Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed

I tilknytning til disse nøgletal skal virksomheden give relevante oplysninger om den anvendte regn- skabspraksis og beregningsmetode for nøgletallene, herunder eventuelle ændringer i forhold til tidligere år. Hvis en virksomhed ikke har økonomiske aktiviteter, der betragtes som bæredygtige aktiviteter efter taksonomiforordningen, skal dette også rapporteres. Der skal således rapporteres om både omfattede og ikke-omfattede økonomiske aktiviteter. Redegørelsen om økonomiske aktiviteter efter taksonomiforordningen skal placeres sammen med virksomhedens redegørelse for samfundsansvar efter lovens § 99 a. Det gælder uanset, om rede- gørelsen for samfundsansvar er placeret i ledelsesberetningen, på virksomhedens hjemmeside el- ler i en supplerende beretning, idet de to redegørelser altid skal placeres samlet.

Placering af redegørelsen

Redegørelsen om økonomiske aktiviteter efter taksonomiforordningen skal ske via brug af obliga- toriske oplysningsskemaer, som fremgår af bilagene i den delegerede forordning.

Obligatoriske skemaer

Erhvervsstyrelsen har på deres hjemmeside samlet vejledning om redegørelse i årsrapporten om økonomiske aktiviteter efter taksonomiforordningen. EU-Kommissionen har også på deres hjem- meside vejledning om taksonomiforordningen, ligesom de har oprettet et særligt vejledningsuni- vers.

Yderligere vejledning

6.10 Kommende ændringer til

bæredygtighedsrapportering

Inden for kort tid vil den nuværende redegørelse vedrørende samfundsansvar blive erstattet af kravene i EU's direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD), som også udvider omfanget af bæredygtighedsemner. CSRD står for Corporate Sustainability Reporting Directive, og direktivet erstatter de eksisterende regler, der blev indført med Non-Financial Reporting Directive (NFRD) i 2018, som er indarbejdet i årsregnskabslovens § 99 a. Med direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) bliver der for de omfattede virksomheder krav om at rapportere om og offentliggøre deres arbejde med bæredygtighed efter obligatoriske rapporteringsstandarder (ESRS'erne – European Sustainability Reporting Standards), som udstedes af EU. Formålet med direktivet er helt overordnet set at skabe et regelsæt, der med tiden vil bringe bæredygtighedsrapportering på niveau med finansiel regnskabsaflæggelse. Det medfører nye og væsentligt mere omfangsrige og komplekse krav til bæredygtighedsrappor- tering, som får en gennemgribende betydning for de omfattede virksomheder og for de nugæl- dende krav, som er beskrevet i dette kapitel. Herudover bliver der krav om en revisorerklæring vedrørende virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. De nye regler i CSRD-direktivet vil gælde for store virksomheder og børsnoterede virksomheder samt visse finansielle virksomheder. Visse tredjelandsvirksomheder med væsentlig aktivitet i EU omfattes også. Grænserne for store virksomheder svarer til størrelsesgrænserne for regnskabs- klasse C stor. Med CSRD udvides også antallet af virksomheder, der skal give oplysninger efter taksonomiforord- ningens artikel 8 som omtalt i afsnit 6.9 ovenfor, idet EU ønsker samme anvendelsesområde for taksonomiforordningen og CSRD.

EU's direktiv om bære- dygtigheds- rapportering (CSRD)

De omfattede virksomheder

Flere skal give taksonomi- oplysninger

De nye regler træder i kraft i tre faser, hvor de omfattede virksomheder løbende udvides:

Virknings- tidspunkt

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 123

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease