste i henhold til konkurranseansiennitet og kvalifikasjoner, når ikke særlige forhold tilsier at denne regel fravikes. (Se også protokoll.)
Protokolltilførsel: Når forbigåelse ved tjenesteoppsettet er påvist, kan betjening som i kraft av sin ansiennitet mener seg berettiget til tjeneste, be om dette ved henvendelse til sin nærmeste overordnede.
14 Innkallelse og disiplinærforhold Dersom en arbeidstaker blir suspendert fra sin stilling, skal vedkommende lønnes etter sin gruppe eller gjennomsnittet av ordinær tjeneste i en ordinær 6 ukers periode.
59
Made with FlippingBook - Online magazine maker