Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen

Ovenstående betyder, at antallet af virksomheder, der alene aflægger årsrapport efter lovens be- stemmelser for regnskabsklasse D, er blevet væsentligt reduceret i takt med, at alle børsnoterede virksomheder samt en række statslige aktieselskaber er overgået til IFRS-standarderne som god- kendt af EU, uanset det er sket af pligt eller som et frivilligt valg. Selvom virksomheder udarbejder årsrapport efter IFRS-standarderne, er der fortsat bestemmelser i regnskabsklasse D, der er relevante. Det gælder fx kravene til ledelsesberetning, visse yderligere notekrav, bestemmelser om revision, indberetning af årsrapporter m.v. En særlig situation kan opstå, hvor en virksomhed enten børsnoteres eller afnoteres efter balan- cedagen, men inden tidspunktet for aflæggelse af årsrapporten. I den situation er det forholdet på balancedagen, som er afgørende. Det vil sige, at en virksomhed, der afnoteres mellem balanceda- gen og tidspunktet for aflæggelse af årsrapporten, fortsat skal følge reglerne i regnskabsklasse D og aflægge årsrapport efter IFRS-standarderne. Udarbejdes der koncernregnskab i henhold til IFRS-standarderne, er der ved udarbejdelse af mo- derselskabsregnskabet valgfrihed, så virksomheder frit kan vælge at aflægge moderselskabsregn- skabet efter årsregnskabsloven eller IFRS-standarderne. For øvrige virksomheder omfattet af loven, er det frivilligt, om de vil anvende IFRS-standarderne som godkendt af EU eller lovens almindelige bestemmelser. Der henvises til kapitel 43 Overordnede krav til IFRS-regnskabsaflæggelse for nærmere omtale af IFRS-standarderne.

Børsnotering eller af- notering efter balancedagen

Modervirk- somhedens regnskab

Hvilken regnskabsklasse en virksomhed hører til, afhænger, som det fremgår af tidligere omtale, af virksomhedens juridiske form og størrelse. Størrelsesgrænserne er følgende:

Juridisk form og størrelse afgørende

Regnskabs- klasse

A 1

B 2

B 2

C

C

D

Personlige virksomhe- der og meget små virksomhe- der omfattet af LEV

Børsnote- rede og statslige aktie- selskaber

Mikro

Små

Mellemstore

Store

Balancesum (mio. kr.) Nettoomsæt- ning (mio. kr.)

0-7

0-2,7

0-44

44-156

> 156

Alle uanset størrelse

0-14

0-5,4

0-89

89-313

> 313

Antal ansatte

0-10

0-10

0-50

50-250

> 250

1) Størrelsesgrænserne gælder kun virksomheder omfattet af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, jf. kapitel 42 Særlige krav til virksomheder i regnskabsklasse A , og ikke for andre virksomheder omfattet af klasse A. 2) Kapitalselskaber, herunder aktie- og anpartsselskaber, omfattes som minimum af regnskabsklasse B.

Der skal skiftes regnskabsklasse, hvis 2 af de 3 kriterier overskrides i 2 på hinanden følgende år.

Ved indplacering af virksomheder i en regnskabsklasse efter størrelse er det centralt at vide, hvad der er omfattet af begrebet "nettoomsætning".

Nettoomsætning er i bilag 1 til årsregnskabsloven defineret således:

Netto- omsætning

Salgsværdien af produkter og tjenesteydelser m.v., der henhører under selskabets ordi- nære aktiviteter, med fradrag af prisnedslag, merværdiafgift og anden skat, der er direkte forbundet med salgsbeløbet.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 31

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease