Etappe 43, Fam. Pannekoek
Selfmade men Ton Pannekoek was het commerciële brein van de Willie Wortels van deze planeet
‘Welkom bij het mooiste bedrijf van Nederland’, zo heet Michiel Pannekoek ons op een prachtige zomerochtend in juli welkom. Met deze zeven openingswoorden legt Michiel, bewust of on- bewust, de lat hoog. In het gesprek dat volgt, gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag in hoeverre het onbewuste invloed heeft op het bewuste. En andersom. ‘Geen van ons kan tegen zijn verlies…’, zo verklaart vader Ton, ‘…met Monopoly vlogen de kaarten vroeger over de tafel als iemand op verliezen stond haha...’ ‘En tijdens het eten deed onze vader hoofd- rekenspelletjes met mijn broer en mij… we moesten zo snel mogelijk sommetjes kunnen uitrekenen. Daar komt onze liefde voor cijfers en voor snel rekenen vandaan… en van winnen natuurlijk…’ Het zijn karaktereigenschappen die we vaak tegenkomen in biografieën van topsporters. Het ondernemerschap wordt dan ook vaak met top- sport vergeleken. De in 1949 in Ede geboren ex-topwaterpoloër Ton Pannekoek legt uit: ‘Ik begon zoals zo veel jongetjes als voetballer- tje, maar nadat ik drie keer achtereen op de bank terecht was gekomen, had ik het voetbal wel gezien. Ik kwam eigenlijk bij toeval uit bij waterpolo. Uiteindelijk heb ik bij Polar Bears tot de Eerste en Eredivisie geschopt.’ In 1973 komt Ton Pannekoek in Rotterdam terecht. Hij komt te spelen bij waterpolovere- niging SVH (Sportvereniging Hillegersberg) waar ook ene Kees van Steensel speelt. Hij is tien jaar jonger dan Ton en is meteen onder de indruk van diens spelniveau en dito ervaring. Ton:
‘Ik had Bedrijfseconomie gestudeerd aan de heao in Arnhem en solliciteerde op een vaca- ture in de krant in Rotterdam. Het was mijn eer- ste baantje na militaire dienst. Ik had die-en-die- en-die eigenschappen nodig en zou 40 veertig duizend gulden verdienen. “Nou ik voldoe aan al uw voorgeschreven voorwaarden en eigen- schappen”, had ik geschreven, “en die 40 mille wil ik ook wel”. Dus kreeg ik die baan en kwam ik ineens in Rotterdam terecht. Dat was bij het Amerikaanse bedrijf Burroughs, tijdens de start van het computertijdperk.’ “De grote jongens bewegen als een tanker, zie ons meer als een speedboot.” Met zijn handen omschrijft de glimlachende Ton de omvang van een gemiddelde computer uit die tijd. Met geen mogelijkheid kon worden voorzien welke gigantische impact de computer op wereldschaal in alle voorstelbare aspecten, op ieder niveau, zou krijgen. Of misschien juist wel en maakt juist dít voortschrijdend inzicht het verschil tussen de grauwe middelmaat en een topondernemer als Ton Pannekoek? ‘Je had begin jaren 70 twee branches waarin groei en potentie zat: de uitzendbranche en de computerbranche. Ik was en ben commercieel ingesteld dus koos ik voor computers. Via Burroughs kwam ik in 1983 bij Apple terecht en van 1987 tot 2000 werkte ik voor Compaq.’
Als Ton Pannekoek de verzekeringsmogelijk- heden in Europa onderzoekt voor het Amerikaans bedrijf, komt hij uit bij Cor van Steensel die zijn zoon Kees onmiddellijk aan het werk zet. ‘Zoiets wat de Amerikanen hadden en wilden, bestond nog helemaal niet hier’, zo her- innert Kees zich nog goed.
Naast de verzekeringsvariëteiten komt er nog veel meer nieuws uit Amerika overwaaien.
In het begin was de computer een uiterst kost- bare noviteit, vandaag de dag staan in miljarden huishoudens wereldwijd minimaal één com- puter… mi-ni-maal….’ Plaatsnemend in de teletijdmachine van Professor Barabas mogen we gerust stellen dat Ton Pannekoek cum suis jarenlang het commerciële brein van de Willie Wortels van deze planeet is geweest. Zo bespreekt zo’n Willie Wortel in 1980 met Ton de mogelijkheden om complexe chirurgische ingrepen op afstand uit te voeren en zo zit in 1990 een Willie Wortel tegenover Ton die het heeft over het bellen met beeld… of zelfs over het bellen via het montuur van een bril! Het is overduidelijk. Ondanks zijn bescheiden- heid was Ton Pannekoek toch echt één van de ondernemers met een avant-la-lettre-visie die - bewust of onbewust - aan de spreekwoordelijke wieg stond van de revolutionaire ontwikkeling van de computer. Aan de letterlijke wieg stond het succes van Tons zonen Michiel en Marten die met de babyfoon een niche vonden die zijn weerga niet kende. Is de aanleiding van hun succes bewust of onbewust toe te schrijven aan iets banaals als toeval of is het wellicht de pap- lepel zoals we het voortschrijdend inzicht van vader Ton mogen omschrijven? Michiel:
Etappe 43
Rotterdam-Delft | 3 juli 2023
Start
Prins Pieter Christiaanstraat 61, Rotterdam | Van Steensel Assurantiën
Finishplaats
Kleveringweg 7, Delft | Fam. Pannekoek
Etappewinnaars Ton en Michiel Pannekoek
178
179
Made with FlippingBook flipbook maker