Kapitel 12 Anvendt regnskabspraksis, regnskabsmæssige skøn og væsentlige fejl
reageret anderledes, hvis fejlen havde været kendt på et tidligere tidspunkt. Disse fejl betegnes som væsentlige fejl.
Væsentlige fejl omfatter ikke alene de fejl, som bevirker, at årsregnskabet ikke giver et retvisende billede, herunder væsentlige fejl, men også andre fejl, som kan medføre ændringer i regnskabsbru- gerens beslutningstagen.
Eksempler på væsentlige fejl
Væsentlige fejl kan være:
► Over- eller undervurdering af regnskabsposter eksempelvis nettoomsætning som følge af fejl i virksomhedens it-systemer eller som følge af besvigelser ► Afskrivning på materielle aktiver med en væsentlig forkert afskrivningsprocent i forhold til den rigtige procentsats i henhold til det fastlagte skøn over brugstiden ► Manglende indregning af en værdipapirbeholdning som følge af en forglemmelse ► Fejl i matematiske modeller ved opgørelse af fx garantiforpligtelser. Den akkumulerede beløbsmæssige effekt af korrektionen af væsentlige fejl skal indregnes direkte på egenkapitalen primo i det år, hvor den opdages og korrektionen foretages. Sammenligningstal- lene for tidligere år skal tilpasses, og den direkte indregning på egenkapitalen primo specificeres i egenkapitalopgørelsen. Korrektion af væsentlige fejl må ikke påvirke resultatopgørelsen for in- deværende år. Hvis der både konstateres væsentlige fejl og foretages ændring af anvendt regnskabspraksis for samme regnskabspost, skal korrektionen, som følger af den væsentlige fejl, indregnes først på grundlag af den hidtidige regnskabspraksis. Først derefter kan ændring af regnskabspraksis korri- geres, jf. afsnit 12.4 ovenfor. Alternativt vil de beløbsmæssige effekter af henholdsvis den væ- sentlige fejl og af praksisændringen ikke blive opgjort og oplyst korrekt. Loven kræver, at væsentlige fejl forklares, og at der gives oplysning om den beløbsmæssige ind- virkning på aktiver, passiver, finansielle stilling og resultatet. IAS 8, der udfylder lovens ramme- bestemmelser, stiller krav om nedenstående oplysninger. I årsrapporter, der aflægges efter loven, skal oplysningerne medtages i noterne eller i redegørelsen for anvendt regnskabspraksis.
Primo egenkapital- postering, § 52, stk. 2
Rækkefølge af fejl og praksis- ændring
Oplysnings- krav, § 54
Oplysningerne skal være fyldestgørende og omfatte:
► En beskrivelse af de(n) væsentlige fejl. ► Den beløbsmæssige andel af korrektionen, som vedrører regnskabsår, der ligger forud for de regnskabsår, sammenligningstallene omfatter, og som rettes direkte på egenkapitalen primo sammenligningsåret. ► Den beløbsmæssige andel af korrektionen, som vedrører den allerede aflagte årsrapport for sammenligningsåret. Her skal oplyses om indvirkningen på sammenligningsårets resultat og øvrige poster i regnskabets resultatopgørelse og balance. ► At der er foretaget tilpasning af sammenligningstallene for tidligere år eller oplysning om år- sagen til, at tilpasning i undtagelsestilfælde ikke har været mulig.
Desuden skal væsentlige fejl omtales i ledelsesberetningen, jf. §§ 76 a og 99.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 217
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease