Kapitel 23 Varebeholdninger
Kostpris for såkaldte speciesvarer, der ikke kan erstattes eller ombyttes med andre varer, bereg- nes ud fra en specifik identifikation af kostprisen for den enkelte vare.
Særlige varer
Ved beregning af kostprisen for andre varer, herunder genusvarer, skal enten FIFO-metoden, ve- jede gennemsnitspriser eller anden lignende metode anvendes, jf. ovenfor.
Andre varer
Seneste indkøbspris og et normallagerprincip, hvor varebeholdningen beregnes som en residual og som den beholdningsstørrelse, der skal være til stede for at sikre virksomhedens normale drift uden afbrydelser, er ikke i overensstemmelse med det historiske kostprisprincip og kan derfor ikke anvendes. Hvis det er begrundet i reelle forhold, kan forskellige opgørelsesmetoder for kostpris anvendes på forskellige varetyper. Det skal dog være konsistent for varer af samme art og anvendelse. Der vil derfor eksempelvis ikke kunne anvendes forskellige opgørelsesmetoder på samme type af varer, blot fordi flere varepartier af samme varetype er placeret på forskellige fysiske lokationer. 23.6 Krav om nedskrivning til lavere nettorealisationsværdi Varebeholdninger skal nedskrives til nettorealisationsværdi, hvis denne er lavere end kostprisen. Nettorealisationsværdi defineres som summen af fremtidige nettoindbetalinger, som aktivet for- ventes at indbringe som led i normal drift, og er udtryk for salgsværdien med fradrag af eventuelle rabatter, færdiggørelsesomkostninger og omkostninger der eventuelt måtte kræves for at effek- tuere et salg. Der foretages ikke tilbagediskontering af de fremtidige nettoindbetalinger ved opgørelse af en net- torealisationsværdi i modsætning til værdiforringelse af langfristede aktiver, jf. kapitel 24 Værdi- forringelse af langfristede aktiver . Nedskrivning til nettorealisationsværdi foretages som oftest vare for vare, men kan også foretages for en gruppe ensartede varer, som har samme karakteristika, og som markedsføres på samme marked.
§ 46, stk. 2
Der kan ikke foretages nedskrivning af varebeholdninger til sikring af en fremtidig normal avance.
Råvarer og hjælpematerialer kan ikke nedskrives til en værdi, der er lavere end kostprisen, hvis varerne besiddes med henblik på at skulle indgå i produktionen af færdigvarer, som forventes solgt til en værdi, der som minimum svarer til kostprisen. Indikerer et fald i materialepriser, at nettore- alisationsværdien er lavere end den samlede kostpris for færdigvaren, skal råvarerne nedskrives til nettorealisationsværdi. En nedskrivning af en varebeholdning skal indregnes i resultatopgørelsen. Hvis forudsætningerne for nedskrivningen bortfalder, tilbageføres nedskrivningen samme sted. I den funktionsopdelte resultatopgørelse henhører disse nedskrivninger som hovedregel under produktionsomkostninger. I den artsopdelte resultatopgørelse skelnes der mellem sædvanlige nedskrivninger, der indregnes under ændringer af lagrene kontra særligt store nedskrivninger, der indregnes i posten "Nedskriv- ninger af omsætningsaktiver, som overstiger normale nedskrivninger". 23.7 Særligt om varebeholdninger af commodities Commodities er råvarer, der ofte indgår som en væsentlig substans i produktionen af andre varer. Som eksempler kan nævnes olie, gas, kakao, ris og hvede m.v. Sådanne commodities handles ofte på aktive markeder, hvoraf den aktuelle dagsværdi kan udledes.
Indregning af nedskrivning i resultat- opgørelsen
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 399
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease