Somnus nr 1_2017

Avstøp av tenner er ubehagelig for pasi- enten. I bakgrunnen sees eskene med støpeformer – i for- grunnen skanneren.

skannes og printes ut Apnéskinner

Kurt Breistrand Iversen, t.v. var første pasient som fikk apnéskinne etter munnskanning og 3D- printing.

Ny teknologi gjør tilpasning av apnéskinne mye enklere for pasienten og raskere.

Vi har sett de tre første pasientene som fikk slik skinne – etter å ha gitt opp CPAP-behandling. Alle tre klik- ket skinnen rett på plass og dro hjem for å prøve den samme natt. Det var Somni-klinikken i Oslo i samarbeide med ResMed som for- handler apnéskinnen Narval, som inviterte til visning. NRK Østlandssendingen stilte med filmteam og laget et langt innslag om den nye teknologien. Har slitt med masken Fortsatt er det slik at maske og CPAP er førstevalget for behandling av søv- napné. Det gjelder særlig alvorlig søvnapné. Men noen greier ikke CPAP-behandlingen og må finne andre løsninger. De tre pasientene som fikk skinnene sine denne aktuel- le dagen, hadde alle tre slitt med CPAP og ikke fått det til.

– Jeg rev av meg masken i søvne i løpet av natten og fikk aldri god søvn, forteller Kurt Breistrand Iversen som var første pasient som fikk den nye apnéskinnen. Iversen forteller at det føles som å bli kvalt når han sover uten noe hjelpe- middel. Pustestoppene gjør at oksy- gennivået i blodet hans faller dramatisk. Skinnen skyver underkjeven fram noen millimeter og låser den fast slik at luftveiene hans holdes åpne mens han sover. – Den nye skinnen vil forhåpentlig gjøre at jeg er mye mer pigg når jeg våkner, sier Iversen. Han var storfornøyd over at den bare kunne klikkes på plass. Tannlege Anders Dyrbing understre- ket at pasientene kommer tilbake til kontroll for å stille inn skinnen etter et par uker.

Marit Aschehoug Tekst og foto

For å tilpasse apnéskinne måtte man tidligere ta nøyaktige avstøp av ten- ner og kjeve. Store former med myk plastmasse ble satt inn og kjeven presset ned i plastmassen for å få nøyaktige avstøp. Alle som har prøvd dette hos tannlegen, grøsser ved tan- ken. En intraoral skanner har løst det pro- blemet. Skanningen av munnhulen er rask og helt uten ubehag. Datafilen fra skanneren sendes til Frankrike der skinnen printes ut på en 3D-prin- ter og apnéskinnen sendes tilbake til tannlegen.

23

SOMNUS NR 1 - 2017

Made with FlippingBook flipbook maker