Kapitel 24 Værdiforringelse af langfristede aktiver
Det skal som minimum ved hver regnskabsafslutning vurderes og dokumenteres, om der forefindes indikationer på et nedskrivningsbehov for virksomhedens aktiver. Herunder kan der i løbet af året opstå forhold, der indikerer nedskrivningsbehov. IAS 36.12 giver en oversigt over indikatorer, som virksomheden som minimum skal vurdere:
Indikationer på værdi- forringelse
Eksterne indikatorer:
► Aktivets (eller gruppen af aktivers) dagsværdi er faldet væsentligt mere end det fald, der må forventes med tiden eller ved normal anvendelse af aktivet. ► Der er sket, eller der vil i den nærmeste fremtid ske, en ugunstig udvikling teknologisk, mar- kedsmæssigt, økonomisk eller juridisk inden for det område, hvor virksomheden opererer, eller hvor det pågældende aktiv anvendes. ► Markedsrenter eller andre markedsbaserede afkastmål er steget, og det er sandsynligt, at disse stigninger har påvirket virksomhedens diskonteringssats, der er anvendt ved beregnin- gen af aktivets genindvindingsværdi. ► Den regnskabsmæssige værdi af virksomhedens nettoaktiver er større end den samlede mar- kedsværdi (børsværdi) af virksomheden.
Interne indikatorer:
► Der foreligger dokumentation på ukurans eller fysisk beskadigelse på aktivet. ► Aktivet anvendes ikke.
► Anvendelsen af aktivet er ændret eller vil fremover blive ændret væsentligt med negativ øko- nomisk virkning for virksomheden. Ændringerne kan omfatte planer for omstrukturering, af- hændelse eller ophør for et forretningsområde, hvor aktivet kan henføres. ► Der foreligger dokumentation fra den interne regnskabsrapportering, som indikerer, at akti- vets ydeevne er eller forventes at blive lavere end forventet. Listen er ikke udtømmende. En virksomhed kan identificere andre indikationer, der medfører, at et aktiv kan være værdiforringet. Forhold, der eksisterer på balancedagen eller opstår i løbet af regnskabsåret, der indikerer, at et aktiv (eller en gruppe af aktiver) er værdiforringet i forhold til den regnskabsmæssige værdi, med- fører krav om, at der skal udarbejdes en nedskrivningstest.
Regulerende begivenhed
Hvis forholdet derimod ikke klart eksisterer på balancedagen, vil der være tale om en efterfølgende begivenhed, der som udgangspunkt blot oplyses i noterne til årsregnskabet.
Ikke- regulerende begivenhed
24.4 Opdeling i pengestrømsgenererende enheder (CGU'er) Identifikation af CGU'er Beregning af genindvindingsværdien foretages som tidligere nævnt med udgangspunkt i det en- kelte aktiv. Er det ikke muligt at opgøre hverken nettosalgsværdi eller kapitalværdi for det enkelte aktiv, fx fordi pengestrømmene for det pågældende aktiv er afhængige af øvrige aktivers penge- strømme, opgøres en kapitalværdi for den CGU, hvori aktivet indgår. En pengestrømsfrembrin- gende enhed defineres i IAS 36 som:
Identifikation af indgående pengestrømme
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2023/24 | 405
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease