Somnus nr 4_2014

KURS I BERGEN

–J eg har fått et nytt liv! Jeg er veldig fornøyd, saArne Jakobsen. Han er en av de ni som var på kurs omobstruktiv søvnapné i Bergen.

mestringskurs Innholdsrikt

gått ned mange kilo. Jeg går mye, og så har jeg sju barnebarn som hjelper til å holde meg i form! Vi må vise at det går an å bruke beina, sier han. TV som sovemedisin Overlege Solfrid Indrekvam gikk gjennom hva som kjennetegner obstruktiv søvnapné. – Det er bløtvevet i de øvre luft- veiene som klapper igjen, gjentatte ganger i løpet av natten. Kroppen reagerer da med å prøve å vekke seg selv, og søvnen blir oppstykket. Det er klart man blir trøtt hvis man vek- kes tretti til femti ganger i timen, påpekte hun. Turid, som er gift med Arne Jakobsen, forteller om en ektemann som tidligere sovnet overalt. Arne nikker. – Å se på TV var rene sovemedisi- nen, husker han. – Når han slutter å puste, så får ikke jeg heller sove, sa Bjørg, som er gift med en annen av deltakerne. – Vi har vært sammen i 45 år, så vi har ikke lyst til å flytte fra hverandre! Men etter at mannen min fikk mas- ken, er han mer opplagt. Vi har vel funnet ut at søvn er viktigere enn mat, konkluderer hun. – Og halsbrannen min har forsvunnet etter at jeg fikk CPAP! tilføyer han.

Kati Indrefjord tekst og foto

Noen av dem var CPAP-brukere, noen av dem ektefeller. Seminaret ble innledet ved brukerrepresentant Arild Sørensen. Han jobber som sjåfør ved universitetet i Bergen. – Det var så ille med meg at jeg sovnet på venteværelset hos legen. Så legen ville ta fra meg sertifikatet, fortalte Arild. Med CPAP-maskinen fungerer han som han skal – men det skal bare én natt til uten maskinen, før han merker forverring. – Jeg var på et foredrag om et veldig interessant emne etter en slik natt. Jeg sovnet midt i foredraget, sier Arild litt beskjemmet. Han er for veteran å regne som CPAP-bruker, han fikk sitt første apparat midt på 1980-tallet. – Et liv uten CPAP er ikke noe full- verdig liv, slår han fast. Selv for en erfaren bruker som Arild tar det litt tid å bli vant med en ny maske. – Det har vært veldig viktig å holde kontakten med Søvnsenteret, og få masken tilpasset, understreker han. Men det er også andre faktorer som gjør det mulig å leve bedre med OSAS, obstruktiv søvnapné- syndrom.

Overlege Solfrid Indrekvam beskrev mange ulike sider ved lidelsen obstruktiv søvnapné.

– Jeg har vært med i en turgruppe som kaller seg ”Tjukkasgjengen”, den finner dere på Facebook. Gruppen arrangerer ulike turaktivite- ter, og slikt er utrolig viktig for oss som har søvn- og pusteproblemer. Det er ingenting som blir bedre av at vi drar på en masse dødvekt, sier Arild og klapper seg på magen. – Kosthold og mosjon er alfa og omega. Jeg har litt igjen, men jeg har

Det er vel ingenting som blir bedre av at man drar på en masse dødvekt. Arild Jackobsen har innsett at vekt spiller en rolle.

10

SOMNUS NR 4 - 2013

Made with FlippingBook - Online catalogs