Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 16 Materielle aktiver

Restværdien er aktivets forventede værdi efter endt brugstid. Restværdi skal i henhold til § 43, stk. 2, fastsættes på tidspunktet for brugstidens begyndelse og skal efterfølgende revurderes lø- bende. Revurdering vil typisk være mest relevant for visse væsentlige aktiver, hvor der på grund af udsving i konjunkturer samt løbende inflation sker betydelige ændringer i den forventede rest- værdi. En restværdi på et materielt aktiv opstår, hvis der er forskel mellem aktivets forventede brugstid og aktivets økonomiske levetid. Hvis ledelsen har planer om afhændelse eller udskiftning af et aktiv før udløbet af aktivets økonomiske levetid, eller hvis et aktiv eller delkomponenter af et aktiv ikke antages at undgå nogen værdiforringelse i løbet af den økonomiske levetid, fx en grund, kan opgørelse af en restværdi være relevant. Hvis restværdien på et tidspunkt kommer til at svare til den regnskabsmæssige værdi på et aktiv eller en delkomponent eller bliver højere end denne, stopper afskrivningen. Det antages imidlertid, at denne situation sjældent vil opstå i praksis, og alene i de tilfælde, hvor ledelsen har konkrete planer for at afhænde aktivet inden udløb af den økonomiske levetid. Hvis ledelsen ingen planer har om afhændelse eller udskiftning, vil aktivets brugstid og aktivets økonomiske levetid være sammenfaldende, og fastsættelse af en restværdi vil ikke være relevant. I givet fald afskrives aktivet over den økonomiske levetid. Kravet om løbende revurdering af restværdier er mest relevant for fx ejendomme, skibe og fly, men kan ligeledes være relevant, hvor der i virksomhedens rutiner er indarbejdet en udskiftning af fx biler hvert sjette år, hvor den økonomiske levetid antages at udgøre en længere periode. Revurdering af restværdien kan være væsentlig ved en ændring i ledelsens hensigt med aktivet. Vælger ledelsen i en virksomhed, der har erhvervet en ejendom uden planer om afhændelse inden den økonomiske levetid på 50 år udløber, at den pågældende ejendom forventes solgt om 3 år, vil denne ændring i ledelsens hensigt medføre, at restværdien på tidspunktet for ledelsens beslutning skal revurderes. Ændringer af et aktivs restværdi skal behandles som en ændring af et regnskabsmæssigt skøn. Afskrivningsgrundlaget ændres alene fremadrettet, så effekten af ændringen indregnes i resultat- opgørelsen i ændringsåret og i efterfølgende år. Den regnskabsmæssige værdi af aktivet fordeles over den resterende brugstid under hensyntagen til ændringen. Se mere i afsnit 12.9 Ændring af regnskabsmæssige skøn . Restværdien for et konkret aktiv fastsættes til det beløb, som virksomheden på fastsættelsestids- punktet forventer at kunne få for et tilsvarende aktiv, som har den alder, det konkrete aktiv har ved udløb af brugstiden. Der skal alene tages hensyn til konstaterede prisstigninger frem til tids- punktet for revurdering af restværdien, og der kan således ikke indregnes forventede prisstignin- ger i fremtiden.

Restværdi

Planer om afhændelse eller udskiftning

Ingen planer om afhæn- delse eller udskiftning

Fastsættelse af restværdien

Efterfølgende omkostninger skal indregnes som et aktiv, når det er sandsynligt, at afholdelse af udgiften medfører yderligere fremtidige økonomiske fordele, og kostprisen kan måles pålideligt.

Vedlige- holdelse vs. forbedring

Ved dekomponering af materielle aktiver på de enkelte bestanddele, skal den regnskabsaflæg- gende virksomhed ikke i samme grad som tidligere vurdere, om en tilgang af eksempelvis nye vin- duer er en vedligeholdelsesomkostning eller en forbedring, der skal indregnes som et aktiv, idet en dekomponering vil betyde, at en efterfølgende udgift er en særskilt bestanddel med separat brugstid. Hvis bestanddele udskiftes, skal der registreres en afgang af eventuel resterende regnskabsmæs- sig værdi på de gamle bestanddele, og de nye bestanddele indregnes som tilgang på aktivet. De nye bestanddele afskrives over deres forventede brugstid, hvor der tages hensyn til en eventuel restværdi.

270 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease