Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 8 Pengestrømsopgørelse

EY's holdning Efter EY's opfattelse vil de fleste eksisterende typer af kryptovalutaer ikke opfylde kravene til præsentation som likvider, dels fordi kryptovalutaer normalt ikke er udstedt eller garanteret af en centralbank, dels på grund af risikoen for væsentlige værdiændringer og andre risici, der overstiger, hvad der er sædvanligt for likvider.

For yderligere om regnskabsmæssig behandling af kryptovalutaer henvises til afsnit 15.10 Særligt om kryptovaluta .

Præsentation i pengestrømsopgørelsen efter IAS 7 kræver, at der er tale om transaktioner med likviditetseffekt. Transaktioner uden likviditetseffekt skal udeholdes af pengestrømsopgørelsen. Som eksempler på transaktioner uden likviditetseffekt kan nævnes: ► Køb af aktiver, der er fuldt finansierede, fx indgåelse af finansielle leasingaftaler, eller lea- singaftaler, der indregnes i balancen for virksomheder, der anvender IFRS 16 Leasing som fortolkningsgrundlag. ► Køb af virksomhed ved udstedelse af egenkapitalinstrumenter. ► Gældskonverteringer/gældseftergivelser, der har karakter af transaktioner med kapitalejere, fx i form af koncerntilskud.

Ikke-likvide transaktioner

Væsentlige transaktioner uden likviditetseffekt bør oplyses i noterne til årsregnskabet.

Med henblik på at lette regnskabsbrugers mulighed for at vurdere udviklingsretningen er der krav om et års sammenligningstal. Der gives ingen lempelser for udarbejdelse af sammenligningstal i virksomheder, der første gang skal udarbejde en pengestrømsopgørelse, fx i det år, hvor en virk- somhed bliver en C-virksomhed. Der gives heller ikke lempelser for sammenligningstal, selvom virksomheden sidste år undlod ud- arbejdelse af en pengestrømsopgørelse, fordi virksomhedens pengestrømme indgik i en koncern- pengestrømsopgørelse. En virksomhed i regnskabsklasse C eller D kan undlade at præsentere en pengestrømsopgørelse, hvis et af følgende kriterier er opfyldt: ► Virksomheden er en modervirksomhed, der i sin årsrapport udarbejder et koncernregnskab indeholdende en koncernpengestrømsopgørelse. ► Virksomheden er en dattervirksomhed, som kan undlade at udarbejde en pengestrømsopgø- relse i sit eget selskabsregnskab, fordi en højereliggende modervirksomhed udarbejder en koncernpengestrømsopgørelse, hvori dattervirksomhedens pengestrømme indgår.

Krav om sammen- ligningstal

Undtagelse, § 86, stk. 4

Begge ovennævnte undtagelsesmuligheder er lempelser i forhold til kravene i IAS 7. Efter IFRS- standarderne skal der udarbejdes pengestrømsopgørelse i begge situationer.

Det skal særskilt oplyses, hvis virksomheden har undladt at udarbejde pengestrømsopgørelse i henhold til lovens § 86, stk. 4. Oplysning om undladelse anbefales indføjet i indledningen til be- skrivelsen af anvendt regnskabspraksis. Det er i den forbindelse hensigtsmæssigt at oplyse, hvor regnskabsbrugerne kan finde den pågældende koncernpengestrømsopgørelse. Hvis en virksomhed udarbejder koncernregnskab, skal dette koncernregnskab altid suppleres med en koncernpengestrømsopgørelse. Dette gælder, uanset at virksomhedens koncernregnskab ind- går i et højereliggende koncernregnskab, hvori koncernens pengestrømme indgår.

Undladelse skal oplyses

Altid krævet i et koncern- regnskab, § 118

144 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease