Kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser
9.16 Præsentation og oplysninger
Loven kræver, i henhold til § 125 med henvisning til de tilsvarende bestemmelser, der gælder for selskabsregnskaber i §§ 53-55 og 87, ligeledes oplysning om anvendt regnskabspraksis i relation til koncernregnskabet. Hvis en modervirksomhed eller en moderfond undlader at udarbejde koncernregnskab med hen- visning til § 111 (undtagelse for erhvervsdrivende fonde) eller § 112 (undtagelse for underkon- cerner), skal der i indledningen til anvendt regnskabspraksis gives oplysning herom. Loven kræver ikke oplysning om anvendelse af undtagelsen for mindre koncerner, jf. § 110, men det må anbefales, at undladelse efter denne bestemmelse ligeledes oplyses, da modervirksomhe- der i regnskabsklasse B ikke længere skal give regnskabsmæssige oplysninger om dattervirksom- hederne. Specifikt i forhold til koncernens regnskabspraksis kræver loven følgende yderligere oplysninger opfyldt: 1. Udeholdelse af en koncernvirksomhed skal konkret og fyldestgørende begrundes. 2. En anden balancedag for en konsolideret dattervirksomhed end for modervirksomheden, jf. § 116, stk. 2, 1. pkt. Er der mellem de to balancedatoer indtruffet betydningsfulde hændelser, som har haft indflydelse på dattervirksomhedens aktiver og passiver, på dens finansielle stil- ling eller på resultatet, skal dette forklares. Anvendelse af andre metoder til indregning og grundlag for måling end dem i modervirksomhedens årsregnskab samt en konkret og fyldestgørende begrundelse for at anvende andre metoder.
Anvendt regnskabs praksis, § 125
Undtagelse for koncern- regnskab, §§ 111-112 Undtagelse for koncern- regnskab, § 110
§ 125, stk. 2
I en særskilt del af anvendt regnskabspraksis skal fremgå:
§ 125, stk. 3
1. Hvis en moderfond udeholdes af et vandret koncernregnskab, jf. § 114, stk. 2, nr. 4, skal der i dette vandrette koncernregnskab gives oplysninger om koncernens resultat og egenkapital, hvis moderfonden alligevel havde været indarbejdet i det pågældende koncernregnskab. 2. Der skal i koncernregnskabet gives oplysning om resterende forskelsbeløb efter § 122 (over- tagelsesmetoden) og § 123 (sammenlægningsmetoden og book value-metoden), og ændringer i forskelsbeløb skal forklares.
De fleste af de oplysningskrav, der gælder for selskabsregnskabet, gælder ligeledes for koncern- regnskabet. Oplysningskravene, der gælder for koncernregnskaber, fremgår af lovens § 126.
§ 126
Virksomheder skal være særligt opmærksomme på, at følgende nyere oplysningskrav også gælder ved aflæggelse af koncernregnskab:
§ 58 a:
Oplysninger om dagsværdier, årets værdireguleringer indregnet i resultatopgørel- sen og i egenkapitalen pr. kategori af aktiver og forpligtelser samt oplysninger om centrale forudsætninger ved opgørelse af dagsværdi, der ikke opgøres på grundlag af observationer på et aktivt marked. Oplysninger om omfanget og karakteren af afledte finansielle instrumenter. Oplysninger om forskelsbeløb, som konstateres ved første indregning efter indre værdis metode (kapitalandele i associerede virksomheder og fællesledede virksom- heder).
§ 58 b: § 58 c:
Oplysninger om særlige poster.
§ 67 a: § 88 a:
Oplysninger om særlige forudsætninger, som ligger til grund for indregning og må- ling af udviklingsprojekter og udskudte skatteaktiver.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 179
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease