Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Lovbemærkninger De foreslåede ændringer i §§ 159, 160 og 163 er en konsekvens af forslagets § 1, nr. 46, om aflæggelse af årsrap- port efter de internationale regnskabsstandarder, IAS/IFRS, i henhold til IAS-forordningen og den nye bestemmelse i § 137. Den nye bestemmelse i § 159, stk. 1, 2. pkt. (forslagets § 1, nr. 47), har til formål at sikre, at Erhvervs- og Selskabs- styrelsens hidtidige adgang til undersøgelse af årsrapporter også finder anvendelse på årsrapporter aflagt efter de internationale regnskabsstandarder. IAS-forordningen indeholder i indledningen omtale af behovet for en særlig un- dersøgelsesindsats med hensyn til årsrapporterne for børsnoterede virksomheder. Hvordan disse undersøgelser skal udmøntes i praksis, vil blive koordineret mellem EU-landene. Det forudsættes, at Danmark, for at sikre tiltroen til kapitalmarkedet, vil følge de internationale aftaler om kontrol med børsnoterede virksomheder. Det vil således inden anvendelsen af de internationale regnskabsstandarder bliver obligatorisk for børsnoterede virksomheder den 1. ja- nuar 2005, blive nærmere analyseret, i hvilket omfang der måtte være behov for at indføre lovhjemmel til at anvende yderligere undersøgelsesinstrumenter for at leve op til internationale standarder for undersøgelser. I denne forbin- delse vil det endvidere blive vurderet, hvordan undersøgelserne skal finansieres. Når bestemmelsen i § 159, stk. 1, allerede ændres nu, så skyldes det ønsket om at sikre adgangen til at foretage undersøgelser af årsrapporter aflagt efter de internationale regnskabsstandarder indtil de børsnoterede virksomhe- der bliver omfattet af de fremtidige — internationalt koordinerede — undersøgelser. Som en konsekvens af den nye bestemmelse i § 159, stk. 1, 2. pkt., foreslås det i § 160, 2. pkt. (forslagets § 1, nr. 48), at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen får hjemmel til af virksomheden, dens ledelse eller dens revisor at forlange de oplysninger, der er nødvendige for at gennemføre undersøgelsen af, om årsrapporten er aflagt i overensstem- melse med de internationale regnskabsstandarder. Dette svarer til den eksisterende hjemmel i forhold til mulige overtrædelser af årsregnskabsloven. Efter den gældende bestemmelse i § 161 er der allerede hjemmel til at iværksætte passende reaktioner, hvis det konstateres, at en årsrapport, som er aflagt efter de internationale regnskabsstandarder, ikke overholder disse, på samme måde som der kan reageres ved manglende overholdelse af eksempelvis årsregnskabsloven. Dette følger af, at udtrykket »lovgivning« også dækker IAS-forordningen.
Endelig har den foreslåede ændring i § 163, stk. 1 (forslagets § 1, nr. 49), til formål at sikre, at afgørelser vedrø- rende anvendelse af de internationale standarder kan indbringes for Erhvervsankenævnet.
Ændret ved lov nr. 491 af 9. juni 2004 I § 163 indsættes som stk. 3:
»Stk. 3. Afgørelser truffet af Fondsrådet efter denne lov kan med undtagelse af afgørelser efter
§ 160 indbringes for Erhvervsankenævnet senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende, jf. § 88, stk. 1, i lov om værdipapirhandel m.v.«
Lovbemærkninger Afgørelser truffet af Fondsrådet som led i rådets kontrol efter § 83, stk. 2, og § 83 b, stk. 2-4 kan indbringes for Erhvervsankenævnet i henhold til § 88, stk. 1, i lov om værdipapirhandel m.v. jf. lovforslagets § 1, nr. 35. Af den foreslåede nye bestemmelse i årsregnskabslovens § 163, stk. 3, fremgår det, at afgørelser truffet af Fonds- rådet efter årsregnskabsloven kan indbringes for Erhvervsankenævnet. Det gælder dog ikke Fondsrådets afgørelse om indhentning af oplysninger efter § 160. Efter den foreslåede nye bestemmelse i § 159 a, stk. 5 (forslagets § 4,
1478 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease