Somnus nr 4_2014

Maske når man skal lese Enkelte pekte på at det er vanskelig å lese med masken på – hvilke alternative masker finnes da? – Swift FX neseputemaske, AirFit og Pilairo nesep- utemaske fungerer bra til å lese med. Nese/munn- masker av typen Quattro Air kan brukes med bril- ler. I denne masken kan man også puste med åpen munn, forklarte sykepleier Mona Grundeland. Alle de frammøtte hadde mer eller mindre proble- mer med munntørrhet. Tiltakene som ble anbefalt, var bruk av fukter og eventuelt nese/munn-maske. Tett nese behandles på samme måte. – Ved bruk av fukter er det viktig at den står på samme nivå som hodet, eller lavere. Ellers kan vann renne inn i slange og maske. Det er ubeha- gelig å våkne med følelsen av at man drukner, fastslo Mona Grundeland.

– De som deltar, rappor- terer om mer overskudd etter at de har begynt å trene. Ektefellene rap- porterer at snorkingen tiltar i perioder uten aktivitet, avslørte Katrine Mikkelson, fysioterapeut i Helse Vest. Men for en som føler seg trøtt mye av tiden, er det en utfordring å komme seg ut. Hvordan kan man klare å tilbake- legge ”dørstokkmila”? Turgrupper eller faste turvenner – som ikke legger inn årene selv om det regner – er viktig. – En forpliktelse over- for en annen gjør det lettere å komme seg ut, sier en av deltakerne.

Intervalltrening er en effektiv treningsform. En halvtimes aktivitet hver dag, nesten uansett hva man gjør, gir stor helsegevinst. Men unngå høy aktivitet de siste 3-4 timene før søvn. Rådet er trening med moderat intensitet. – Det er mange som lurer på hva ”moderat intensitet” er, sier fysio- terapeut Gustav Schäfer. – En tommelfingerregel er at du skal ha besvær med å snakke. Ikke vær redd for å bli svett og andpusten, det bør vi alle bli tre ganger i uken. Husk at jo dårli- gere fysisk form du er i, jo raskere vil du merke framgang!

I håndbagasjen Mange er sikkert klar over at CPAP- utstyret skal pakkes i håndbagasjen når man flyr. Eventuelt kan det sendes som

spesialbagasje. De fleste flyselskaper aksepterer CPAP- vesken som ekstra kolli håndbagasjen, men ring gjerne på forhånd.

Katrine Mikkelson fokuserte på treningens gode virk- ninger for apnépasienter

12

SOMNUS NR 4 - 2013

Made with FlippingBook - Online catalogs