Hjernecella 1/2023

UiO-forskere følger proteinspor forts.

har forsøkt. Det er viktig at vi fortsetter å prøve, for hjerneslag er et omfattende problem, men da er vi også helt avhengig av forskningsmidler. Professoren tror deres tilnærming har en fordel fordi behandlingen vil være knyttet til et protein vi har i kroppen. – Vi jobber med et humant protein, og jeg tror det vil være lettere å lage et legemiddel når det er utgangspunktet enn om man skulle introdusere noe helt nytt. Det er allerede i kroppen vår, og derfor blir det potensielt lettere for kroppen å håndtere slik behandling, sier Kanse. – Vil kunne bety mye Nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet håper forskningen kan få betydning for frem­ tidens slagbehandling.

– Dette er forskning som kan løfte slag­ behandlingen fremover, sier Aamodt, som har lest studiene fra forskerne ved UiO. Hun viser, som professor Kanse, til at det per i wdag er betydelige utfordringer med trom­ bolytisk behandling med begrenset effekt på reperfusjon og ikke minst bivirkninger med blødninger. – Om farmakologiske justeringer kan gjøres slik at trombolyse blir mer effektivt og med færre bivirkninger, vil det kunne bety mye for slagbehandlingen i fremtiden. Men dette er dyrestudier, så det gjenstår en rekke utprøv­ ninger gjennom en del år før det eventuelt kan være tilgjengelig til pasienter.

Denne artikkelen først publisert i Dagens Medisin og trykkes i Hjernecella med tillatelse fra forfatteren og redaksjonen.

Jannickes skråblikk…

14

Hjernecella nr. 1 • 2023

www.slagrammede.org

Made with FlippingBook Digital Publishing Software