Ditt valg 1/2021

Positiv utvikling i Tyskland I land som Sverige og Tyskland, har det ikke vært straffbart å hjelpe andre med å ta sitt eget liv, fordi det å ta sitt eget liv ikke er straffbart i seg selv. Likevel har slik assistanse vært vanskelig å gjennomføre på en god og forsvarlig måte. Det skyldes delvis at det ofte er svært vanskelig å få tak i de medikamentene som er sikrest å benytte på lovlig vis. Men det har også vært ansett å stride mot etiske normer for helsepersonell å bistå i slike saker, dermed har de stått i fare for å bli fratatt sine lisenser.

Foto: liggraphy, Pixabay

Legeforeningen snudde Nå i vår skiftet den tyske legeforeningen standpunkt og fjernet bestemmelsen om at en lege ikke kan hjelpe noen med å avslutte livet. Forutsetningen er at det skjer i kontrollerte og forsvarlige former, at det må være pasientens uttrykkelige ønske og at det er pasienten selv som foretar den endelige handlingen. Det vil si at eutanasi fortsatt ikke er tillatt. Hvilke an- dre konkrete krav som stilles, kjenner vi ikke sikkert til. Tydelig signal Legeforeningen endret sitt standpunkt etter en omfattende debatt og kom frem til at den en- kelte lege må stå fritt i forhold sin egen samvit- tighet i slike saker og at det ikke lenger strider mot foreningens etiske regler. Avgjørelsen i Forfatningsdomstolen var nok en avgjørende faktor, samtidig som de på denne måten kom på linje med et stort flertall i befolkningen. At legeforeningen i et land som Tyskland skifter standpunkt i denne saken bør også være et tydelig signal til Den norske legeforeningen. Dignitas Den sveitsiske foreningen Dignitas har lenge hatt informasjons- og rådgivningsvirksomhet i Tyskland, men nå ser de etter tyske leger å samarbeide med for om mulig få til tilsvarende klinikker som de har i Sveits. Om dette kun vil omfatte tyskere eller om utlendinger også vil kunne søke hjelp, er foreløpig ukjent.

Tekst: Olav Weyergang-Nielsen

Viktige vedtak I Tyskland har det lenge vært mulig å hjelpe noen med å ta sitt eget liv, til tross for at lege- foreningen var en sterk motstander av at deres medlemmer skulle gi slik assistanse og truet med utestengelse og lisenstap. Situasjonen var lenge uklar, og i 2015 vedtok Forbundsdagen en lov som i praksis forbød leger og annet hel- sepersonell på profesjonell basis å hjelpe noen med å ta sitt eget liv. Men i februar 2020 fattet den tyske Forfatningsdomstolen et vedtak om at loven fra 2015 var i strid med den tyske for- fatningen og at det å assistere noen som vil ta sitt eget liv ikke er straffbart.

/ 5 /

Made with FlippingBook Digital Publishing Software