Kapitel 12 Anvendt regnskabspraksis, regnskabsmæssige skøn og væsentlige fejl
Afgørelsen af, om oplysninger vedrørende anvendt regnskabspraksis er væsentlige eller ej, kræver udøvelse af skøn navnlig i det år, hvor ændringerne implementeres. Ændringerne skal anvendes for regnskabsår, der begynder 1. januar 2023 eller senere, hvorfor IFRS-aflæggere skal gennemgå deres oplysninger om anvendt regnskabspraksis i forhold til væsentlighed i 2023-regnskaberne. En sådan gennemgang skal have fokus på både at reducere uvæsentlige og standardiserede for- muleringer af den nuværende, anvendte regnskabspraksis samt at tilføje yderligere virksomheds- specifikke oplysninger vedrørende den anvendte regnskabspraksis. EY's holdning I loven er der endnu ikke sat det samme fokus på væsentlighed i forhold til beskrivelsen af anvendt regnskabspraksis, men beskrivelsen af anvendt regnskabspraksis skal udarbejdes i overensstemmelse med de grundlæggende forudsætninger i lovens § 13 om væsentlighed og udarbejdelse af årsrapporten på en klar og overskuelig måde. Derfor er det efter EY's opfattelse vigtigt, at afsnittet om anvendt regnskabspraksis også efter loven koncentreres om de forhold, som er væsentlige for virksomheden for at sikre, at uvæsentlige og standardiserede oplysninger ikke tilslører væsentlige oplysninger om anvendt regnskabspraksis, ligesom beskrivelsen skal tilpasses til den enkelte virksomhed og de transaktioner, som er relevante i det pågældende år. Det skal sikre fokus på, hvad der er væsentligt for den konkrete virksomhed, og ikke hvad der generelt er væsentligt. Det indebærer, at der for uvæsentlige poster og for poster, hvor loven kun tillader én metode, kan undlades oplysninger om den anvendte regnskabspraksis eller medtages en mindre detalje- ret beskrivelse. Det er årsagen til, at der i EY's modelregnskaber fx ikke indgår anvendt regn- skabspraksis for likvider i danske kroner, ligesom der heller ikke optræder et afsnit med generel beskrivelse af indregning og måling af regnskabsposter i årsrapporten. Med ændringen til IAS 1 forventer vi på sigt, at væsentlighedsvurdering i forhold til afsnittet om anvendt regnskabspraksis også for årsrapporter efter loven får større fokus.
Uvæsentlige og standard- iserede oplysninger
12.4 Ændring af anvendt regnskabspraksis
Årsregnskabet bygger på en række grundlæggende forudsætninger, herunder kontinuitetsprincip- pet som beskrevet i kapitel 3 Grundlæggende krav til årsrapporten . Efter kontinuitetsprincippet skal virksomhedens anvendte regnskabspraksis være den samme fra ét regnskabsår til det næste.
Kontinuitets- princippet
Ændringer af anvendt regnskabspraksis må kun finde sted i følgende tilfælde:
§ 13, stk. 2
► Ændringen er påkrævet ifølge lovgivningen (fx som følge af lovændringer eller ved skift fra en regnskabsklasse til en anden). ► Ændringen er en følge af en regnskabsstandard. ► Hvis årsregnskabet efter ændringen bedre giver et retvisende billede af virksomhedens aktiver og forpligtelser, finansielle stilling, resultat og pengestrømme. Medmindre en ændring af regnskabspraksis er begrundet i en konkret lovændring eller et skift i regnskabsklasse, vil praksisændringer ofte være begrundet i, at den nye regnskabspraksis efter ledelsens opfattelse bedre giver et retvisende billede end den hidtidige regnskabspraksis. Kravet om bedre at give et retvisende billede skal bl.a. sikre lovens krav om kontinuitet, men er selvsagt subjektivt.
Begrundelse om et bedre retvisende billede
Ofte stillede spørgsmål i den forbindelse er, om det vil være tilladt at ændre regnskabspraksis, fx hvis et selskab indgår i et nyt koncernforhold eller ved udskiftninger i ledelsen.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 211
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease