Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser
omarbejdelsen og forholdets væsentlighed. Da der netop alene er tale om særlige tilfælde, forven- tes denne undtagelsesmulighed kun anvendt i meget sjældne tilfælde. Anvendelse af undtagelsen må ikke påvirke regnskabsbrugerens vurdering af koncernen, da lovens krav i § 11 om et retvi- sende billede også omfatter koncernregnskabet. En eventuel fravigelse skal oplyses og begrundes, jf. § 125, stk. 2, nr. 3. Anvendes lempelsesmuligheden, skal der oplyses om såvel den regnskabspraksis, som koncernen som udgangspunkt anvender, og om den regnskabspraksis, der anvendes på de særlige forhold fra en eller flere dattervirksomheder. Endvidere bør de relevante regnskabsposter opdeles enten i balancen eller i en note. Herved illu- streres, hvor stor en del af posten, der er indregnet efter anden regnskabspraksis end koncernens sædvanlige praksis, så regnskabsbrugeren selvstændigt kan vurdere, hvor stor en del af posten, som er målt efter de forskellige målegrundlag. EY's holdning I praksis er der sjældent et behov i koncerner for anvendelse af forskellig regnskabspraksis for ensartede aktiver og forpligtelser. En tilsvarende mulighed findes heller ikke i IFRS-standar- derne. En bekymring for misbrug af lempelsen har sandsynligvis også medført, at lovgiver har fundet det nødvendigt at påpege, at undtagelsen meget sjældent finder anvendelse i praksis. Anvendes der i koncernregnskabet andre metoder til indregning og måling, end dem der er anvendt i modervirksomhedens årsregnskab, skal der under anvendt regnskabspraksis redegøres konkret og begrundes fyldestgørende for forskellene mellem koncernens og modervirksomhedens regn- skabspraksis.
§ 125
Klassifikation
Koncernregnskabets resultatopgørelse, balance, egenkapitalopgørelse og pengestrømsopgørelse skal mindst opstilles efter kravene i regnskabsklasse C, medmindre modervirksomheden er omfat- tet af regnskabsklasse D. Se mere om koncernens indplacering i regnskabsklasser i afsnit 9.5 i underafsnittet Mindre koncerner .
§ 118
Koncernregnskabet indeholder særskilte poster på følgende områder:
► Minoritetsinteressernes forholdsmæssige andel af dattervirksomhedernes egenkapital indgår på en særskilt post under koncernens egenkapital. ► Minoritetsinteressernes andel af dattervirksomhedernes resultat fremgår som en særskilt post i allokeringen af koncernens resultat for regnskabsåret mellem majoritetens og minoritetens andel af koncernens resultat. Kapitalandele og tilgodehavender hos eller gæld til ikke-konsoliderede dattervirksomheder, kapi- talinteresser, associerede virksomheder og fællesledede virksomheder, præsenteres som sær- skilte poster i koncernregnskabets balance. Den konsoliderede egenkapital kan opstilles, så kun de poster vises, der er nødvendige for at opnå et retvisende billede. Minoriteternes andel af koncernens egenkapital indgår som en del af den samlede koncernegenkapital, men præsentationsmæssigt adskilt fra majoritetens andel af kon- cernegenkapitalen. I modsætning til, hvad der gælder for selskabsregnskaber, er der i forhold til koncernregnskabet ingen krav om binding på særlige egenkapitalreserver, bortset fra reserve for sikringstransaktioner og valutaomregning. Bindingsreglerne har primært til formål at sikre, at der ikke udloddes bundne eller urealiserede gevinster, og da udlodning af udbytte sker på basis af selskabsregnskabets frie egenkapitalreserver, er der ikke samme behov for binding af egenkapi- talreserver i koncernregnskabet. For yderligere omtale henvises til afsnit 25.18 Oversigt over re- server i selskabsregnskabet og koncernregnskabet .
Skemakrav
Den konsoliderede egenkapital
166 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease