Kapitel 19 Kapitalandele i dattervirksomheder, kapitalinteresser, associerede virksomheder og fællesledede arrangementer
Transaktionsomkostninger Nr. 1 i tabellen Om transaktionsomkostninger indgår som en del af kostprisen for kapitalandelen i forbindelse med første indregning afhænger af, om virksomheden anvender metoden som en konsoliderings- eller målemetode. Under konsolideringsmetoden indregnes transaktionsomkostninger enten som en del af kostprisen eller direkte i resultatopgørelsen, hvilket er et valg af regnskabspraksis, hvorimod transaktionsomkostninger skal indregnes i kostprisen under målemetoden.
Betingede købsvederlag
Virksomheder skal ved opgørelse af købsvederlaget i forbindelse med første indregning medregne dagsværdien af eventuelle betingede købsvederlag, fx yderligere betalinger for kapitalandelene betinget af et fremtidigt resultat (earn out). Efterfølgende ændringer til betingede købsvederlag skal efter konsolideringsmetoden indregnes i resultatopgørelsen, ligesom det kendes fra koncernregnskabet. Hvis virksomheden har valgt at anvende indre værdis metode som en målemetode, kan virksomheden som et valg af regnskabs- praksis, vælge at indregne efterfølgende ændringer som en del af kostprisen eller i resultatopgø- relsen. Regnskabsmæssig behandling af goodwill og negativ goodwill Goodwill udgør ved første indregning forskellen mellem købsvederlaget og dagsværdien af de iden- tificerbare nettoaktiver og indgår som en del af den samlede regnskabsmæssige værdi af kapital- andele (baseret på den forholdsmæssige ejerandel). Goodwill afskrives over den forventede brugs- tid og nedskrivningstestes ved indikation på værdiforringelse. Der er mulighed for tilbageførsel af tidligere nedskrivninger på goodwill tilknyttet kapitalandelen, hvis baggrunden for nedskrivningen ikke længere er til stede. Dette er til forskel fra, hvor goodwill præsenteres særskilt i selskabs- regnskabet eller i koncernregnskabet, hvor goodwillnedskrivninger ikke kan tilbageføres. Forskel- len skyldes, at man ved nedskrivningstest af en kapitalandel anser kapitalandelen som en "unit of account", der derfor nedskrivningstestes samlet. I de sjældne tilfælde, hvor der opstår negativ goodwill i forbindelse med første indregning, indreg- nes dette som en indtægt i resultatopgørelsen under både konsoliderings- og målemetoden. Omvendte overtagelser Selvom der ved en investering kan være tvivl om, hvilken virksomhed der er den faktiske overtager i transaktionen, vil det i selskabsregnskabet altid være den juridisk overtagende virksomhed, som identificeres som den overtagende virksomhed. Dette skyldes, at formålet med selskabsregnska- bet er et andet end med koncernregnskabet, hvor formålet er at præsentere koncernen som en samlet enhed. Derfor vil modervirksomheden, som den juridiske overtager, foretage omvurdering af nettoaktiverne i den overtagne virksomhed ved første indregning.
Nr. 2 og 3
Goodwill/ negativ goodwill ved første indreg- ning (nr. 4-6)
Identifikation af den overtagende virksomhed (nr. 7)
Skreven put-option over minoritetsinteresser
Den regnskabsmæssige behandling af en skrevet put-option i selskabsregnskaber afviger fra den regnskabsmæssige behandling i koncernregnskabet. I selskabsregnskabet indregnes der ikke en bruttoforpligtelse relateret til kapitalandelene, som er omfattet af optionen, da forpligtelsen ud- gør en investeringsforpligtelse, der medfører senere indregning af et aktiv. En skreven put-option er et afledt finansielt instrument, der måles til dagsværdi med værdiregulering gennem resultat- opgørelsen.
Nr. 8
Køb og salg af kapitalandele
Når en virksomhed foretager yderligere køb af kapitalandele i kapitalinteresser eller associerede virksomheder, uden at der sker skift i klassifikation af kapitalandelen, skal virksomheden anvende en kostprisbaseret tilgang, hvilket betyder, at virksomheden skal opgøre merværdier og goodwill for hver tilgang. Hvis der identificeres negativ goodwill i forbindelse med yderligere investeringer, skal denne indregnes som en indtægt i resultatopgørelsen.
Yderligere investeringer uden skift i klassifikation (nr. 9)
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 315
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease