Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 - 10. udgave

Kapitel 22 Afledte finansielle instrumenter

22.6 Sikringstransaktioner IAS 39 indeholder omfattende regler vedrørende regnskabsmæssig sikring. For at en virksomhed kan anvende regnskabsmæssig sikring, skal en række kriterier herfor være opfyldt. Disse kriterier omfatter bl.a. formel klassifikation af og dokumentation for sikringsforholdet og for virksomhe- dens risikostyringsformål og -strategi i relation til sikringen. Dokumentationen skal bl.a. omfatte identifikation af sikringsinstrumentet, den sikrede post, den afdækkede risikos art, og hvordan virksomheden vil vurdere, hvorvidt sikringsforholdet opfylder kravene til sikringseffektivitet. IAS 39 sondrer mellem tre typer sikringsforhold: sikring af dagsværdi, sikring af pengestrømme og sikring af en nettoinvestering i en udenlandsk virksomhed. I dette kapitel gennemgås de væsent- ligste kriterier for anvendelse af regnskabsmæssig sikring samt pengestrømssikring og dagsvær- disikring. Sikring af nettoinvestering i en udenlandsk virksomhed er behandlet i afsnit 11.10 Sik- ring af nettoinvesteringer i en udenlandsk enhed . Gennemgangen er ikke tænkt som en udtøm- mende fremstilling af emnet. Generelt Transaktioner skal opfylde følgende betingelser for at kunne anses for at være indgået i sikrings- øjemed:

Sikrings- betingelser

► Det sikrede skal udsætte virksomheden for en risiko. ► Sikringen skal være effektiv med henblik på at reducere denne risiko.

► For aktiver og forpligtelser, som virksomheden forventer at modtage eller påtage sig, skal det være højst sandsynligt, at transaktionerne, der skaber den sikrede position, vil blive gennem- ført. Alle væsentlige karakteristika og betingelser for forventede transaktioner skal være fast- lagte, herunder forventet tidspunkt for transaktionernes gennemførelse, transaktionstype og den beløbsmæssige størrelse. Sikring kan foretages transaktion for transaktion eller for grupper af ensartede transaktioner. Be- stemmelserne om regnskabsmæssig sikring kan alene anvendes, når alle ovenstående sikringsbe- tingelser er opfyldt.

Sikring skal foretages i overensstemmelse med virksomhedens principper for risikostyring fastlagt af ledelsen og virksomhedens forretningsgange på området.

Sikrings- strategi og politikker

Dokumentationen for, at en sikringstransaktion er indgået i sikringsøjemed på tidspunktet for ind- gåelse af sikringstransaktionen, bør omfatte følgende forhold: ► At sikringen er foretaget i overensstemmelse med virksomhedens risikostyringspolitik ► Identifikation af sikringstransaktionen ► Det sikrede og den risiko, der afdækkes ► Hvordan virksomheden vil vurdere sikringstransaktionens effektivitet. Det er muligt at sikre såvel indregnede aktiver og forpligtelser samt ikke-indregnede transaktioner, såsom fremtidige forventede køb/salg. Ved sikring af fremtidige transaktioner skal ledelsen kunne dokumentere, at den sikrede fremtidige transaktion er højst sandsynlig. Dette gøres i praksis of- test med reference til købs- eller salgsaftaler, entreprisekontrakter, foreliggende budgetter, inve- steringsbeslutninger, lånedokumenter og lignende, jf. nærmere nedenfor. Det har været lovgivers intention, at lovens regler om regnskabsmæssig sikring skulle være på linje med IAS 39. IAS 39 lader det være op til ledelsens hensigt, formål og dokumentation, om den vil anvende konkrete sikringsinstrumenter til regnskabsmæssig sikring, eller blot indregne dem som andre derivater. Det har ikke været klart, om loven også gav samme fleksibilitet som IAS 39,

Sikrings- dokumentation

Fremtidige transaktioner skal være højst sandsynlige

§ 49

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 371

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease