Van Steensel 60 etappes

Etappe 13, Mondt Adviesgroep

Uit de brand geholpen “De ondernemer moet zich vertrouwd genoeg voelen om zijn of haar vragen te dúrven stellen.”

Noch Annemieke noch Thomas is op dinsdag- ochtend 28 mei 2019 aanwezig als zij om acht uur ’s ochtends worden gebeld door hun me- dewerkers. “Er is brand uitgebroken bij de buren. We moeten onmiddellijk het pand ver- laten.”

‘Blijkbaar stond de wind die dag gunstig’, vult Thomas aan, ‘uiteindelijk hadden we “slechts” te maken met waterschade. Het vuur was ont- staan bij Autobedrijf Willem II, onze toenmalige achterburen. Het vuur was overgeslagen naar onze directe buren van truckerscafé The Pitt- stop waar toen net een pooltoernooi bezig was.’ ‘Wat we aantroffen? Een ravage. De waterschade was groot. De plafondplaten waren naar beneden komen zetten. Door het water was dat één brei van cement geworden. Het was op zich wel schrikken ja, maar toch… het is geen thuis… het is en blijft een kantoorpand…’ Uit enig speurwerk op internet blijkt dat het pand van Mondt Adviesgroep aan de Koningin Wilhelminahaven Noordzijde 1 tussen 1895 en 1904 moet zijn gebouwd. De wit uitgeslagen bakstenen buitenmuur herinnert nog altijd aan de tijd dat het pand dienst deed als zoutpak- huis. ‘De voegen moeten om die reden inder- daad om de zoveel tijd vervangen worden’, ver- telt de vriendelijke Annemieke, ‘Iemand nog koffie?’ De gastvrijheid was vanaf het moment dat Kees en ik het pand betraden al voelbaar. Annemieke en Thomas maken van meet af aan korte met- ten met het stereotype beeld dat heerst (jazeker ook bij schrijver dezes) over de financieel dienst - verlenende sector. Tikkie grijs. Tikkie grauw. Tikkie saai. Tikkie afstandelijk. Hun wereld draait om cijfers en cijfers hebben, helaas, altijd gelijk. Cijfers dulden geen tegenspraak. Maar zoals gezegd, vraagt dergelijk simplistisch denken om een tegenzet.

Het Twitteraccount rijnmondveilig.nl meldt om 9:29:

Brand in garagebedrijf Wilhelminahaven Vlaar- dingen - NL-Alert #Vlaardingen: “Grote brand met rook Kon. Wilhelminahaven Vlaardingen. Rook richting Hoogvliet. Ramen en deuren sluiten en ventilatie uitzetten.

Enkele uren later volgt het persbericht van RTV Rijnmond:

In een oud bedrijfsverzamelgebouw in de Koningin Wilhelminahaven van Vlaardingen heeft dinsdag een uitslaande brand gewoed. Door het vuur is een deel van het pand ingestort. Drie personen hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Bij de brand kwam veel zwarte rook vrij, die recht omhoog steeg. Mensen die er last van hebben moesten ramen en deuren gesloten houden en de ventilatie uitschakelen. De rook waaide richting het water. Voor Pernis, Spijkenisse en Hoogvliet werd een NL Alert verstuurd. Uit het gebied werd veel geklaagd over stank. ‘In eerste instantie reageerden we er gelaten op’, herinnert Annemieke zich, ‘je hebt eigenlijk nog geen idee van de omvang. Totdat je foto’s en filmpjes voorbij ziet komen van onze mede - werkers…’

Etappe 13

Rotterdam-Vlaardingen | 20 september 2021

Start

Prins Pieter Christiaanstraat 61, Rotterdam | Van Steensel Assurantiën Koningin Wilhelminahaven Noordzijde 1, 3134 KE Vlaardingen | Mondt Adviesgroep

Finishplaats

Annemiek: ‘Cijfers zijn inderdaad cijfers, maar ik houd juist van structuur. Het geeft duidelijkheid

Etappewinnaars Annemieke Jansen-Lentjes en Thomas Rops

58

59

Made with FlippingBook flipbook maker