34
Gebruik van chemi- caliën optimaliseren DRINKWATER In 2023 nemen chemicaliën 32% van de totale CO₂- footprint van onze drinkwaterproductie voor zich. Chloor is cruciaal voor de veiligheid van drinkwater, maar minder chloor betekent ook een betere smaak, een lagere uitstoot en een lagere kost. Het blijft mee afhankelijk van de samenstelling van het water in de bron. Dat varieert sterk per seizoen en per jaar en is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. Het huidige chemicaliënverbruik in ons drink- en industriewater is al het resultaat van jarenlang onder- zoek en ervaring. Alle ‘gemakkelijke’ maatregelen zijn genomen, excessief verbruik ligt allang achter ons. Excessief gebruik van chemi- caliën voor drinkwater ligt allang achter ons, makkelijke winsten hebben we stuk voor stuk al geboekt.
Onze ambitie blijft duidelijk: we willen de impact van chemicaliën in onze drink- en industriewaterproduc- tie verder verlagen, met onze totale CO₂-footprint als graadmeter – zonder compromissen op veiligheid, kwaliteit of efficiëntie. In nauwe samenwerking met het Duitse wateronder- zoeksinstituut IWW is in een eerste fase een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Dat bracht al onze huidige kwalitatieve en operationele aspecten van onze ruw- waterbron in kaart, samen met onze productie- en dis- tributieprocessen. Daaruit bleek dat we het gebruik van chemicaliën zoals chloor en natronloog veilig kunnen verminderen. We hebben verschillende acties gedefinieerd, waar- onder de chemische dosering verlagen, innovatieve online monitoringtoestellen gebruiken, het open reservoir in Oelegem 1 uit dienst nemen, en een dashboard ontwikkelen om de processen nauw op te volgen. Begin oktober 2023 zijn we gestart met de tweede fase. In productiecentrum Oelegem 2 pasten we onder strikte monitoring de vermindering stapsgewijs toe. De eerste resultaten begin 2024 ogen veelbelo- vend: een daling van de restchloorstreefwaarde tot 20% werd gerealiseerd: die waarde is wat na dosering nog in het geproduceerde water aanwezig is.
We plannen verdere verlaging met telkens 10%, en rollen deze aanpak verder uit op andere productie- centra en het distributiegebied. VOOR INDUSTRIE In 2022 en 2023 hebben we de berekeningen van het chemicaliënverbruik voor productie van deminwa- ter verfijnd. Daarmee konden we de marges op het chemieverbruik verlagen zonder de stabiele produc- tie en eindkwaliteit in het gedrang te brengen. Ten opzichte van referentiejaar 2021 hebben we 37% winst geboekt. We onderzoeken of we chemische dosering live kunnen aanpassen op basis van de gemeten waterkwaliteit. In 2024 plannen we extra debietmeters op de chemi- caliën om doseringen exacter uit te voeren, waardoor we nog meer kunnen verlagen. We onderzoeken of we de berekening van de dosering live kunnen aan- passen op basis van de online gemeten waterkwa- liteit. Vandaag gebeurt dit op basis van wekelijkse laboberekeningen en die nemen fluctuaties in de waterkwaliteit niet mee.
Water-link - MVO jaarverslag 2023
Made with FlippingBook - Online catalogs