Kapitel 1 Lovens opbygning – byggeklodsmodellen
heders nettoomsætning til helårstal i forbindelse med en koncernetablering. Tilsvarende gælder, at finansielle indtægter og afkast fra holding- og/eller investeringsvirksomhed skal indgå i opgø- relsen af nettoomsætningen, når sådanne finansielle indtægter overstiger koncernens nettoom- sætning fra salg af varer og tjenesteydelser. Ved beregning af koncernens størrelse skal der alene medtages de dattervirksomheder, som efter- følgende indgår i koncernregnskabet ved fuld konsolidering i henhold til § 110, stk. 2. Herved sik- res det, at dattervirksomheder, som efterfølgende af forskellige årsager ikke skal indgå i konsoli- deringen, heller ikke påvirker, hvorvidt der skal udarbejdes koncernregnskab.
En virksomheds koncernregnskabspligt kan i henhold til § 110 opgøres på to måder.
Efter metode 1 skal der ved opgørelsen af størrelsesgrænserne foretages sammenlægning af alle koncernens virksomheder, og der foretages eliminering af relevante koncerninterne transaktioner, så beløbsstørrelserne opgøres på et reelt konsolideret niveau for koncernen som helhed. Alternativt efter metode 2 foretages en simpel sammenlægning af alle koncernens virksomheder, uden at der må foretages elimineringer overhovedet. Som kompensation for manglende elimine- ring forhøjes lovens størrelsesgrænser i regnskabsklasse B for balancesum og nettoomsætning med 20 % til henholdsvis 52,8 mio. kr. i balancesum og 106,8 mio. kr. i nettoomsætning. Antal gennemsnitlige ansatte er uændret fortsat på 50.
Metode 1
Metode 2
Der henvises endvidere til kapitel 9 Koncernregnskaber og minoritetsinteresser , hvor kravene til opgørelse af størrelsesgrænserne i forhold til koncernregnskabspligten er beskrevet nærmere.
I oktober 2023 har Erhvervsstyrelsen sendt et lovudkast i høring, som indeholder forslag om at forhøje størrelsesgrænserne for regnskabsklasserne med ca. 25 %. Da størrelsesgrænserne for koncernregnskabspligt følger størrelsesgrænserne for klasse B-virksomheder, vil det betyde, at flere koncerner vil blive små koncerner, og at flere modervirksomheder dermed vil blive fritaget for pligten til at aflægge koncernregnskab. Se mere herom i afsnit 1.7.
Forslag om forhøjede størrelses- grænser
1.6
Mikrovirksomheder – en delmængde af regnskabs- klasse B
Der gælder særlige lempelser for mikrovirksomheder, dvs. meget små virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, så virksomheder, der opfylder betingelserne i § 22 a, kan anvende undtagel- serne i § 22 b.
Betingelser, § 22 a
Størrelsesgrænser for mikrovirksomhederne Balance
0-2,7 mio. kr.
Nettoomsætning
0-5,4 mio. kr.
Antal ansatte
0-10
Der skal skiftes regnskabsklasse, hvis 2 af de 3 kriterier overskrides i to på hinanden følgende år.
En nystiftet virksomhed vil kunne anvende reglerne for mikrovirksomheder i virksomhedens første regnskabsår, forudsat at virksomheden på balancetidspunktet er under 2 af ovenstående størrel- sesgrænser, og i øvrigt ikke har aktiviteter, der er i strid med at være en mikrovirksomhed. Reg- lerne om opgørelse af nettoomsætning ved vurdering af regnskabsklasse finder ligeledes anven- delse for mikrovirksomheder, jf. ovenstående.
38 | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease